Yrttien kuivaus
Heippa kaikille ihanokaisille ihmiselle! Tänään väsäiltiin siskoni kanssa Hangon puutarhastamme tuotua satoa. Sadonkorjuusta oli kertynyt liikaa ruokaa, ja tiesimme niiden menevän pilalle ennenkuin olisimme kerenneet syödä niitä. Tästä syystä saimmekin ajatuksen säilöä osan sadosta luonnonmukaisesti. Ryöppäsimme pinaatin ja pakastoimme sen. Tomaateista siskoni tekee tomaattimurksaa, ja sienet säilöin vain jääkaappiin. Yrtit sekä marjat päätimme kuitenkin kuivata. Tälläisenä kaupunkilaistyttönä olen kuitenkin ollut aina uuno näissä ”simppeleissä” ruoka asioissa, mutta pikku hiljaa sitä oppii googlen avustuksella. Pienellä intohimolla homma sujuu kuin vettä vaan.
Kuivaus on hyvin simppeli homma loppuenlopuksi. Ensikertalaisenakin onnistuimme täydellisesti. Nopeaa puuhuu tämä kuitenkaan ei ole. Mukavaa tässä kuitenkin on se, ettei kuivausta tarvitse seurata jatkuvasti.
Joten tähän tarvitset:
Kiertoilmauunin
Yrttejä, marjoja tai hedelmiä (tai muuta, mitä haluat kuivata. Vain taivas on rajana.)
Mieluiten ritilän, mutta peltikin käy jos ei ritilää löydy. Pellin kanssa voi olla hieman hitaampaa, tai jopa paljonkin. Enkä suosittele hyvin kosteita aineita kuivattamaan pellillä.
Leivinpaperi
Ohjeet:
Lämmitä kiertoilmauuni 0-50 asteeseen, ja sillä välin ripottele leivinpaperille(joka on siis jo ritilällä, helpottaa hommaa hiukan) kuivattava asia. Muista asetella ruokasi järkevästi alustalle, eli älä yritä kuivattaa isoja paloja äläkä asettele niitä päällekkäin. Tasaisesti joka puolelle. Aseta uuniin, ja jätä sen ovi raolleen, älä sulje! Voit huoletta jättää kuivatuksen sekä uunin päälle, kun hoidat päivän aikana muita asioita. Lämpötila on sen verran pienellä, ettei se ole vaaraksi. Sanoisin, että mitä kauemmin kuivatat, sitä paremman lopputuloksen saat. Varaudu noin 4-6h, riippuen kosteudesta ruuassa. Mitä vetisempi(/suuret palat), sitä kauemmin menee.
Olet valmis tai ruokasi on kuivunut, kun se todella rapisee sitä koskettaessa.
Itse kuivatimme vihreää minttua, salviaa ja ruohosipulia, sekä nyt uunissa kuivuu pihlajanmarjat! Mintusta voin sen verran ohjeistaa, että jos sitä tai muuta saman tyyppistä yrttiä aikoo kuivattaa, niin nypi todellakin vain sen kukat sekä lehdet. Älä laita mitään varren osia lehtien tai kukkien mukaan. Sitä sirompi ja luksuksempi lopputulos syntyy, mitä paremmin nypit lehdet sekä kukat muusta varresta.
Lopuksi murenna leivinpaperilla yritit sormin ja itse laitoin ne tähän lasipurkkiin. Kuivattuna yrtit ja muutenkin muut kuivatut ruuat säilyvät noin vuoden hyvästä kuivauksesta eteenpäin. Tätä silppua voi lisätä puuroihin, yogurtteihin sekä melkeinpä mihinkä tahansa.
Ja lopuksi kasasin pienen tietoiskun teille vihrestä mintusta :)
- Minttujen sisältämä mentoli on desifioivaa,
- ja tästä syystä hyväksi hampaille sekä ikenille. Tuoretta minttua voi pureskella purkan tavoin, ja voin luvata raikasta hengitystä!
- Mintulla voit hoitaa flunssaa (esim. teenä) sekä ruuansulatusvaivoja
- Se raikastaa sekä rauhoittaa myös ihoa
- Sisältää suuret määrät antioksidantteja
- Autaa astmaan säännöllisesti käytettynä
- Tuoksutellessa minttua tai siitä saatavaa öljyä, voi se piristää ja näin ollen auttaa masentuneisuuden tunteeseen
lisää mintun terveysvaikutuksista löytyy täältä, https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-mint.html
Huom, mutta niinkuin mitä vaan liiallisesti käytettynä, menettävät ne vaikutuksensa sekä makunsa. Et saa sen lääkinnällisiä tehoja jos ”vedät överit” sen käytössä.
Näistä ruokien kuivatuksien seurasta hyvää kuivatteluja sekä viikonlopun jatkoa kaikille! :)