Fallen for fall

Näin olin kirjoittanut 6.9.2013 ensimmäisen kouluviikon jälkeen:

Syksy on saapunut, kaverit! Huomasin sen tänään pyörätien reunaan kasaantuneista keltaisista lehdistä ja siitä, että ihmiset pistävät takin päälle ’ihan varmuuden vuoksi’, vaikka lämmintä on edelleen 20 astetta. Huoleton kesäinen optimismi on ehkä sittenkin kausittaista ja syksyn saapuessa varovaiset realistit lähtevät liikkeelle; ’No jos nyt kuitenkin laitan takin päälle, kun on kuitenkin syksy ja jos kuitenkin iltapäivän lämmön jälkeen tulee kylmä… Kun on kuitenkin syksy.’

photo LappeejaSYKSY085_zps7950bf92.jpg
Ja niin ovat koululaiset ja opiskelijatkin lähteneet liikkeelle. Syksy on virallisesti saapunut. Haalarit kilpailevat väriloistokkuudesta puiden kanssa ja me fuksit kilpaillaan siitä, kuka näyttää vähiten eksyneeltä. Koulunaloitus on aina jänskättävää, mutta kivalla tavalla se ainakin tällä kertaa jänskätti, se oli sellaista kutkuttavaa jännitystä, joka tuntui rinnassa kivana pikku innokkuutena ensimmäisen koulupäivän aamuna. Eniten, ihan ehdottomasti eniten, siinä kutkutti se, että syksy oli jo ihan asettunut kaupunkiin. Ja sehän taas tietysti tiesi sitä, että kohta saisi kääriytyä kaulahuiviin ja lapasiin ja sanoa kaverille pakkasen purema nenänpää punaisena, että hui kun on kylmä, vaikka oikeasti on salaa siitä ihan hurjan innoissaan. Koska syksy on ihan paras.

photo LappeejaSYKSY061_zpsf23d703a.jpgphoto LappeejaSYKSY060_zps02d270f1.jpg
Ensimmäinen viikko yliopistolla [muistattehan, minä humanisti luonnontieteilijöiden joukossa] on ollut hurjan kiva, ja ihmiset vaikuttavat mahtavilta. Puolentoista vuoden tauko opiskelussa näkyy tosin yllättävän vahvasti, sillä koulupäivien jälkeen olen rättipoikki, siis ihan puhki, PPHUUFF!!, ja haluaisin vain lysähtää sohvalle ja jäädä siihen. Mutta en tietenkään voi, kun on niitä kaiken maaliman fuksirientoja – unohtamatta, että sellainenkin vaatii kieltämättä hieman huolenpitoa ja aikaa kuin oma elämä. Kiirettä on siis pitänyt. Mutta niinhän sen olla pitääkin näin kesän loputtua?

photo LappeejaSYKSY088_zpsb9655764.jpgphoto LappeejaSYKSY091_zpsba87c1eb.jpgphoto LappeejaSYKSY075_zps5f844f34.jpgphoto LappeejaSYKSY096copy_zps79715c5b.jpg
Arvaattekos muuten mitä? Kirjoittaessani ulos on tullut pimeä. Pilkkopimeä. Eikä ole edes yö.

Niin se vain on, kamut, että syksy on saapunut. No mutta tules tänne, niin rutistan sua vähän, sanon. Tervetuloa kaupunkiin!! Let’s fall for fall.

Ja tänään sitten kirjoitin, että mistä muusta tietää syksyn tulleen? Siitä, että lentsu iskee. Ja ääni lähtee. Eikä se silti haittaa, koska ulkona on kauniin väristä. Tarvitsi vain kurkata ikkunasta ulos piristyäkseen yhtä värikkäästi kuin luontokin. Fallen for fall, ihan täysin!

photo LappeejaSYKSY110_zps9dd78678.jpg

photo LappeejaSYKSY099_zps57dacc2a.jpg

photo LappeejaSYKSY108_zpsa112cd98.jpg

Hyvinvointi Mieli

Yllätyksellinen kotikokki

Yllätin tänään itseni – ja tällä kertaa ihan oikeasti, enkä millään tavalla ironisesti. Loihdin nimittäin rypsipossusta niin kamalan hyvän reseptin ja siitä kotitekoisen ruuan, että minun piti ihan santsilautasella varmistaa, että se todella oli niin hyvää. Ja oli se, vielä sillä toisellakin kerralla.

