Hormonaalinen tasapaino

Hormonaalinen tasapaino rikkoutuu monilla elämämme aikana. Se heittelee tunteitamme seiniä päin, laittaa kasvoomme ikäviä tukkeutuneita ihohuokosia, saa meidät hikoilemaan, unettomiksi, mahan kipeäksi, ruoka halun nousemaan sekä muita asioita joita haluaisimme välttää. Emme kuitenkaan kyseisten vaivojen vastaan tullessa, tajua sen voivan johtua hormooneistamme.

En tiedä missä olen ollut kuukautiskierrosta puhuttaessa koulussa, mutta voin tunnustaa, että minulle avautui täysin uusia asioita tänään syklistämme. En ole ikinä tullut ajatelleeksi, että me naiset olemme jatkuva hormoonien kierto pesäke, emmekä pääse pois tästä tosiasiasta. Meissä tapahtuu melkeinpä kokoajan jotain hormonaalisia muutoksia, joista on hyvä olla tietoinen. 

Hormonaalisen tasapainon saavuttaaksemme, pitää meidän olla tietoisia siitä kuinka toiminne. Asiasta ei mielestäni puhuta tarpeeksi, ja tärkeät tosiseikat sivuutetaan. Normaaleista kehomme toiminta tavoista tehdään ”hoidettavia oireita”, eikä välttämättä edes lääkäri tule maininneeksi luonnollisia tapoja saavuttaa tasapaino. Jotta pystyt ymmärtämään täysin itseäsi naisena (jos et siis vielä ole tietoinen, oman kehosi kuukautissyklistä), suosittelen käväisemään täällä lukemassa siitä mistä kuukautisyklistä on kyse. 

Sitten siihen kuinka voimme päästä alkujuurille, ja täysin tasapainoon kehomme hormoonien kanssa. 

1. Siemensykli

Saattaa kuulostaa hassulta, mutta monien tutkimusten kautta ollaan pystytty selvittämään, että pellavan-, kurpitsan-, auringonkukan- sekä seesaminsiemenillä on vaikutusta hormooni tasapainoomme. Nämä siemenet lievittävät oireita, mitä hormoonit tuovat meidän eteemme. 

Yksinkertaisesti nauti pellavan- sekä kurpitsansiemeniä ensimmäisestä vuotopäivästäsi ovulaatioon tai vuotojen loppuun asti. Jauha luomu siemenesi hyvin ja lisää 1tl päivittäin salaattiisi, yogurttiin, puuroon tai nauti sellaisenaan. 

IMG_1006.JPG

Ovulaation alkaessa vaihda siemenesi seesamin- sekä auringonkukansiemenii, ja nauti näitä samalla kaavalla. Eli nauti näitä luomu siemeniä seuraaviin kuukautisiisi saakka päivittäin 1tl. 

IMG_1005.JPG

  • Muista luonnonmukaisuus, jottet sekoita hormooni tasapainoasi entisestään, ja aiheuta enempään harmia.

Aikaisempi kuukautissykli, auttaa sinua tietämään milloin ovuloit.

FullSizeRender.jpg

2. Rauhallinen liikunta

Olen aina tiennyt, että liikunta on hyväksi etenkin iholle, sillä se laittaa kehomme aineet liikkelle, joka tehostaa verenkiertoa esimerkiksi. Stressi vähentyy myös liikunnan myötä, mutta ollessamme hormonaalisessa epätasapainossa liian kova treeni voi jopa tehdä meillä haittaa. Wellnesmaman mukaan ollessamme epätasapainossa liian kova cardio voi tehdä meille enemmän haittaa kuin hyötyä. Treenin tulisi keskittyä rahoittaviin treeneihin, kuten yogan, kävelyyn, uintiin, pilatekseen sekä kaikkeen minkä tunnet sinua rauhoittavaksi. 

Wellnesmama myös suosittelee epätasapainomme aikana harjoittamaan kuitenkin lyhyitä haastavia painojen nosto treenejä. Isoilla haastetta tuovilla painoilla lyhyitä sarjoja tekemällä, kehossamme vapautuu suotuisia hormooni reaktioita. 

3. Uni

Niinkuin aikaisemmassa kohdassa mainitsin, nyt on aika nauttia hyvää laadukasta unta. Jokainen nukumatta jäänyt tunti nostaa fyysistä stressi tasoamme 14%:lla. Stressi taas johtaa hormoonien epätasapainoomme. 

Myös uni hormoonimme melatoniinin tuotanto häiriintyy, mikä vaikuttaa muihin hormooneihimme esimerkiksi estrogeenimme tuotantoon. 

IMG_0988.JPG

4. Stressin välttäminen

Unettomuus johtaa stressiin ja stressi epätasapainoomme. Koemme pääasiassa kolmea eri stressin muotoa, mutta karkeasti rajattunua kahta.

  • Fyysistä stressiä voimme välttää, niillä haastavilla painoilla, hyvällä unella sekä luonnonmukaisella terveellisellä ravinnolla.
  • Psyykkistä stressiä voimme karttaa taas asioiden pitämisellä järjestyksessä, meditaatiolla sekä purkautumalla useimmin läheisillemme tai paperille. 

5. Maca

Tukee hormonaalista tasapainoa ja hormoonien tuotantoa. Auttaa myös stressin hallintaan sekä on ravintoarvoiltaan todella terveellinen.  

IMG_1011.JPG

6. Muovin välttäminen

Erinäiset myrkyt mitä saamme muovin tai saasteiden mukana, vahingoittaa hormooni tasapainoa siinä missä ehkäisypilleritkin.

  1. Näin ollen pyri välttämään ruuan säilömistä tai tekemistä muovi astioissa
  2. Vältä myös teflonia ja pysy niissä ’vanhanaikaisissa’ pinnoittamattomissa rautapannuissa sekä kattiloissa
  3. Lämmitä kuuma (tee) vetesi vanhalla kunnon pinnoittamattomalla rauta kattilalla
  4. Niin kehosi kuin kotisi puhdistamisessa vältä keinotekoisia saippuoita. Vaihda palasaippuaan tai edes luonnonmukaisee puhdistusaineisiin. On olemassa kasapäin luonnosta saatavia puhdistusaineita, jotka eivät vahingoita hormonaalista tasapainoamme

7. Sisällytä myös D-vitamiini ruokavalioosi vitamiinilisänä, sillä näin talven tullessa sen paras saamis lähde on aikalailla unten mailla. Aikaisemmin olen tainnut jo mainita Ruohonjuuresta ostamastani D-vitamiini suihkeesta, mutta sitä edelleen kannatan. Tämä suihke imeytyy kehoomme suoraan suun kautta, sekä vältyt epämääräisten kapseleiden joutumista kehoosi. 

8. Nauti kalaöljyä päivittäin, sillä se sisältää hormoonien tuotantoon kannalta tärkeitä rakennuspalikoita sekä vitamiineja. Muista kuitenkin luonnonmukaiset tuotteet taas tämän valmisteen valikoinnissa. Vältä kaikennäköisiä väriäineita sekä keino makeutusaineita sisältäviä merkkejä. 

 

 

xoxo, Catarina B. -Made in Finland

 

 

 

Kauneus Mieli Terveys Iho
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.