FALL

Syksy, parasta aikaa mitä on! Ruskan kaikki eri sävyt ja pimeät illat on vaan jotain hyvin täydellistä. Tää tunnelmien aika on vaan aivan liian lyhyt. Kohta onkin jo kylmät vimmat, eikä plus asteista ole mitään tietoa. Syksy on puhdistuksen ja lämmön aikaa. Valmistaudututaan tulevaan talveen ja uuteen aikakauteen. Kesä on takana, ja sen tuomat pitkät illat ovat rasittaneet kroppaamme sekä mieltämme, ja nyt on aika puhdistautua. Nyt pelkkä nopea puhdistautuminen suihkussa ei ole tarpeeksi. Tarvitaan järeenpiä aseita, jotta voimme vastaannottaa tulevat kylmät ilmat ja kohta tulevan uuden vuoden. Haluathan olla täysin valmiina kaikkiin uusiin haasteisiin, jota elämä meille tuo!

Olen koonnut listaa asioista joilla saat kehosi sekä mielesi puhdistumaan. Näiden avulla pystyt olemaan taas elinvoimaisempi.

1. MEDITAATIO

Anna keholle aikaa palautua kesästä. Kaiken kiireen keskellä pysähdy ja nauti vain hetkestä. Anna itsellesi jokaisesta päivästä 20minuuttia aikaa vain olla. Istua risti-istunnassa ja sulkea silmäsi. Anna mielesi viedä, ja anna ajatuksien tulla ja mennä. Jos haluat hieman avustusta meditaatioon, 8.10 klo. 20.30-21.20 järjestetään Pihasalilla ilmainen täysikuumeditaatio. Täysikuumeditaatio: https://www.facebook.com/events/650720518333060/?fref=ts

 

2. YOGA

Meistä yli puollilla on jotain kroonisia jäykkyyksiä. Ne vaikuttavat niin nukkumiseemme, mielialaamme sekä kaikkiin elämän osa-alueisiimme. Emme pysty saamaan elämästä kaikkea irti, kun johonkin koskee ja kolottaa. Nyt on aika saada kaikki jäykkyytemme kuriin ja tuntea helpotusta ja mielihyvää vapautuneesta olosta. Yoogaa on niin monia eri muotoja näinä päivinä, ja kaikille löytyy mieleisensä alalaji. Itse käyn kuntosalilla Elixiassa yoga tunneilla aina maanantaisin Fatiman ohjastuksella, jotka ovat niin mielen kuin kropan avaajia. Muita hyviä yoga-paikkoja kuntosalisi lisäksi ovat esimerkiksi, Pihasali kalevankadulla sekä Hima siltavuorenrannassa. Näiden facebook-sivuilla voi välillä bongata harjoittelijoiden ilmaisia yoga-tunteja, joilla voit käydä testata paikan tunnelmia. Laitan alle myös linkin suosikki blogistani, jossa on postaus työpäivän jälkeisen istumisen avaavia yoga-asentoja

Pihasali: https://www.facebook.com/Pihasali?ref=ts&fref=ts

Hima: https://www.facebook.com/himajooga/info

Avaavat yoga-asennot: http://blog.freepeople.com/2014/09/yoga-poses-undo-day-spent-sitting-desk/#more-118048

 

3. PAASTO

Paasto olisi hyvä suorittaa kahdesti vuodessa, aina keväisin, että syksyisin. Paastoja on mielinmäärin, ja mileisesi voit valita itse. Tämän paaston aikana ei ole tarkoitus saada kiloja putoamaan vauhdilla tai elämään jotenkin epäterveellistä ''anoreksia'' elämää, kuten jotkin saattavat ajatella. Paaston tarkoituksena on kehomme puhdistus, joka antaa taas enemmän voimia elää unelmiesi elämää. (Teen paastosta aivan oman postauksen, toivottavasti vielä tämän viikon puolle.) Lyhyesti kerrottuna paasto saa varsinkin suolesi toimimaan paremmin, joka taas vaikuttaa koko kehosi toimintaan. Etenkin ihosi reagoi suolistosi toimintaan, ja jos suolesi ei pysty poistamaan kuona-aineita kehostasi ihosi joutuu tekemään sen suoliston puolesta. Etenkin otsan alueella olevat epäpuhtaudet viittaavat suoliston huonoon toimintaan. Jos haluat lukea jo nyt paastosta, suosittelisin A.vogelin sivustoja, josta löytyy paljon tietoa paastosta. Myös googlaamalla löytyy aika hyvin tietoa. Kuitenkin ehkä antoisimmat tieopaketit löytyy kirjoista, ja kirjastot tarjoavat näitä meille aivan ilmaiseksi. Suosittelen käymään lähikirjastossasi tai etsimään helmetin kotisuilta paasto ja ruokavalio -kirjoja.

A.Vogelin paastosta, http://www.vogel.fi/kuurit/Paasto/

 

4. NAUTI SYKSYN SADOSTA

Nappasin kaupassa ollessani mukaan uuden Pirkan ruoka lehden. Ilmaiseksi lehdeksi on se hyvin kattava. Löysin monia reseptejä, jota haluan heti paaston jälkeen päästä kokkailemaan. Lehtien lisäksi, kaikkissa ruokablogeista löydät tämän hetken sesonkiruoka reseptejä. Ruoka-aineita joita on hyvä sadon vuoksi suosia, ovat kotimaiset omenat, sienet, juurekset, kurpitsat, pavut sekä linssit. 

Omenat ovat yksiä terveellisimpiä hedelmiä, ja näitä löytyy tällä hetkellä takapihoiltamme, toreihin sekä kauppoihin saakka. Runsaat valikoimat eivät jätä ketään tyhjin käsin. Nämä syys-talvilajikkeet myös säilyvät pidempään, jopa muutamaan kuukauteen asti. (laitan näiden alapuolelle linkkiä ruoka inspoihin, siitä mitä kaikkea omenoista voikaan saada aikaseksi)

Sienistä tutuimpia ja turvallisimpia ovat kanttarellit, suppilovahverot, kehnäsienet, karvasrousku sekä herkkutatti. Näitä saat nin kaupasta kuin metsästä. Mikään himo sienikerääjä en kuitenkaan ole, joten minulta vinkkejä tähän lajiin ei kannata kysellä. Kirjoista sekä netistä löytyy kuitenkin helposti vinkkejä, jos haluaa syventyä tähän harrastukseen. Mitä kuitenkin voin tästä lajista sanoa, on se kuinka rahoittavaa ja palkitsevaa se on. Luonnonhelmassa oleileminen on hyvin tärkeää mielenterveydellemme. (Puhdas metsä on myös todella hyväksi ihollemme.) Hyvän varustautumisen jälkeen voi hyvällä mielellä lähteä rentoutumaan sekä keräämään aivan itse luomu ruokaa. Muista kuitenkin tarkistaa paikka, mistä sieniä haet. Maalaisjärjellä ei suurten teiden vierestä tai julkisista puistoista ole järkevää kerätä ruokaa. Itse lähden tänään äitini kanssa sieneen, pitkästä aikaa. Toivottavasti koriin kertyy edes muutama lajike, täältä hangon metsistä! 

Juureksista saat vaikka mitä ruokia loihdittua, vielä vain hyvin pienellä vaivalla. Helppoa ja terveellistä, voisikin näistä todeta. Kaikista tunnetuimpiin juureksiin kuuluvat ainakin porkkana ja punajuuri ja jo näillä saat aikaan makoisia ruokia. Minulle tulee ensimmäiseksi mieleen juureskeitot. Ne ovat hyviä kehon lämmittäjiä sekä hyvin muokattavissa olevia reseptejä. Hyvä simppeli ohje kaikille juureskeitoille onkin ensiksi kiehauttaa ne pehmeiksi juureksen tarvitsemassa ajassa. Tämän jälkeen toivottavasti vesi on höyrystynyt pois sen verran, että saat juuri oikean paksuusasteen keittoosi. Voit helposti soseuttaa sauvasekoittimella juurekset padassa, ja lisätä tämän jälkeen mausteet, kuten kauden yrtit sekä halutessasi kerman. Itse olen tykästynyt kookos- sekä mantelikermaan. Nämä kasvipohjaiset kermat tuovat samettisuutta keittoon, sekä hellivät kehoasi hyvillä ominaisuuksillaan. Juureksia syödessässi, muista kuitenkin syödä vähintään puolet niistä raakana, mutta pestyinä! Tämä pätee kaikkiin vihanneksista hedelmiin. Jos saat ainakin puolet raa'oista hedelmistä, vihanneksista ja juureksista vältyt kehon rasittamiselta. Paistettu ruoka ei ole pahe, mutta saattaa aiheuttaa kehossa solujen jakautumista sekä ruoka-ainetta kohtaan hyökkäystilaa. Tämä prosessi on johdannainen moniin sairauksiin, kuten syöpään. Ruuan höyryttäminen sekä palaneen ruuan välttäminen, ovat hyviä askeleita kehomme terveyden vuoksi. Höyryttämisessä ravintoaineet säilyvät myös paremmin ja raakana syödessä saat vielä korkeammat pitoisuudet ravintoaineita keholllesi. Kaikista korkeimmat ravintoaineet sekä puhtaimmat ruuat ovat luomu tai biodynaamista viljelyä. 

Kurpistat, pavut ja linssit ovat täyteläisiä ravintorikkaita ruokia. Linssit ja pavut näkyvät liian vähän mielestäni ruokavaliossamme, ja niitä tulisi suosia enemmän. Varsinkin vegaaneille sekä kavisyöjille voi näitä syömällä varmistua saavansa proteiinia tarpeeksi. Lajikkeita on hurjasti ja sopivat moniin kastikkeisiin, keittoihin tai täytteisiin. 

RUOKA INSPOA / RESEPTEJÄ :

Pirkka-ruoka syksy -lehdestä 

http://minimalistbaker.com 

http://www.torkkujajanokkosia.com/ruoka/

omenasta loihdittavia reseptejä: http://www.thekitchn.com/17-delicious-recipes-to-make-with-apples-this-fall-recipes-from-the-kitchn-210609?utm_source=RSS&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+apartmenttherapy%2Fthekitchn+%28TK+Channel%3A+Main%29

http://blog.freepeople.com/food/

 

5. SIIVOUS SEKÄ ASIOIDEN JÄRJESTÄMINEN

Mieli lepää, kun asioita ei ole mielinmäärin rästissä hoidettavana ja asiat ovat silmälle lepoisassa järjestyksessä. Toki me kaikki olemme erilaisia, ja boheemisemmissa ihmisissä on sietoa boheemille kaaokselle. Stressiä me kaikki kuitenkin saamme, ja mitä nopeammin hoidamme asiamme kuntoon, sitä vähemmän jää takaraivoon kroonista stressiä. Jos krooninen stressi tuntuu hiertävän takaraivoasi, kirjoita kaikki asiat ylös itsellesi, ja ala yksitellen purkamaan listaa. 

Kunnolinen kodin siivous vähintään kahdesti vuodessa on myös tarpeen. Kotisi tarvitsee hoivaa ja lämpöä, kuten sinäkin. Tarastele ympärillesi ja kerää listaa mitä haluat saada aikaan kotonasi. Siivoa jokainen huone kodissasi vähitellen. Kaikkea ei yhden illan jälkeen tarvitse tai välttämättä pysty siivota. Anna muutama päivä aikaa itsellesi siivota tietty huone. Avuksenne laadin alapuolelle oman listani, jos lyö tyhjää mitä kannattaisi siivota sekä järjestellä.

Makuuhuone ja vaatekaappi

 1.  Pese peilit sekä ikkunat 
 2. Imuroi sekä luuttua lattiat
 3. Pyyhi tasot, sekä anna niille tuoksua eteerisistä öljyistä.
 4. Käy läpi niin vaatteet kuin muutkin tavarasi. Lajittele ne kirpputorille (lahjoitukseen, kuten UFF, FIDA tai joulun tullessa pelastusaremijan joulupataan, myös koulut tai vaikkapa tarhat, vastaanottavat avustuksia) menevistä ja itsellesi jäävistä. Tämän jälkeen huolla, huoltoa tarvitsevat yksilöt, eli pese ja korjaile.
 5. Hanki viherkasveja tuomaan puhtaampaa ilmaa. 
 6. Hanki uudet tehokkaammat lamput, sekä syysiltoihin lukulamppuja
 7. Anna pientä eloa sisutamisella. Vaihda esimerkiksi tekstiilit syksyisempiin
 8. Hae kellarista talvivaatteet ja pakkaa kesävaattet pois

Keittiö

 1. Pese uuni sekä mikroaaltouuni
 2. Vaihda/Pese vedenkeitin
 3. Pese myös ikkunat ja peilit
 4. Sekä moppaa myös ja imuroi
 5. Tasojen kuuraus on myös tarpeen
 6. Tarvittaessa sulata pakastin sekä siivoa jääkaappi. Tarkista, etenkin, pakastimesta löytyvien ruokien hengissä olo
 7. Myös kuivakaappien sisältö on syytä tarkastaa
 8. Mahdollisesti vaihda syksyn astiasarja
 9. Pese keittiöstä löytyvät tekstiilit

Olohuone

 1. Kuten muissa huoneissa luuttua, imuroi, pese ikkunat sekä tasot
 2. Anna sohvan teksiileille sekä sohvan bakteereille kyytiä 

WC

 1. Pese suihkutila, lavuaari, wc-pönttö
 2. Luuttua lattia kalkista sekä muusta liasta
 3. Pese pyykkikorit täysin tyhjiksi
 4. Silitä silitettävät tekstiilit
 5. Siivoa sauna
 6. Tarkasta kaappien sisältö, tarpeellisuudesta sekä kosmetiikan vanhuudesta. Lahjoita ystävillesi sinulle tarpeettomat asiat

Parveke

 1. Pese parvekelasit, ennen kuin ilmat kylmenevät liikaa
 2. Sisusta (parvekeremontin takia parvekkeemme on täysin tyhjä tällä hetkellä, joten suurempia siivouksia meillä ei ole, mutta teillä saattaa olla. Joten tarkastele ympärillesi ja kokoa listaa, jotta tiedät mitä sinun pitää muuttaa sekä siivota täällä)

Näiden jäljiltä kannattaa varata kirpputori, lahjoittaa tutuille tai hyväntekeväisyyteen kaikki roinat mitä et enään tarvitse. Hieman apua kirpputorien löytämiseen on tässä

Kirpputoreja

Kallion uusi itsepalvelukirppis Vallilan stoori http://nyt.fi/a1305879406982

Eirassa sijaitseva itsepalvelukirppis Kanuuna http://www.kaivarinkanuuna.fi

Jäähalli on myös hyvä perinteinen kirppis http://www.helsinginjaahalli.fi/fin/index.php/kirpputori

Täältä voit itse hakea omalta paikkakunnaltasi kirpputorit http://www.kirpputorihaku.com

 

6. SYKSYN JA TULEVAN TALVEN SAAVUTUSLISTA

Laadin joka kesäksi listan asioita joita haluan päästä tekemään tai kokemaan tulevan kesän aikana. Syksyksi tälläistä listaa en kuitenkaan ole ennen laatinut, mutta kysymys kuuluu miksi en. Toki syksyllä on arki listassa mukana, mutta tätä ei tulisi ajatella pessimistisesti. Arjenkin ohella on monia mukavia asioita, joista voit nauttia. Helsingissä järjestetään vaikka mitä tapahtumia sekä tekemistä. Laadi siis lista, mitä haluat saavuttaa syksyllä sekä tulevana talvella. Tapahtumia sekä tekemistä löytyy esimerkiksi,

 1. Facebookin tapahtumista
 2. Messukeskuksen sivuilta http://www.messukeskus.com/Sivut/default.aspx
 3. Stadissa tapahtuu kotisivuilta http://www.stadissa.fi

 

Tällä paketilla lupaan sinun löytävän aivan uutta puhtia elämään. Puhdistautuminen on todella tarpeellista meille kaikille. Palailen paaston ohella myös muihin kohtiin tarkemmin myöhemmin. Näistä toivottavasti saat jonkinlaisen kosketuksen elämäsi puhdistamiseen, ja jos jokin jäi epäelväksi tai haluaisit tarkempaa tietoa aiheesta, kommentoi alapuolelle! 

 

Tämän syys-puhdituspaketin lisäksi alhaalla on muutama uusi pulmunen vaatekaappiini. Löysin nämä uudet tuttavuudet kaivarin Kanuunasta, joka onkin yksi suosikki kirpputoreistani.

Rakastan kierrettämistä, sillä minusta ajatus siitä, että se mikä sinulle on roskaa voi olla jonkun toisen aarretta. Kierrättämisellä säästät ympäristöä sekä lompakkoasi, joten mikset kävisi ensin tarkastamassa muutamat kirpputorit ennenkuin päädyt ketjukauppojen kassa jonoon :).

Lippis kanuunasta sopii täydellisesti kylmempiin ilmoihin, sen korvalappujen ansiosta. Maksoin tästä 2€ .

Clutch, joka löysi todellakin paikan sydemestäni! Olen etsinyt isoa mustaa clutchia nyt jo tovin, ja tämä vintagea oleva laadukas pussukka tarttui heti sen nähtyäni mukaan. Nahasta sekä karvasta valmistettu laukku, kulkee tuulen ja vimman läpi sen laadukkaiden materiaalien ansiosta, toivottavasti vielä pitkään. Rakastan, kuinka voin kantaa tätä mukanani, kuin syleilisin samaan aikaan jotakin rakasta minulle. Tämäkään ei hinnallaansa ollut pilattu, sillä maksoin tästä 10€! 

Kuvaaja: Vero Vanamo, http://www.lily.fi/blogit/veronika

Upeat tunnelmalliset ja rentouttavat syksyn jatkot vielä kaikille! Itse suuntaan täältä Hangosta päin sienimetsään, jatkamaan rentoutumis- sekä paastopäiviäni. Kerron hieman vielä tarkemmin tästä rentoutumislomastani keskiviikon jälkeen, kun palailen takaisin arkeen :). 

 

 

Kommentit

töpsy (Ei varmistettu)

Tosi mielenkiintoisia noi kaikki ehdotukset! Pitää ite kokeilla ainaki paria niistä. Ja toi lippis on kyl tosi söpö :3

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.