Raakasuklainen pähkinälevite

unnamed-81.jpg

Raakakaakaosta ja pähkinöistä saa tehtyä vaikka mitä ihanaa. Esimerkiksi kotitekoista ”Nutellaa”, eli suklaista hasselpähkinälevitettä. Muistan lapsuudestani, kultaisen 80-luvun loppupuoliskolta, miten maailmani räjähti uusiin sfääreihin kun äitini toi Pariisin matkaltaan kotiin purkillisen Nutellaa. Sitä ei vielä silloin myyty Suomessa ja se oli sellainen harvinainen herkku, jota sai vain harvoin paahtoleivän päälle. Muistan kuinka tuijotimme siskoni kanssa päivittäin Nutella-purkkia ja kuolasimme. Drool. 

Maistoin levitettä sitten aikuisiällä ja huomasin lapsuuden makuaistien olleen hieman erilaiset kuin nyt. Tai resepti oli muuttunut, en tiedä. Ajatus suklaisesta, pehmeästä suklaalevitteestä jäi kummittelemaan. Sitten kehittelin raakaversion. Voi että kuinka kehittelinkään. Ding! Seisoin keittiössäni ja maistoin lusikallisen. Taisin oikeasti ulahtaa ja tehdä pienet victory-tanssit, sillä tahna on aivan jumalaisen hyvää! Oikeasti, parempaa kuin hyvää. Orgastista. Pähkinäinen pehmeys ja suklaan tuoma mausteisuus yhdistettynä pehmeään koostumukseen. Aidot maut, ilman valkoista sokeria. Can I get a witness..

 

unnamed-21.jpg

Tähän herkkuun onkin hyvä käyttää aidosti raakoja ja luomulaatuisia pähkinöitä. Reseptiin tarvitset voimakaspaukkuisen blenderin tai monitoimikoneen. Itse surauttelin levitteen Vitamixilla. Hasselpähkinälevite on todella herkullista ja se on myös oiva lahja ystävälle tai tupareihin. Siihen on ihana dipata hedelmiä tai keksejä tai niinkuin meillä, syödä sellaisenaan. Suklaaöverit – parhaat överit.

Raakasuklainen hasselpähkinälevite (vegaaninen, gluteeniton, raaka)

3,5 dl raakoja luomulaatuisia hasselpähkinöitä

7 rkl raakakaakaojauhetta

13 tuoretta kivetöntä taatelia

ripaus hyvälaatuista suolaa

10 rkl sulaa kookosöljyä

ripaus jauhettua vaniljaa

1 rkl kookospalmusokeria ja loraus vettä jos tarpeen

Sulata neitsyt kookosöljy vesihauteessa miedolla lämmöllä. Laita pähkinät blenderiin tai monitoimikoneeseen. Anna pähkinöiden prosessoitua niin pitkään, että niistä alkaa irrota rasva ja murskasta alkaa muodostumaan kiinteää massaa. Tähän saattaa tarvita blenderin tampperia eli pitkulaista lisäosaa jolla kovan aineksen saa sekoitettua blenderin ollessa käynnissä tai sinun pitää sekoitella välillä monitoimikoneessa pähkinämassaa. Muista kuitenkin, ettei koneiden pyöriviin teräksiin saa laittaa mitään väliin koneiden ollessa käynnissä ja Vitamixin tampperia saa käyttää vain Vitamixin oman kannen kanssa. Kun pähkinät ovat hienontuneet ja rasva alkanut irtoamaan, lisää pehmeät taatelit, sulatettu kookosöljy, kaakaojauhe, vanilja, suola ja mahdollinen kookospalmusokeri. Anna koneen pyörittää massaa ja lisää muutamia tippoja vettä tarpeen mukaan. Älä kuitenkaan anna massan mennä liian nestemäiseksi, nyt haetaan levitemäistä tuntumaa. Ole kärsivällinen ja seuraa, miten ruoka-aines muuttuu. Kun haluamasi sileys ja kiinteys on saavutettu, kaavi puulusikalla levite kauniiseen lasipurkkiin ja käytä esimerkiksi banaanien kanssa tai leivän päällä. Sopii myös pullan väliin. Tai raakasuklaaseen. Tai iholle. Ihan mihin vaan. Niin hyvää!

unnamed-11.jpg

unnamed1.jpg

hyvinvointi liikunta ruoka-ja-juoma diy

Valentinuksen rakkauskakku

unnamed-4.jpg

Ystävänpäivä. Vaaleanpunaista, suklaista, kukkia. Yhteistä aikaa. Musiikkia ja taiteita. 

