Samuel Bjørk: Minä matkustan yksin + Nordic Noir -bingo

Minä matkustan yksin

 

Mia Krüger on päättänyt kuolla. Hän on erakoitunut kaukaiselle saarelle ja sekakäyttää mökissään lääkkeitä ja alkoholia. Pian hän pääsee pois tästä maailmasta. Harmi vaan, että suunnitelmaan tulee vähän mutkia matkaan.

Rikostutkija Holger Munch ilmaantuu saarelle ja pyytää entiseltä työkaveriltaan apua kummallisen murhajutun tutkintaan. On löytynyt kuollut tyttö, joka on roikkuu puusta puettuna vanhanaikaiseen mekkoon. Tytön kaulassa on Norwegianin lappu, jossa lukee ”minä matkustan yksin”. Krüger kieltäytyy mutta katsoo kuitenkin kuvia tytön löytöpaikalta. Hän huomaa lapsen kynnessä viivan. Sitä voisi pitää vain naarmuna, mutta Krügerin mukaan se on ykkönen ja merkintä ensimmäisestä uhrista: murhattuja lapsia tulee löytymään lisää.

Minä matkustan yksin on dekkarisarjan avausosa. Norjalainen kirjailija, käsikirjoittaja ja muusikko Frode Sander Øien, joka käyttää kirjailijanimeä Samuel Bjørk, aikoo tehdä sarjaan jopa 10-15 osaa. Ensimmäinen osa on ollut kansainvälinen myyntimenestys, ja sen toinen osa on ilmestynyt Norjassa viime vuonna. Ennen tätä uusi dekkarilupaus on kirjoittanut näytelmiä ja pari romaania muttei yhtään dekkaria. Hän ottaa kuitenkin ensimmäisellään genren suvereenisti haltuun.

 

Minä matkustan yksin

 

On totta, että monet kirjan teemat tai henkilöhahmot eivät ole maailman omaperäisempiä. Löytyy lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa, sarjamurhaaja ja alkoholiongelmainen poliisi, mutta siitä huolimatta Minä matkustan yksin on erinomainen dekkari. Kahmaisin siitä suurimman osan päivässä ja nautin kirjasta paljon. Se on vetävästi kirjoitettu ja sen hahmot eivät tunnu ohuilta. Päinvastoin Mia Krügerin ja Holger Munchin hahmojen rakentamiseen on selvästi käytetty paljon aikaa ja vaivaa – pitäähän heidän vielä kestää ne seuraavat kymmenen osaa.

Minä matkustan yksin on taidokkaasti kirjoitettu. Siinä on paljon sivujuonia ja henkilöhahmoja, jotka vedetään yllättävällä tavalla yhteen. Lukija alkaa kirjan pyörityksessä epäillä kaikkia: onko murjaaja Kansallisteatterin näyttelijä, mies jolla on kotkatatuointi, nainen jolla on eriväriset silmät, vanhainkodin hoitaja vai sekopäinen pappi, joka johtaa sairasta seurakuntaansa? Lopussa murhaaja toki selviää, mutta tapahtumien kulkua ei silloinkaan väännetä rautalangasta. Pieni mysteerin tuntu jää leijumaan ilmaan. Tämän seuraaavan osan tahdon kyllä aikanaan lukea.

Haastan kaikki dekkareiden ystävät pelaamaan kesällä Nordic Noir -bingoa. Jos saat bingon, olet lukenut kunnon kamaa. Antoisia lukuhetkiä!

 

Pohjoismainen rikoskirjallisuus -bingo

 

Samuel Bjørk: Minä matkustan yksin (Det henger en engel alene i skogen)

Suomennos Päivi Kivelä

Otava 2016 (2013)

Digikirja

Lainattu kirjastosta

Helmet-lukuhaaste 2016, 16. kirjan kansi on mielestäsi ruma

 

Muut Nordic Noir -teemassa ilmestyneet:

Joakim Zander: Lähiö

Erik Axl Sund: Varistyttö

Jo Nesbø: Verta lumella I

David Lagercrantz: Se mikä ei tapa

Nordic Noir – Ihanan kamalaa

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *