Jane Austen: Uskollinen ystävänne

jane austen uskollinen ystävänne

 

Jane Austen on kirjailija, jonka ostoslistatkin varmasti julkaistaisiin, jos sellaisia olisi säilynyt. Hänen 14-vuotiaana kirjoittamansa kirjenovellit menevät hiukan samaan kategoriaan. En usko, että Austen itse olisi innostunut kirjenovellien julkaisemisesta, koska hän ei itsekään ollut niihin erityisen tyytyväinen.

Uskollinen ystävänne kokoaa samoihin kansiin neljä Jane Austenin kirjenovellia ja yhden pienoisromaanin. Varhaisimman niistä hän kirjoittanut teini-ikäisenä, mutta muut niistä ovat syntyneet aikuisemalla iällä. Hän on kirjoittanut näitä missä milloinkin on ehtinyt, eikä yksikään kirjoituksista vaikuta erityisen viimeistellyltä.

Kirjenovellit ovat omanlaisensa genre: Tarina etenee kirjeiden muodossa, kun ihmiset kirjoittavat toisilleen tuntemuksistaan ja elämänsä käänteistä. Austenin aikana kirjeiden kirjoittaminen oli tavallinen kommunikoinnin tapa. Nykyaikana vastaava muoto olisivat varmaankin WhatsUp-viestit, mutta niihin käytetään vain murto-osa kirjeen kirjoittamisen vaatimasta ajasta.

Kirjeiden kirjoittaminen on oma taiteenlajinsa, ja jopa niiden aloituksiin on selvästi käytetty aikaa.

Rakas, Charlotteni, lähdimme Lesleyn linnasta 28. päivänä viime kuuta, ja saavuimme turvallisesti Lontooseen seitsemän päivän matkan jälkeen. Minulla oli ilo löytää kirjeesi täältä odottamasta saapumistani, mistä sinulle suuret kiitokseni.

Austenin kirjenovellit käsittelevät ihmissuhteita ja ennen kaikkea sitä, kuka on menossa kenenkin kanssa naimisiin. Rivien välissä Austen irvailee aikansa käsityksille avioliitosta, mutta nykylukijana kirjeistä ei välttämättä saa kovin paljon irti. Juoni hukkuu helposti jonnekin koukeroisten ilmaisujen väliin, ja välillä on vaikea seurata sitä, kuka kirjoittaa missäkin kohtaa. Omalla kohdallani onneton nimimuistini ei yhtään auttanut tarinan seuraamista.

Uskollinen ystäväni kuuluu Jane Austenin vannoutuneiden ystävien pakolliseen lukemistoon, ja kokoelma on kiinnostava pieni kappale kirjallisuushistoriaa. Me muut voimme silti hyvillä mielin keskittyä Jane Austenin romaaneihin, joista kirjailija itsekin olisi varmasti yhä ylpeä. Niistä hänet ennen kaikkea muistettakoon!

 

Jane Austen: Uskollinen ystävänne

Suomennos Inkeri Koskinen

Tammi 2007

230 sivua

Lainattu kirjastosta

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *