Vastuullista Auttamista

Kolkata, tuo kaupungeista kiireisin, likaisin ja suur4in, mutta oi minka vaikutuksen se tekeekaan. Ja miksi olen taalla tanaan? 

 

Taman takia:
 

logo.gif

 

Olen kiertanyt Aasiaa ja muutamia vuosia, valilla ihan vain matkaten ja valilla vapaaehtoistoita tehden. Joitan vuosia sitten Kolkatassa kohtasin Kuubassa syntyneen, nuorena Ameriikkaan perheensa kanssa muuttaneen Hemleyn. Alun kankeuden (otetaan kiltti ja hiljainen suomalaistytto ja laitetaan samaan huoneeseen kuubalaisverisen Amerikkalaisen kova-aanisen miehen kanssa ja katostaan mita tapahtuu) loysimme yhteisen savelen kun aloimme puhua erilaisten jarjestojen luotettavuudesta, siita millaisen maailman haluamme nahda ja siita miten itse siihen haluaisimme vaikuttaa. Vajaa kaksi vuotta naiden keskustelujen jalkeen sain sahkopostia samaiselta kaverilta joka kysyi: Miten ois treffiit Kolkatassa. Perustin jarjeston ja sen toiminta alkaa juuri sielta missa kohtasimme. Ja niin syntyi Responsible Charity.

Responsible Charity, RC:n tavoitteena on olla niin lapinakyva kuin mahdollista. Kaikki toiminta pyritaan raportoimaan niin nopeasti kuin mahdollista jarjeston Facebook sivulla, kaikesta toiminnasta ja jopa kuiteista pyritaan ottaa kuva, ja kaikki tama on loydettavissa Facebookissa. 

 

Tata nykya RC toimii kahdessa Intian kaupungissa, Kolkatassa ja Punessa. Kummassakin pyritaan parantaa slummeissa asuvien perheiden olosuhteita.

Pyritaan loytaa koulupaikkoja lapsille (joka ei ole mikaan itsestaan selvyys taalla… jos asut slummissa moni koulu kieltaytyy ottamasta lapsia oppilaikseen vaikka olisi varaa maksaa se, muut ”paremmat” perheet kun valittavat likaisten koyhien lapsien lasnaolosta). Esimerkiksi eraan viisi lapsisen perheen vanhin tytto, Tuktuki joka on ollut jarjeston tukemana jo reilun vuoden koulussa, sai juurikin isossa koulujen valisessa kilpailussa rahapalkinnon tietovisassa!

Perheille annetaan hygieniopastusta seka ihan konkreettisesti hygieniatuotteita kuten hammastahnoja, saippuoita ja shampoita jotka monelle koyhemmalle ovat helposti luksusta joista ensin luovutaan jos ei varaa ole edes ruokaan. Jarjesto pyrkii opastamaan siina, miten ihan peruspesuilla voi valttya monelta taudilta jotka Intian kaduilla jyllaavat. Monelle perheelle on myos lahjoitettu filtteri jolla puhdistaa muuten melko likainen vesi juomakelpoiseksi. Myos talla moni tauti jaa saamatta.  Esimerkkina voisi kertoa eraan perheen kahden pienen lapsen sairastelukierteen katkeamisen kun he paivittain muistivat peseytya.

Vakavampien sairauksien kohdalla RC pyrkii avustamaan laakarille paasyssa ja laakkeiden saannissa. Mukana on ollut myos ranskalainen jarjesto Gimme Shelter jonka sairaanhoitaja on saannollisesti vieraillut kanssamme slummissa tekemassa terveystarkastuksia. Eraankin perheen elattajan, Ishmaelin katkennut ja hoitamattomana tulehtunut jalka, saatiin pitkajanteisella tyolla ja yhteistoimin paikallisen kirurgin kanssa kuntoon niin, etta Ishmael on taas pitkan tyokyvyttomyyden jalkeen ansaitsemassa rahaa. 

Perhesuunnitteluohjelmassa naisille puhutaan ehkaisysta ja heita opastetaan erilaisissa ehkaisymuodoissa. Kondomejakin on jaettu mutta moni mies kieltaytyy niita kayttamasta. Slummissa asuu monia perheita joissa on viisi, kuusi jopa kahdeksan lasta, mutta elintilaa on vain yhden pienen huoneen verran ja rahaa ei juuri ollekaan. Sen takia perheita joissa on jo pari lasta kehoitetaan tulemaan jarjeston vapaaehtoisten kanssa paikalliselle klinikalle kuulemaan mahdollisuuksistaan. Ilouutinen ainakin minulle oli kuulla etta kaksi hyvin nuorena (16 ja 17 vuotiaina) naitetut perheiden tytot olivat paattaneet etteivat naimisiin menosta huolimatta halua heti alkaa tehda lapsia vaan olivat saanneet kumpainenkin ehkaisypillerit. Sitten kun lasten aika on, he voivat sen paattaa itse. 

Aiemmin jarjesto antoi myos varsinaisia tavaralahjoituksia kuten tuulettimia, ja metalliarkkuja tavaroiden suojaamiseksi. Sittemmin tasta on osittain luovuttu ja on siirrytty ns. co-pay systeemiin jossa jotain tiettya esinetta tarvitseva perhe saa jarjestolta n. 75% tuavaran hinnasta ja perhe itse maksaa loput. Tama lisaa monen kohdalla myos itseluottamusta, ja tunnetta siita etta he itsekin kykenevat viela itsestaan huolehtimaan.

Kahtena iltana viikossa jarjeston paikalliset vapaaehtoiset, nuoret Intialaiset opiskelijat pitavat englanninkielen kurssia jossa normaali koulusta jo pudonneet vahan vanhemmat naiset ja miehet voivat opiskella englantia joka on monelle suuri etu tyonhankinnassa. 

KCD – eli Kolkata Clothes Drive on tapa osallistaa niin paikallisia kuin saada slummien asukkaille tyota. KCD toimii seuraavasti: Vapaaehtoiset kiertavat Kalkutan suuremmissa, rikkaammissa kouluissa puhumassa toiminnasta ja pyytavat samalla lajoituksena ei rahaa, vaan kaytettyja hyvakuntoisia vaatteita. Vaatteet jaetaan slummissa asuvien perheiden kesken ja perheet voivat jalleenmyyda naita kirpputoreilla. 

 

Jarjesto siis pyrkii kaikin mahdollisin keinoin parantamaan elinolosuhteita slummissa ja kehittamaan keinoja jotta ihmiset itse voisivat saada itselleen paremman tulevaisuuden ja paasisivat pois oravanpyorastaan slummissa. 

 

Itseasiassa juuri tanaan tapahtui jotain odotettua, mutta samalla surullista. Kaupunki paatti, monien vuosien uhkailujen jalkeen juuri tana aamuna tuhota slummin jossa tyoskentelemme. Kun aamulla paasin paikanpaalle oli muuttourakka jo puolessavalissa, ja kyynelilta ei valtytty. Moni ei tieda missa tulevat asumaan…jotenkin olivat luottaneet siihen ettei ukaasi koskaan toteutuisi. Onneksi yhteiso toimii ja jokaiselle loytyi ainakin valiaikainen ratkaisu. Responsible Charity myonsi tanaan monta lainaa muuttoapua varten, ja perheet, kunhan paasevat asettumaan voivat lainat pikkuhiljaa takaisin maksaa jolloin rahat kaytetaan taas muuhun jarjeston hyvaksi. Vaikka slummi jaisikin, ei jarjesto aio ihmisia jattaa vaan apu viedaan perille, keinolla milla hyvansa. 

Tasta aiheesta seuraavassa jutussa huomenissa. 

 

Jos kiinnostuit kuulemaan lisaa toiminnasta, eikun viestia yhteystietoineen tanne :)

Suhteet Oma elämä Syvällistä Uutiset ja yhteiskunta