Atul Gawande: Being Mortal

atul gawande being mortal

 

Kuolevaisuus kas siinä aihe. Yhdysvaltalainen lääkäri Atul Gawande on kirjoittanut siitä erittäin tärkeän kirjan Being Mortal, jonka lukemista voisin suositella oikeastaan jokaiselle. Liian usein aiheesta vaietaan tai puhutaan kierrelleen. Koska kaikki me kuitenkin jonain päivänä kuolemme ja ennen pitkää kohtaamme läheistemme kuolemia, kuolevaisuuden äärelle sopisi pysähtyä vähintäänkin silloin tällöin.

Atul Gawande on kirurgi, jolle opetettiin lääketieteellisessä, että lääkärin tehtävä on pelastaa ihmishenkiä. Kuolevan tai hänen läheistensä kohtaamista ei koulunpenkillä opetettu. Käytännön työssä hän leikkasi vaikeasti sairaita, joiden ennuste oli todella huono. Kuitenkin jotain piti yrittää, vaikka leikkaus ehkä vain pitkitti väistämätöntä.

Jossain vaiheessa Gawande päätti vierailla oman työpaikkansa geriatrisella osastolla. Hän alkoi kiinnostua siitä, miten ihmisen elämä tulee kohti loppuuaan, miten ihmiset vanhenevat ja lopulta kuolevat. Kirjassaan hän muistuttaa, kuinka vanhaksi eläminen on historiallisesti uusi ilmiö. Ennen kuoltiin nuorena ja yllättäen. Nyt kuoleminen on pitkää hiipumista.

 

atul gawande being mortal

 

Being Mortal on taitavasti kirjoitettu ja lähestyy aihettaan käytännön tarinoiden kautta. Siinä pohditaan vanhuutta nyky-yhteiskunnassa ja sitä, miten vanhukset elävät usein laitoksissa vailla todellisia vaikuttamismahdollisuuksia omaan elämäänsä. Loppua kohden päästään vaikeiden päätösten äärelle: missä kohtaa hoidoista kannattaa luopua ja päästää irti.

Atul Gawande haastaa pohtimaan sitä, mikä on itse kullekin hyvää elämää. Joku on valmis menemään vielä viimeiseenkin riskialttiiseen leikkaukseen, jos pystyy sen jälkeen vielä katsomaan televisiota ja syömään jäätelöä. Toisen kohdalle tälläinen leikkauksen lopputulos olisi musertava. Näitä asioita tulisi omalla kohdallaan miettiä ja niistä kannattaisi keskustella myös läheistensä kanssa.

Mielenkiintoista Being Mortal -kirjassa on myös, kuinka inhimillisen kuvan se piirtää lääkäreistä. Atul Gawande ei pidä yllä mielikuvaa siitä, että lääkärit olisivat alansa huippuammattilaisia, jotka aina tietäisivät, mitä he ovat tekemässä. Päinvastoin he ovat kiinni samoissa inhimillisissä tunteissa kuin muutkin. He saattavat esimerkiksi kokea potilaan siirtämisen saattohoitoon henkilökohtaisena epäonnistumisenaan.

Being Mortal -kirjaa ei ole saatavilla suomeksi, mutta aihepiiriin voi tutustua myös katsomalla Yle Areenasta dokumentin Lääkäri ja kuolinuutinen. Siinä Atul Gawande on samojen kysymysten äärellä kuin loistavassa kirjassaan. Dokumentti on katsottavissa vielä parin viikon ajan.

 

Atul Gawande: Being Mortal

Profile Books 2015

282 sivua

Lainattu kirjastosta

Helmet-lukuhaaste 2017, 20. kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *