Ernest Hemingway: Kirjava satama

ernest hemingway kirjava satama

 

Kieltämättä siitä on jo aikaa, kun olen viimeksi lukenut Ernest Hemingwaytä. Muistaakseni luin jokin vuosi sitten toistamiseen Vanhuksen ja meren. Odotin Kirjavalta satamalta jotain samankaltaista mutta sainkin jotain ihan muuta: viina, aseita ja salakuljettamista. Tämähän on suorastaan toimintaromaani!

Kirjavan sataman päähenkilö Harry Morgan matkustaa Floridan ja Kuuban välillä. Hän yrittää elättää perheensä veneellään ja hankkii tienestiä muun muassa viemällä rikkaita kalastusreissuille. Erään kerran hänen asiakkaansa jättää laskunsa maksamatta ja jättää Harryn pulaan. Hän tarvitsee rahaa ja nopeasti. Hänen mielestään ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä hämärähommiin.

Kirjava satama on kuvaus siitä, kuinka duunaria potkitaan päähän. Harry yrittää kaikkensa, mutta vähä vähältä hän joutuu aina vain huonompaan tilanteeseen. Lopulta hän alkaa menettää viimeistäkin uskoaan toisiin ihmisiin. Kun menee tarpeeksi huonosti, mikään tai kukaan ei enää jaksa kiinnostaa. Esimerkiksi kohtaaminen kuubalaisen vallankumouksellisen kanssa herättää Harryssä vain ärtymystä.

Ne ovat kuubalaisia, jotka hallitsevat Kuubaa. Kaikki he pettävät toinen toisiaan ja ovat valmiit pienimmästäkin summasta kavaltamaan toisensa. He saavat, minkä ansaitsevat. Helvettiin heidän vallankumouksensa. Minä tahdon vain toimeentulon perheelleni, enkä sitäkään voi kunnolla tehdä. Sitten hän tulee ja puhuu minulle kirotusta vallankumouksestaan. Helvettiin koko hänen vallankumouksensa!

Ernest Hemingway kirjoittaa vetävää dialogia ja tapahtumia kirjassa riittää. On ammuskeluja ja ryöstöjä, laitapuolenkulkijoita ja menestyjiä. Vaikka kirjassa on oma poliittinen sanomansa, se tulee selvästi esiin vasta kirjan loppupuolella. Hemingway tahtonee sanoa, että kun tavallisilta ihmisiltä viedään mahdollisuus rehelliseen elinkeinoon, edessä on vain syrjäytymisen syöksykierre.

Harry ei hahmona herätä sympatioita vaan on korostetun karski ja epämiellyttävä. Hän elää hyvin maskuliinisessa maailmassa, eikä kirjassa montaa naishahmoa vilahda. Poikkeuksen tekee Harryn vaimo, joka suhtautuu mieheensä palvoen. Harry kohtelee häntä kuitenkin piittaamattomasti ja katoilee milloin minnekin – baariin tai merelle.

Kirjavan sataman lukaisee nopeasti mutta Ernest Hemingwayn parhaiden kirjojen joukkoon se ei kuitenkaan nouse. Tartuin siihen lähinnä, koska sen tapahtumapaikat sijoittuvat osittain Kuubaan. Sain kuitenkin sen suhteen kokea pienen pettymyksen, koska Kuubaa kirjassa ei juuri kuvata. Tämä on kirja valkoisesta keski-ikäisestä miehestä, ja kuubalaisille on säästetty rooleja vain sivuosien kelmeinä.

  

Ernest Hemingway: Kirjava satama (To Have and Have Not)

Suomennos Toini Aaltonen

Tammi 2011 (1945)

243 sivua

Lainattu kirjastosta

Helmet-lukuhaaste 2016, 39. Nobel-voittajan kirjoittama kirja

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *