18. lähellä, недалеко

IMG_6029 2.JPG

 

Tyttö heiluttelee jalkojaan. Jalkansa eivät yllä maahan. Viuhuvat kengät ovat vaaleanpunaharmaat tarralenkkarit, joissa lukee kussakin suhteettoman suurella fontilla: KENKÄ. Siis suomeksi: KENKÄ. Muorilla on talvitakki, jonka hihassa on satiininen Suomen lippu, jossa lukee Marjatta Finland. Siniristi on sävyltään epämääräisen räikeä.

Niin, me kutsumme sähkösaunaa suomalaiseksi saunaksi. Nauran etupenkillä, protestoin, että kyllä vaan puusaunakin on suomalainen. Mies vakavoituu, päästää hetkeksi ratista irti, laittaakseen suuret kouransa vastakkain, hieroo niitä yhteen, osin kuin lämmitelläkseen ja osin havainnollistaakseen seuraavaa toteamustaan: Mehän olimme veljiä ennen. Lähellä. Ennen Mannerheimia ja sellaisia, niin. Tien reunamilla puiden loputon rivistö kiivaasti rytmittää talvista maisemaa. Pitelen kieltäni lisäämästä jotakin miehen puheeseen, päätän antaa olla. Mieleni harhailee, päätyy kaaren kuljettuaan siihen ajatukseen, että tämä sama metsähän jatkuu aina Pohjanlahdelle asti.

Olemme Voitonpuiston tienoilla olevassa kuppilassa, joka on samalla myös levykauppa, mutta vain metallimusiikille. Eräs lyhyt mies nahkatakissa riemastuu, kun kuulee mistä olen. Kertoo lapsuudestaan Helsingissä, virnistellen. On se niin tuttu. Isäukko oli rakentamassa voimalaa. Silloin olin vielä poikanen vain. Tunnen sen kaupungin hyvin, voi jospa pääsisin takaisin. Niin, siellä me kuljimme kerran.

Kaupasta saa tuhansien järvien juustoa, Reissumiehestä, Oltermanneista ja Fazereista nyt puhumattakaan. Lapin kulta ei myöskään ole mikään tavaton näky, eivätkä Fazerin konvehdit. ’Finn’-alku nimessä tehnee hyvän tuotemerkin. Ilmeisesti ainakin vodkassa ja talvivaatteissa. Satunnaisena syksyisenä aamupäivänä huomaan ajautuneeni epähuomiossa ajautuneeni muuan keltaisille kulutusjuhlille. Vain kieli on eri ja ihmiset vähemmän fanaattisia. Ostan Valion vettä, etiketissä ihmettelee poron siluetti. 

Minua luullaan usein saksalaiseksi (mainittakoon, että jopa saksalaiset luulevat minua saksalaiseksi – seikka, jolla on ikäväkseni hyvin vähän tekemistä saksankielentaitoni kanssa). Kun paikalliset kuulevat, että olen suomalainen, he yleensä innostuvat. Kertomaan jostakin. Jos ei omista kokemuksistaan, niin jostakusta, jonka tuntevat, joka matkustaa usein Suomeen. Muistavat mainita jonkin hyvän asian, joka tulee Suomesta. Haluaisinpa nähdä vastaavanlaisen keskustelun suomalaisen ja venäläisen välillä – Suomessa. Niin, täällä on ihan hyvä juttu olla Suomesta.

Onhan se vähän ironista olla täällä eilisenmoisena päivänä. Opettaa kikattaen kaverille, miten sanotaan ’talvisota’ tilanteen vaatimalla kunnioittavalla äänenpainolla (tämä kun erehtyi hihkaisemaan sanan innostuneella intonaatiolla, koska – kylläkin ansiokkaasti – tunnisti, mistä puhuttiin). Katsoa Tuntematonta venäjäksi monotonisella miesäänellä dubattuna. Syödä hartaasti varjeltuja karjalanpiirakoita ja pipareita muutaman asuntolakaverin kanssa. Omalla tavallaan hyvinkin isänmaallista. Henkilökohtaisesti joulukuun kuudes on alkanut tuntua erityisemmältä vasta oltuani toisaalla. Ja vaikka vietinkin itsenäisyyspäivää nyt kolmatta kertaa ulkomailla, ei se johdu siitä, että tässä millään pakomatkalla oltaisiin. Saatan sanoa olevani ylpeä siitä, että olen sellaisesta maasta. Joka malttaa päästää ihmisistään irti. Joka varttui, tuli vahvaksi, sellaiseksi, joka varustaa lapsensa hyvin. Joka uskaltaa kehittyä vieläkin. Myöntää: ei tässä vielä kaikki. Että koskaan ei taideta olla valmiita, mutta virheitä voidaan tunnustaa ja alati korjata. 

He, jotka ovat lähteneet, kertovat tarinoita. Kilteistä poliiseista haalareissaan, onnettomista sattumuksista, potkureista, verotusjärjestelmästä, no niistä järvistä, kirkonkylien kuolemasta, kesämökeistä, lumesta, naapurikateudesta, kiljusta, suopursuista, energiariippuvuudesta. Koirista, joiden haukku kaikuu taajamissa. Pitkistä teistä, jotka pituussuunnassa halkovat maata. Kertovat rantakallioista, merestä, joka kärsii. Siitä, että miltei jokaisessa rakennuksessa on sauna. Mummoista ja papoista mökeissään. Hiljaisuudesta metsissä, juhlissakin. Siitä, millaista on, jos aamulla ei uskalla lähteä kouluun, koska tiellä on poroja. Siitä, millaista on, kun talvella aurinkoa ei näy ja kuinka se sitten keväällä palattuaan saa yhdessä tuulen kanssa silmät vuotamaan. Siitä, kun kesäyönä valo särkee toisen mielen ja toisen sydämen. Sillä sitä samaa sydäntä on lähellä, se sellainen maa. Ja jonkun täytyy maasta lähteä ja jonkun pitää kertoa. 

 

//www.youtube.com/embed/WfzYXN_MuwI

 

 

Puheenaiheet Matkat Uutiset ja yhteiskunta

17. henkien kätkemä, унесённые призраками

IMG_2887.JPG

IMG_2847.JPG

IMG_2842.JPG

IMG_2875.jpg

IMG_2878.JPG

IMG_2831.JPG

 

Olipa kerran valtakunta, joka kurkotteli aavan maan yli, Tyyneltä valtamereltä Itämerelle saakka. Sellainen keisarikunta, joka oli puoli maailmaa. Sitten valtaistuimelle kohoaa heikko hallitsija. Tulee sota idässä, monarkian perikato on jo alkanut, tulee vallankumous. Viimeinen tsaariperhe teloitetaan erään jekaterinburgilaisen porvaristalon kellarissa, heidät on aseteltu ”valokuvan ottoa” varten. Kuolee Nikolai toinen, tsaaritar Alexandra, lapset Olga, Tatjana, Maria, Anastasia ja Aleksei. Kuolee dynastia. Kuolee palvelijoita, joiden nimet muistaakseen historia joutuu pinnistelemään. On vuosi 1918. Ruumiit kuljetetaan metsään, viskataan Ganina Yaman kaivoskuiluun poltettaviksi, myöhemmin jäännökset vielä siirretään toisaalle, kaikessa hiljaisuudessa. Ipatievin talo, jossa teloitus tapahtui, puretaan 70-luvulla. Neuvostoliiton sortumisen jälkeen paikalle pykätään kirkko veren päällä. Vuosikymmenten ajan kaikkea verhoaa salaperäisyyden raskas verho. Kunnes hauta lopulta löydetään. Anastasia-myytti saa tuulta alleen, kun muutama vainaja jää kateisiin – kunnes sittemmin nekin paikallistetaan lähistöltä. Viimeisestä tsaariperheestä on tullut ortodoksisen kirkon marttyyreja. Maalliset jäännökset kuljetetaan tuhansien kilometrien päähän, jälleenhaudataan kristillisin menoin.

Monttu jää rauenneena ammottamaan metsään Uralin tienoilla. Niin kauan se oli pitänyt salaisuutensa.

Vuosituhannen vaihteessa muuan ala-asteikäinen suomalaistyttö pitää viimeisen tsaariperheen tarinaa kiehtovana. Lainaa Jyväskylän kaupunginkirjastosta kaiken mitä käsiinsä voi aiheesta saada, käy läpi pinon lehtikirjoituksia, pänttää tavattoman raskaita – ja raskaita – opuksia. Tutkii kuvia perheestä purjehtimassa Suomenlahdella, karttoja hautakaivauksista ja lukee pohdintoja kateissa olleiden ruumiiden kohtalosta, Anastasian jäljityksestä. Vartuttuaan tuumaa olleensa lapsena ilmeisesti vähän mielenvikainen. Kuitenkin, viitisentoista vuotta myöhemmin tulee ajautuneeksi valkorunkoisten koivujen keskellä mutkittelevan metsäautotien päässä sijaitsevaan luostariin. Ikäänkuin puolivahingossa.

Poluilla kulki mustapukuisia munkkeja, naisvierailla oli purppuranväriset pitkät essut. Kirkkoja oli yhtä monta kuin sadanvuodentakaisena heinäkuisena päivänä menehtyneitä perheenjäseniä. Suurin osa niistä oli rakennettu puusta, kunkin katto oli vihreä kultaisine kupoleineen. Niissä tuoksui saunalta, siltä kuin rakennushirret olisi höylätty eilen. Ja niin, paikasta oli tullut varmaankin juuri sitä, mitä bolševikit halusivat välttää viimeiseen saakka. Pyhiinvaelluksen kohde. 

Metsässä montun edessä oli suuri tummunut risti, sen sammaltuneilla rinteillä lunta. Vaikka tunnelma oli toki harras, tilanne ei ollut minulle mitenkään uskonnollinen. Maallisia ihmisiähän viimeisen tsaariperheen jäsenet olivat – kieltämättä ankaran kohtalon kärsineitä. Silti ihmisiä, aikuisia ja lapsia, joita ei kenenkään pitäisi ryhtyä palvomaan. Rauha, jonka otin kuopan äärellä kantaakseni sisälsi kuitenkin oivalluksen. Minun oli aina ollut tarkoitus käydä tuossa paikassa, vaikka en ollut koskaan osannut kaavailla sellaista. Kas, siinä minä olin, sattumalta, mutta lujasti. Ilma oli raikasta ja sitä oli kevyt hengittää. Tunne kuulumisesta laskee irti, vapaaksi.

Saattahan olla, että tien pitää poiketa uralilaisessa metsässä olevan entisen kaivoksen kautta, poiketa menneeseen, kirjojen äärellä vietettyihin tuntikausiin, johonkin vuosisadantakaiseen ja ponnistaa sitten kohti sitä, että olisi kokonainen ihminen. Sillä, vaikka ei olisi erityisemmin ollut rikkikään, aina voi olla ehjempi. Itsen kätkettyjä, unohdettuja palasia löytyy eriskummallisista paikoista, poluilta, kujilta, jostain matkan varrelta. Harha-askelten päästä, synkistä tarinoista. Niille pitää antaa mahdollisuus tulla luo. Ja itselleen pitää antaa lupa palata.

 

//www.youtube.com/embed/1-HRa06KVA4

Kulttuuri Matkat Suosittelen