Säilykepunajuuret. Hernekeittoa suoraan purkista. Sinapilla kuorrutetut mansikat. Etikkasipsit.
Raskausajan normaaleja mielitekoja?
Kun aloin odottamaan esikoistani keväällä 2009, olin vegaani. Kymmenellä raskausviikolla söin kanaa ja siihen loppui minun kasvissyöntini. Koska, raskaushormonit. Tuntui, että vauva ja kehoni tarvitsivat järeämpiä rakennusaineita kuin mitä sain silloisesta ruokavaliostani. Muutimme 4. raskauskuulla Etelä-Amerikkaan, huomasin lihansyöntini olleen ihan hyvä päätös. Lattarimaasta ei meinaan tofua löytynyt ja lihaa syötiin niin, että saparot tulivat korvista ulos. Kiloja tuli koko raskausaikana noin 30 ja ihan syömällä ne tulivatkin, ainakin melkein. Painonnousuun vaikutti liikkumattomuus, herkuttelu, yksin olo ja myöskin 100% ilmankosteus sekä 40 asteen päivittäinen helle. Vietin yli 10 tuntia päivästä yksin, ilman toista ihmistä tai yhteistä kieltä paikallisten kanssa. Siinä oli sitten aikaa tuijotella pari leffaa päivässä ja vetäistä milloin mitäkin prosessoitua höttöä naamariin ennenkuin mieheni palasi töistä kotiin. Kävimme paljon ulkona syömässä ja melkeinpä joka kerta valitsin ruoaksi lihaa. Tosin on pakko mainita, että päiväntasaajan hedelmät olivat aivan uskomattoman monipuolisia. Oli banaaneja, mangoja, ananaksia, appelsiineja, papayoita, pithayoita ja kookospähkinöitä.
Tässä raskaudessa on ollut ruoan suhteen sitten ihan eri meininki. Olen iloinen siitä, että saan synnyttää Suomessa ja nauttia raskausaikana ystävien seurasta. Kun esikoisen kanssa olin yli puolet raskausajasta täysin yksin, tämä raskaus on kollektiivisempi. Ympärilläni on paljon ihania upeita naisia voimallisine synnytyskertomuksineen. En tiedä onko kollektiivisuus vaikuttanut syömisiin vai myöskin se, että minulla on aivan erilainen kehonkuva kuin reilu viisi vuotta sitten. Olen siis raskausaikana juonut päivittäin itsetehtyjä mehuja ja pyöritellyt smoothieita. Raakaleivokset ja etenkin raakasuklaa ovat tuntuneet hyviltä. Olen syönyt hyvällä omallatunnolla aurajuustoa, sushia, graavilohta ja muutamia kertoja maksamakkaraa tuoreen leivän päällä, terveisiä vaan sinne neuvolaan Anne-tädille. Olen suhtautunut kehooni ja raskauteen sekä ruokiin paljon vapaammin kuin ennen ja kappas, painoni on noussut raskauden alusta kuusi kiloa. Tuntuu jopa, että olen kaventunut ja tällaisia kommenteja olen kuullut ystäviltänikin. Himoitsen salaatteja, ituja, versoja, tuoreita vihanneksia ja juureksia. Jos joskus tekee mieli jotain herkkua niin syön sen hyvillä mielin. Välillä tulee ihan mieletön himo kuohuviiniin. Sain ystäviltäni skumppapullon synnytykseen mukaan ja pullo on jääkaapissa odottamassa synnärille lähtöä – olen tilannut eteeni lasin kuohuvaa kun lapsi on syntynyt, terveisiä vaan sinne Kätilöopistolle.
Tämä raskaus on ollut tasapainoa ja kehon kuuntelua. Kehosta nauttimista. Hetkessä elämistä ja omaan kehoon rakastumista. Niin, olen rakastunut omaan kehooni. Ensimmäistä kertaa, kokonaan, näin syvästi. Tämä on jotain mitä kai aika harva suomalainen sanoo ääneen tai kirjoittaa blogiinsa, mutta minä pidän itseäni aivan mielettömän kauniina, upeana, kurvikkaana, hedelmällisenä, ihanana, arvokkaana, jumalaisena ja taivaallisen lahjakkaana naisena. Ihan ilman ylpeyttä tai vertailua muihin. Kelpaan oikeasti itselleni. Uskon, että ruoka on peilannut tätä tunnetta.
Tässä muutamia ihanan syntisen makeita mutta terveellisempiä herkkuja, joita olen tehnyt odotusaikana.
Gluteeniton ja sokeriton riisikakkuherkku
Luomu riisikakkuja
Luomu crunchy maapähkinävoita (Urtekram)
Vadelmacremeä (ohje tämän kakkureseptin lopussa)
Tuoreita marjoja ja sitruunamelissan lehtiä

Ihanalle keholle ihana smoothie
3 dl jäisiä mangokuutioita
2 banaania
2dl kookoskermaa
puolikas kuorittu lime
1/4 kuorittu appelsiini
2tl tocotrienols
2 dl vettä
1 maracudja (passionhedelmä)
Blendaa sileäksi ja nauti.


Voimakkaalle naiselle voimakas punajuurijuoma
3 omenaa
2 punajuurta
3cm pala inkiväärin juurta
Mehusta kaikki mehupuristimessa tai -lingossa ja nauti jäiden kera.

