Ruusuinen raakakaakaomousse
Huomaan inspiroituvani tuoreista kukista. Kun ruokapöydälle saapuu uusi, tuore kimppu upean värisiä leikkokukkia, alan availemaan keittiön kaappeja ja mieli alkaa luomaan mielenkiintoisia makuyhdistelmiä. Musiikki toimii myös loistavana inspiraationa. Kun kehittelen reseptiikkaa tai luon tilattuja raakakakkuja, musiikki on suuri elementti. Joskus kakuille kajahtaa kaiuttimista dramaattinen klassinen opus, lanteita heiluttava ysäri- hip hop tai mangonmakuista salsan rytmiä. Tänään inspiroiduin nu-soul- artistista D’Angelosta ja valkoisista neilikoista, jotka sain viikonloppuna. Kaivoin puulautaselle kamat ja aloin pyörittelemään ruusuisten unelmien makuista, sielukkaan tummaa suklaamoussea, josta voi myös jatkaa upean smoothien pelkkää mantelimaitoa lisäämällä.
RUUSUINEN KAAKAOMOUSSE
Esivalmistelut:
1. Sulata 25g kaakaovoita vesihauteessa. Vuole terävällä veitsellä kovasta kaakaovoipalasta lastuja ja sulata kaakaovoi täysin nestemäiseksi.
2. Turvota chia-geeli. Mittaa ruokalusikallinen chia-siemeniä ja 0,5 dl vettä kulhoon. Anna turvota mantelimaidon valmistuksen ajan.
3. Valmista mantelimaito (voit myös käyttää valmista kaupan mantelimaitoa)
Mantelimaito
2dl manteleita
3dl vettä
Liota manteleita yön yli ja valuta vesi pois pienireikäisen siivilän läpi. Huuhtele mantelit huolellisesti, kaada blenderiin ja lisää 3dl vettä. Blendaa mantelit ja vesi parin minuutin ajan ja lisää 2dl vettä. Surruttele niin kauan, kunnes mantelimaito on valkoista. Ota siivilä ja kulho ja aseta siivilä kulhon yläpuolelle. Kaada blenderistä neste siivilään. Siivilöi neste ja massa. Painele massaa lusikalla, jotta kaikki mantelimaito irtoaa massasta ja valuu allaolevaan kulhoon. Massan voit käyttää myöhemmin esimerkiksi smoothieissa tai tuorepuuroissa ja massa säilyy jääkaapissa kannellisessa rasiassa noin kaksi päivää. Huuhtele blenderi, aloitetaan valmistamaan mousse. Laita musaa kovemmalle, tai vähennä vaatteita. Enivei, pidetään hauskaa!
Mittaa blenderiin
3dl juuri tekemääsi mantelimaitoa
vajaa tl ruusuvettä
vajaa tl reishi-sieniuutetta
1 tl aitovaniljajauhetta
1 tl kanelia
vajaa tl ashwagandaa
7 tuoretta ja pehmeää kivetöntä taatelia
3 tl kookospalmunektaria, hunajaa tai kookospalmusokeria
puolikas avokado
0,5 dl raakakaakaojauhetta
Surruttele nämä ainekset blenderillä yhteen tasaiseksi massaksi. Itse pyöritin aika pitkään, että sain taatelit täysin hienoksi. Kun massa on sileää, lisää
1 rkl valmista chia-geeliä
sulatettu kaakaovoi
Pyöräytä vielä kerran, kunnes massa on paksuhkoa. Nosta ruokalusikalla mousse tarjoiluastiaan ja koristele rakkaudella. Jos haluat smoothien, lisää loput valmistamasi mantelimaidot. Jos ei tällä kertaa tee mieli juotavaa vaan lusikoitavaa ruusu-unelmaa, niin säilö mantelimaito myöhempää käyttöä varten. Voit kaataa mantelimaidon lasiseen pulloon ja käyttää smoothien pohjana kahden päivän sisällä ja maustaa sitä esimerkiksi banaanilla, vaniljalla ja marjoilla. Mantelimaito on myös oiva vegaaninen maidon korvike esimerkiksi kahville tai teelle.
Tarjoile ruusuinen unelmamousse luomuespresson kanssa.