Milena Busquets: Tämäkin menee ohi

milena busquets tämäkin menee ohi

 

Viime aikoina minua on kiinnostanut lähinnä suru ja kuolema, koska ne ovat muuttuneet omassa elämässäni ajankohtaisiksi. Siksi tartuin kirjastossa espanjalaisen Milena Busquetsin esikoisromaaniin Tämäkin menee ohi, jonka muistin kevään uutuuskatalogeista. Vaikka sen aiheena on kuolema, niin kirjan kansi ei kuitenkaan vaikuta liian masentavalta. Juuri sopivaa luettavaa siis tähän syksyyn.

Milena Busquetsin romaani on ollut menestys kotimaassaan Espanjassa, ja sen käännösoikeudet on myyty kymmeniin eri maihin. Kirja on omiin kokemuksiin perustuva ja kertoo äidin menettämisestä. Se on laveaa höpöttelyä äidistä, hänen sairaudestaan ja kuolemastaan sekä miehistä, joiden  kanssa päähenkilö Blanca yrittää harhauttaa suruaan. On entisiä ja nykyisiä rakastajia, joiden lakanoissa voi ainakin hetkeksi unohtaa sen, että yksi elämän suurimmista suhteista on poissa.

Olen alkanut jo laskea minuutteja siihen kun hän lähtee ja kuolemasi käy jälleen kimppuuni ja kaikki alkaisi taas. Ystävieni ja lasteni rakkaus ei riitä panemaan kampihin poissaolosi hirveydelle, minun pitää olla tiukasti kiinni miehessä, jotten lennä taivaantuuliin. Sanotaan, että suurin osa naisista etsii miehistä isäänsä, mutta minä etsin sinua, niin oli myös silloin kun olit elossa.

Romaani on sitä laatua, että siihen pitää heittäytyä ja antaa sen viedä. Lauseet ovat pitkiä, eivätkä kappalejaot liion tarjoa hengitystaukoa. On Blancan puhetta ja ohimeneviä äidille osoitettuja huomioita. On helppo kuvitella, että kirjasta tehtäisiin espanjalainen elokuva, jossa dialogin loputtomuus uuvuttaa hiljaisimman. Siinä puhuttaisiin, puhuttaisiin, välillä syötäisiin ja harrastettaisiin seksiä, koska niillä aika pitkälti jo pärjää tässä elämässä. Loppu olkoon hifistelyä.

Jos on jättänyt asioita käsittelemättä, kun kaikki olivat vielä elossa, tuntuvat ne jäävän jälkeen, kun toinen on poissa. Kaihomielisen surun rinnalle kiilaa muita tunteita, joiden kanssa voikin sitten tehdä tiukempaa. Ei ole helppoa olla keski-ikäinen ja taas teini-iän tunnemyllerryksessä ottamassa mittaa edesmenneestä vanhemmastaan. Vaikka Tämäkin menee ohi on sävyltään kepeän jutusteleva, siitä tunnistaa silti surun moninaisuuden. Yhtenä hetkenä kaikki on kunnossa, toisena kaikkea muuta. Sellaista se kriisin aikoina tuppaa olemaan.

 

Milena Busquets: Tämäkin menee ohi (También esto pasará)

Suomennos Tarja Härkönen

Otava 2016

190 sivua

Lainattu kirjastosta

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *