Kun Hitlerin Taisteluni vapautui julkaisukiellosta ja ampaisi bestselleriksi

hitler.jpeg

 

Ulkona linnut laulavat, ja puut puskevat silmuja. Mitä muuta sitä ihminen voisi tehdä kuin lukea sisällä Taistelujani. Enkä edes tarkoita Karl Ove Knausgårdin teossarjaa vaan ihan sitä ehtaa itseään: Hitlerin Taisteluita.

Syy, miksi olen Taisteluiden lukemiseen ryhtynyt, on se, että Adolf Hitlerin kuolemasta tuli viime viikolla kuluneeksi seitsemänkymmentä vuotta. Tällähän ei periaatteessa juuri ole väliä, mutta tekijänoikeuden suoja-aika on sattumoisin seitsemänkymmentä vuotta tekijän kuolemasta. Hitlerin itsemurhan jälkeen hänen jäämistönsä siirtyi Hitlerin kotikunnan Baijerin kaupungin haltuun, ja kaupunki on saattanut myöntää tai olla myöntämättä lupia Hitlerin teosten julkaisemiseen. Kaupungin linja kaikkiin pyyntöihin on ollut jyrkkä ”ei”.

Berliiniläinen tutkimuslaitos pyysi jo 1990-luvulla Baijerin kaupungilta lupaa julkaista Taisteluista kommentoitu versio, mutta lupaa projektin edistämiseen ei herunut. Kun tekijänoikeuden suoja-ajan päättyminen alkoi lähestyä, tutkimuslaitos laittoi jälleen kirjahankkeen vireille. Se julkaisi kommentoidun version tammikuussa, ja The Guardianin mukaan teos päätyi heti Saksan myyntilistojen kärkeen. Sitä tilattiin jo ennakkoon 15 000 kappaletta. Suurin osa kirjakaupoista ei ole ottanut kirjaa hyllyilleen vaan toimittanut sitä tilauksista asiakkailleen.

En oikeastaan itse usko sensuuriin, vaikka sillä yritettäsiinkin estää natsiaatteen leviäminen. Hitlerin hengentuotteiden pitäminen poissa ihmisten saatavilla saattaa vain lisätä niitä ympäröivää salaperäisyyttä ja päinvastoin lisätä niiden houkutusta. Faktahan on se, ettei kirja ole kovin kaksinen. Se on oikeastaan todella puisevaa luettavaa, eikä varsinaisesti suosittele sitä kenellekään. Voi olla, että tämä kaikki sama puhuttuna suurella vimmalla jonain toisena aikakautena, on voinut tehdä toisenlaisen vaikutuksen kuin kirjoitettu muoto.

Hitler ei itsekään uskonut kirjoitettuun sanaan. Hänen mukaansa kansojen suuret joukot ovat voitettavissa vain puhutun sanan voimalla.

Sen asian saavat kaikki nykyhetken kynäritarit ja houkkiot erikoisesti panna korvansa taakse: tässä maailmassa ei ole hanhenkynä johtanut suurimpia mullistuksia! Ei, kynän tehtävänä on on aina ollut ainoastaan perustella niitä tietopuolisesti.

Mutta sinä voimana, joka on saanut uskonnollis-valtiollisluontoiset suuret historialliset vyöryt liikkeelle, on ikimuistoisista ajosta asti ollut puhutun sanan taikavoima.

Vaikka Taisteluita ei ole ollut saatavilla saksaksi, muilla kielillä sitä on voinut lukea. Suomeksi on helposti saatavilla Ajatus Kirjojen vuonna 2008 julkaisema Wener Manserin Adolf Hitlerin Taisteluni. Se on historiantutkija Werner Manserin taustoittava tutkimus, jossa on runsaasti otteita Hitlerin Taisteluista. Manserin kirjoittamissa osioissa on ihan mielenkiintoista tietoa, joka asettaa Hitlerin teoksen historialliseen yhteyteensä. Kun päästään itse lainauksiin, niin en usko, että kovin moni jaksaa niitä oikesti lukea. Minultakin kirja jäi suosiolla kesken. En jaksanut tahkota satoja sivuja tällaista tavaraa.

Hitler kirjoitti kirjansa tunnetusti vankilassa, kun häntä oltiin kielletty puhumasta julkisesti muutamaan vuoteen. Hän ryhtyi kirjoitustyöhön, koska häneltä oltiin tällaista kirjaa pyydetty, hän koki sen tukevan päämääriään ja vankilassa oli hyvä tilaisuus kirjoittamiseen. Sitä myytiin heti ilmestymisen jälkeen Hitlerin puolueen jäsenille. Myöhemmin Hitlerin päästyä valtaan sitä muun muassa jaettiin kaikille avioituville pariskunnille kolmannen valtakunnan häälahjana. Myöhemmin, kun valtakunta oli romantanut, sen uusintapainokset taas estettiin.

Taisteluilla on arvoa historiallisena dokumenttina ja historiantutkimuksen lähteenä. Mitään muuta ihmeellistä en siinä juuri näekään. Se on yksinkertaisesti entisen diktaattorin kirjoittama varsin heikkolaatuinen kirja.

 

Werner Maser: Adolf Hitlerin Taisteluni

Suomennos Riitta Virkkunen

Ajatus Kirjat 2008

429 sivua

Lainattu kirjastosta

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *