Pähkinämaidon ABC

1385993_10152722877586400_4274852090148842975_n.jpg

Siitä on aikaa, kun olen tehnyt viimeksi pähkinämaitoa. Olen käyttänyt lehmänmaitoa pähkinän sijaan ja käyttänyt pähkinät leivonnaisiin ja muun reseptiikan hiomiseen. Eilen illalla sain himottavan fiiliksen tehdä erilaisia ihania valkoisia pähkinämaitoja ja siitä halusin jakaa herkkuja myös täällä Lilyn puolellakin. Keittiössä tulee vielä puuhasteltua isosta mahasta huolimatta, kun ei tämä meidän masussani hengaava vauvamme halunnutkaan vielä syntyä ilmoilla olevista merkeistä huolimatta. Noh, kun en ole päässyt vielä puhisemaan Kättärille, niin puhistaan sitten keittiössä. 

11178255_10152722877506400_5426363189835828580_n.jpg

10407986_10152723080921400_4838957719842292060_n.jpg

Kaupassa on toki myynnissä monia erilaisia pähkinämaitoja. Mutta koska sisältö on tärkeää, on itselleni mieluisempaa tehdä pähkinämaidot itse. Se on helppoa, kivaa ja lopputulos on joka kerta maukkaampi ja kermaisempi kuin kaupasta ostetuissa pähkinäjuomissa. Ja jälleen kerran pääsen itse vaikuttamaan pähkinöiden laatuun ja ravintosisältöön kun teen itse. 

Pähkinämaidon ABC

Pähkinämaito valmistetaan liottamalla hyvälaatuisia pähkinöitä yön tai päivän ajan vedessä. Kaada pähkinät siivilään ja valuta liotusvedet pois. Tämän jälkeen pähkinät pestään huuhtomalla siivilässä ja sitten ei ku vaan blendataan raikkaan ja korkealaatuisen veden kanssa. Omatekemien maitojen suhde on 1 osa pähkinää ja 2 osaa vettä eli esimerkiksi 2 dl pähkinää blendataan 4 dl veden kanssa. Itse pidän paksummista maidoista joissa on enemmän pähkinää, mutta voit myös tehdä maidon suhteeseen 1 osa pähkinää ja 3 osaa vettä.

Valmis seos siivilöidään kulhoon jolloin neste ja massa erottuvat. Sitten kulhon pohjalla oleva neste kaadetaan kannelliseen purkkiin ja säilytetään kylmässä. Älä heitä pähkinämassaa bioon. Se on käyttökelpoista herkkua leipätaikinassa, raakaleivonnassa tai esimerkiksi puurossa. 

  • Valitse aina luomupähkinöitä, mieluiten raakoja, jolloin kuorta ei ole irroitettu öljyssä keittämällä.
  • Liota pähkinöitä vähintään 12h vedessä jonka jälkeen huuhtaise pähkinät muutamaan otteeseen.
  • Lado pähkinät tehosekoittimeen veden kanssa ja blendaa niin kauan, kunnes seos on puhtaan valkoista. Joistain pähkinöistä saattaa jäädä tummia kuoren palasia sekaan mutta se tuo vain kaunista kontrastia valkoisen maidon kanssa. 
  • Laita iso kulho esimerkiksi tiskialtaaseen, jonka päälle laita pienireikäinen iso siivilä.
  • Kaada blenderin kannusta pähkinämaito siivilään ja sekoittele lusikalla niin kauan, kunnes massa ja neste erottuu. Painele massasta kaikki neste irti lusikalla tai jos sinulla on juustokangas, painele juustokankaasta käsin tarkasti kaikki neste kulhoon. 
  • Kaada kulhosta maito lasipulloon ja säilytä jääkaapissa. Jos haluat maustaa maidon, kaada huuhdeltuun blenderikannuun ja mausta mielesi mukaan.
  • Pähkinämaito on parasta tuoreena nautittuna mutta säilyy massan tavoin hyvänä jääkaapissa ainakin kaksi päivää. Säilytä massa kannellisessa rasiassa.

Vinkki! Laita pähkinät likoamaan aamulla ennen töihin lähtöä. Valmista pähkinäjuoma illalla ja laita jääkaappiin kylmettymään ja maustumaan yöksi. Näin sinulla on aamulla valmista pähkinäjuomaa käytettäväksi kahviin, puuroon tai esimerkiksi chiavanukkaaseen.

11233993_10152723226781400_8246807290525685672_n.jpg

 

PARAPÄHKINÄMAITO

Parapähkinät ovat yksi all time lemppareistani pähkinämaailmassa. Ne ovat ihanan rasvaisia, makeita ja niissä on upea lajitelma tärkeitä kehon rakennusaineita. Parapähkinät ovat raskaana olevan naisen parhaita ystäviä, sillä ne sisältävät aimo annokset magnesiumia, seleeniä ja myös tiamiinia. Kaikki nämä ovat tärkeitä sikiön kehitykselle ja magnesium etenkin äidin suonenvetoihin, joita olen saanut paljon odotusaikana. Parapähkinät ovat pähkinöistä rasvaisimpia (ne hyvät rasvat yo) joten ne ovat omiaan smoothieihin ja pähkinämaitoihin. Muista kuitenkin, että jos päätät käyttää parapähkinöitä niin suosittelen käyttämään sitä vain pienissä määrissä. Parapähkinät sisältävät suuria määriä seleeniä ja suositeltava päivittäinen annos niitä on vain neljä pähkinää. Joten jos valmistat parapähkinämaitoa, voit tehdä pienemmän määrän puolittamalla reseptin määrät jos juojia ei ole paljoa. 

4 dl valmista parapähkinämaitoa

6 taatelia

3 rkl carob-jauhetta tai raakakaakaojauhetta

ripaus aitovaniljajauhetta

Valmista ensin maito blendaamalla pähkinät veden kanssa valkoiseksi maidoksi ja siivilöi parapähkinämaito kahteen kertaan, sillä pähkinät menevät sen verran hienoksi. Lisää kivettömät taatelit, carob tai raakakaakaojauhe sekä vaniljajauhe ja blendaa hetki sileäksi. Lisää hunajaa tai vaikkapa yksi banaani jos tarvitset lisää makeutusta. Nauti heti. 

11210442_10152722877311400_2104917540449371451_n.jpg

  MANTELIMAITO

Mantelimaito onkin pähkinämaitojen legendaarisin pähkinä. Hakusanalla ”almond milk” internetistä löytyy 64 miljoonaa osumaa, joten voisin sanoa etten ole tässä keksimässä ruutia uudestaan. Manteli on maultaan neutraali ja siksi moni onkin tykästynyt siitä tehtyihin juomiin. Mantelin kaveriksi sopii hyvin marjat sekä raakakaakao. 

4dl mantelimaitoa

1 dl marjoja (käytin vadelmia)

2rkl vaahterasiirappia

Lisää valmiiseen maitoon jääkaappikylmiä vadelmia tai muita haluamiasi marjoja. Blendaa eli tehosekoita eli pistä Vitamix laulamaan. Makeuta juoma vaahterasiirapilla tai kookospalmunektarilla ja nauti heti. He-ti. 

11182249_10152723226721400_9171478487705604789_n.jpg

  CASHEW-MAITO

Aika harva juttu voittaa cashew-pähkinöistä tehtyä kermaa tai maitoa. Härreguud miten hyvää cashew on nestemäisenä. Cashew-maitoa valmistaessa huomaat, ettei sinun tarvitse siivilöidä nestettä ollenkaan, sillä cashew hienontuu silkkiseksi veden kanssa ja lopputulos on paksua, kermaista ihanaa juomaa. Ah. Kerma syntyy latomalla eli viskomalla liotetut pähkinät blenderiin ja laittamalla koneen päälle. Lisää vettä pikkuhiljaa kunnes seos on paksuhkoa mutta kuitenkin sellaista joka liikkuu vaivattomasti blenderissä. Mutta niin se maito. Mielestäni cashew-maito on parhaimman makuista näistä kolmesta. Oli pakko kertoa. Just so you know. Sopii kahveihin, pirtelöihin, murojen kanssa, chiavanukkaisiin, ihan mihin vaan. Voisin kylpeä tässä. Tai synnyttää lapsen cashewmaidossa. Joo, tiedän, menee oudoksi. Mutta on se vaan sen verran ihanaa nektaria!

4 dl valmista cashew-maitoa 

ripaus vaniljajauhetta

1-2 rkl hunajaa

Valmista kuten muutkin maidot ja hajoa pakkaseen. Eiku. Nauti!

11062655_10152722877416400_14529749030625507_n_0.jpg

Cashewmaito- cHIAVANUKAS 3-4 ANNOSTA

5 rkl chiasiemeniä

4 dl cashewmaitoa

4 taatelia

1/4 tl aitovaniljajauhetta

yhden mangon hedelmäliha

banaani

muutama pala ananasta sekä appelsiinia

Blendaa cashewmaito, taateli, vaniljajauhe ja sekoita valmis maito chia-siemeniin. Sekoittele hyvin, anna turvota noin 15 minuuttia, jonka jälkeen kaada kauniiden lasien pohjalle. Laita lasit kylmään. Blendaa sillä välin hedelmät keskenään ja kaada hedelmäsose kovettuneen chiavanukkaan päälle. Anna maustua jääkaapissa vähintään kolme tuntia tai yön yli. Koristele tuoreilla marjoilla, esimerkiksi vadelman paloilla. 

Vinkki! Tee tämä illalla tuoreesta pähkinämaidosta, pidä yön yli jääkaapissa ja nauti aamupalaksi. Todella hyvää ja maha kiittää!

11188276_10152723080511400_8324526976406965274_n.jpg

unnamed-1.jpg

 

suhteet oma-elama mieli ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.