Nyt vain mietin, että kehuskelenko tosiaan itseäni kokonaisen kirjoituksen verran ja vielä julkaisen sen, mutta sitten tulin ajatelleeksi, että no sitähän tämä koko touhu periatteessa on – pyörimistä turvallisesti siinä oman navan ympärillä ja siitä raportoimista. Joten miksikäs ei? Onhan sentään positiivista, että aluksi en edes tiennyt voivani kyhätä kasaan jotain niin herkullista, joten tarkalleen ottaen tämähän on vain kirjoittamista siitä, miten 20-vuotiaanakin itsestään voi löytää uusia puolia ja yllättyä ihan täysin. [Tottahan minä tiedän, että oppia ikä kaikki. Tänään siitä ensimmäinen todiste. Seuraavat tullevat sitten seuraavan 80 vuoden aikana.]

Siispä, antaakaas, kun kerron, miten kaikki kävi.

Ensinkin, puolen päivän aikaan havahduin siihen, että jääkappissani ei kerta kaikkiaan ollut mitään syötävää, ei murusen murusta. Puuro alkoi jo maistua puurolta, joten kävin kaupassa. Ostin rypsiporsasta ja satunnaisia muita eväitä, joista ajattelin syntyvän kelpo aterian. Ja aloin kokata, heittelin mukaan aineksia, jotka löytyivät kaappien kätköistä [totta tämäkin, ei vain sanallista koruhelinää] ja taustalla soi: http://www.youtube.com/watch?v=m4SBGLtJvPo Shekoittelin aikani, ja siitähän syntyi melko hyvä soppa! Tai ehkä pata… Vai kastike sittenkin?

No, sen päätätte te kokeiltuanne. Itse arvostan kotitekoisia kastikkeita ja ruokia, joten pyrin mahdollisuuksien mukaan tekemään niitä aina, tai ainakin usein. Suosittelen, sillä itse valmistetun tunnistaa kyllä.

Herkkupossu!! 002.JPG

Huomasittehan myös, miten tasapainoiselta ateriani näyttää? Yllättävää sekin, kun huomioi, kuka sen söi. Meinasin muuten kirjoittaa, että terveellinen ateria, mutta jostain syystä, ehkä tämän vähän käsistä räjähtäneen fitness-buumin tai sitten jonkin ihan muun syyn vuoksi, en tuntenut oloani mukavaksi niin. Vaihdoin terveellisen siis tasapainoiseksi. Kyse ei ole siitä, ettäkö minusta olisi ympäristön paineelle alistumista tai humpuukia elää terveellisesti ja fitness-ihanteen mukaisesti, mutta itse en siihen kuulu, ja siksi kirjoitankin sen mukaisesti. Minulle riittää, että elän tasapainoisesti – tiedättehän, suklaat molemmissa käsissä ja sitä rataa…

Herkkupossu!! 004 copy.jpg

Niin, ja millainen se itse ohje oli? Hyvin simppeli.

CASHEWPÄHKINÄINEN RYPSIPOSSUKASTIKE

400 g marinoimatonta rypsiporsasta
3/4 dl soijaa
Thai-kalakastiketta tai mitä kaapista sattuu löytymään
puolikas sipuli
1 paprika
1 porkkana
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl ruokakermaa

Ruskista possu pienessä määrässä rypsiöljyä ja lisää soijaa ja halutessasi muita maustekastikkeita haluamasi määrä. Pilko sipuli, paprika, porkkana ja valkosipulin kynnet pataan, lisää kerma ja hauduta miedolla lämmöllä 40 minuuttia. Jos kastike vaikuttaa löysältä, voit lisätä 1-2 ruokalusikallista vehnä- tai perunajauhoja suurusteeksi, kunhan sekoitat ne ensin pieneen määrään kylmää vettä ja sen jälkeen kastikkeeseen, jotta jauhot sekoittuvat tasaisesti eivätkä paakkuunnu. Keitä lisukkeeksi riisiä ja nauti pois!

Kokeilkaa ihmeessä – allekirjoittanut suosittelee.

Herkkupossu!! 001.JPG

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta