Banaanileipä a la Suvituuli

Paras banaanileipä

Kuka rakastaa pehmeää, suussa sulavaa, makeaa ja sydäntä hellivää banaanikakkua, käsi ylös? 

Minä ainakin. Mutta jos viljat saavat mahasi kipeäksi ja toiveena on syödä vegaanisesti niin tässäpä sulle näin vaatimattomasti maailman herkullisin banaanileipä. Ja samalla ehkä maailman helpoin. Meillä viisivuotias (parin viikon päästä jo kuusi!) auttaa ja osallistuu banaanileivän tekoon sen helppouden takia ja myöskin siksi, koska rakastaa syödä sitä. Meillä siis tehdään tätä tasaisin väliajoin, kun mieli tekee jotain leivottua mutta ilman vehnää tai eläinperäisiä aineksia. Leipä on myös todella ihana tuliainen tupareihin ja minä olen tätä vienyt mukanani ystävän mothers blessing- juhliin (joissa leivän viimeiset palat aiheuttivat syöjien keskuudessa pientä kyynärpäätaktikointia), ottanut evääksi pidemmille reissuille ja tehnyt myös tätä aamupalaksi hitaina sunnuntaiaamuina. Tämä kyseinen leipä on aiheuttanut ystäväpiirissäni pienimuotoista kohua. Onhan se ihan tajuttoman hyvää.

12540709_10153191031746400_2175675525395473814_n.jpg

Banaanileipä siis koostuu kuivista aineksista, jotka sekoitetaan muussattuihin banaaneihin, kookosöljyyn sekä veteen tai pähkinämaitoon. Oli neste pähkinämaitoa tai vettä, koostumus on hieman erilainen veden kanssa mutta se ei vaikuta rakenteeseen tai kypsymisaikaan. Itse koen, että pähkinämaidosta tulee leipään enemmän makua ja kermaisempi tuntuma. Mutta voit yhtä hyvin käyttää vettä. Banaanileipä on parhaimmillaan leivontapäivänä mutta säilyy hyvin ainakin kaksi päivää. Jos siis jostain syystä se ei katoa heti suihin. Nyt siis leipomaan!

12509821_10153191031616400_6451691750775812512_n.jpg

banaanileipä a la suvituuli

1,5 dl perunajauhoja

1,5 dl mantelijauhoa

1,5 tl kanelia

2 tl vaniljaa

1 tl alumiinitonta ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

2 rkl psylliumia

0,5 tl jauhettua kardemummaa

ripaus hyvälaatuista raffinoimatonta suolaa

3 banaania

1dl vettä tai pähkinämaitoa

1 dl kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä sulana

gluteeniton banaanileipä

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Muussaa toisessa kulhossa banaani ja lisää neste sekä öljy. Sekoita kuivat aineet sekaan. Vuoraa leivinpaperilla leipävuoka ja kaada taikina kulhoon ja pirskottele päälle hieman sulatettua kookosöljyä. Paista noin 35-45 minuuttia 180C, voit kokeilla tikulla tai veitsen kärjellä onko leipä sisältä kypsää. Raaka taikina jää tikkuun kiinni, juuri ja juuri kypsästä leivästä ei jää tikkuun paljonkaan taikinaa. Anna jäähtyä kunnolla vuoassa. Voit halutessasi lisätä taikinaan pilkottuja pähkinöitä, kaakaojauhetta tai jos oikein heittäydyt herkuttelemaan, niin painele taikinan sekaan pieniä raakasuklaapaloja ja lorauksen vaahterasiirappia tai kookospalmusokeria. Tällä kertaa silppusin itse macadamiapähkinöitä ja käytin veden sijaan itsetehtyä cashewmaitoa (ohje täällä). Naminami! 

vegaaninen banaanileipä

koti ruoka-ja-juoma