Raakakakku. Lämpimän suklainen pohja, kermainen makea täyte ja päällä raikasta marjaa. Värit. Kerrokset. Hyvä fiilis. Jakaminen. Puhtaat raaka-aineet. Siitä on Valentinuksen rakkauskakku tehty. Tämän kakun energiat saivat taustalleen musiikit viisivuotiaan lempparivideosta, Sebastien Tellierin Love– kappaleesta. Mikä muukaan sopii tähän keväiseen tunnelmaan ja rakkauden juhlaan – jota muuten sopii ylistää joka ikinen päivä.

Loin tämän kakun ystävien jaettavaksi, Ystävänpäiväksi, jota voi juhlia aina kun tapaa rakkaita ihmisiä. Siis ihan aina.

unnamed-71.jpg

Valentinuksen rakkauskakku

Pohja

2 dl parapähkinöitä

12 kivetöntä pehmeää taatelia

3 rkl raakakaakaojauhetta

0,5tl vaniljajauhetta

hyppysellinen suolaa

Täyte

3 dl liotettuja raakoja cashewpähkinöitä

2dl kookoskermaa

3 tl hunajaa

kypsä eli mustapilkullinen banaani

ripaus kardemummaa

ripaus kanelia

0.5 tl vaniljajauhetta

1 dl kaakaovoita sulana

1,5 dl kookosöljyä sulana

1tl soijalesitiiniä

1 tl riisinlesejauhetta (tocotrienols)

Marjakreemi

2 dl marjoja (käytin vadelmaa)

2 tl psyllium

banaani

1 rkl chiasiemeniä

4 rkl sulaa kookoköljyä

 

Hienonna pähkinät monitoimikoneessa. Lisää kivettömät taatelit ja anna pyöriä niin kauan, kunnes massasta irtoaa rasvaa ja tahmea koostumus alkaa muodostua. Lisää muut ainekset. Laita leivinpaperi halkaisijaltaan 17 cm irtopohjavuokaan ja taputtele massa vuoan pohjalle. Valmista täyte, mutta nuole ensin sormet. Mums.

Huuhtele lävikössä muutamia tunteja lionneet cashew-pähkinät ja kaada ne blenderin pohjalle. Surruttele pähkinöitä silkkiseksi valkoiseksi massaksi lisäten pikkuhiljaa kookoskermaa ja ihan vähän vettä (noin yksi ruokalusikallinen) – älä kuitenkaan käytä liikaa vettä ettei seoksesta tule liian vetistä. Lisää kaikki muut ainekset paitsi sulaneet rasvat. Surruttele seos tasaiseksi massaksi ja lisää lopulta sula kaakaovoi ja kookosöljy. Tarkista makeus. Eikös olekin ihanan silkkistä ja makeaa. Kaada täyte vuokaan, napauta vuokaa pari kertaa pöydällä, jotta mahdolliset ilmakuplat tulevat pintaan. Laita pakkaseen jähmettymään ainakin puoleksi tunniksi.

Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella marjakreemi ja anna turvota noin kymmenisen minuuttia ennen kuin kaadat seoksen kakun päälle. Anna koko kakun jähmettyä pakkasessa ainakin pari tuntia. Irrota vuoasta ja laita kauniisti tarjolle. Muista koristella mielesi mukaan! Itse tykkäsin tällä kertaa vaahdottaa jääkaappikylmää Kara-kookoskermaa, jonka maustoin hunajalla ja vaniljajauheella. Laitoin myös tuoreita vadelmia ja join kuuman kaakaon kaveriksi. Nam!

unnamed-5.jpg

 

hyvinvointi terveys mieli ruoka-ja-juoma