10+1 vinkkiä sujuviin juhlajärjestelyihin
Loppukesä on meidän perheellämme varsinaista juhlakautta. Lasten syntymäpäivillä on vain reilu kuukausi väliä, ja siinä välissä on vielä heidän serkkunsakin synttärit. Esikoisen synttäreistä vain muutaman päivän erolla ovat syntyneet myös mies sekä uusin serkkuvauva. Viidet lähipiirin synttärijuhlat siis samaan reilun kuukauden mittaiseen sykliin! Vuosien myötä olen huomannut löytäneeni aika hyvän kaavan juhlien järjestämiseen. Kutsumme aina lähestulkoon saman porukan, joten vieraiden määrä on melko vakio. Siinä missä ekoja kemuja järjestäessä olin vielä melko pihalla siitä, kauanko valmisteluihin kuluu aikaa ja mikä on realistista lasten pyöriessä ympärillä, nyt juhlajärjestelyt sujuvat jo suhteellisen vähällä stressillä.
Olen usein kertonutkin meidän juhlienjärjestelytavoistamme lasten synttäripostausten yhteydessä, mutta tänään ajattelin koota kokemuksen kautta kertyneet vinkit vielä tällaiseksi yhtenäiseksi listaksi. Ainakin minua jotkut selkeät neuvot järjestelyihin olisivat auttaneet, kun puuhasimme esikoisen ensimmäisiä kekkereitä! Nyt, kun kuopuksenkin synttärit ovat takana, seuraavat juhlat meidän perheessämme järjestetäänkin vasta uudelle vauvalle. Jännää nähdä, millaisen mausteen talvikausi juhliin tuo. Tunnelma lienee ainakin tiiviimpi, kun osa vieraista ei voi istahtaa kahville terassin pöydän ääreen!
Vinkkejä juhlatarjoiluihin
- Älä tee liikaa tarjottavia. Yleensä sitä aina etukäteen ylimitoittaa ruokien menekin ja ajattelee, että ”no pitäisikö vielä olla sitä tai tätä”. Mutta varsinkin, jos eri lajikkeita on paljon, niiden menekki laskee selvästi eikä jokainen vieras välttämättä syö edes yhtä kappaletta jokaista laatua. Meidän juhlissamme on yleensä ollut noin 15 aikuista ja muutama lapsi päälle. Ekoilla kerroilla tein sekä täyte- että juustokakun, leivoin pitsaa ja otin ihan liian ison stressin tarjoiluista. Sitten juhlien päätteeksi työnsin suunnilleen joka vieraan matkaan muovirasiallisen kotiin vietäviä. Sopiva ruokien määrä tätä nykyä on mielestäni kaksi makeaa tarjottavaa, kaksi suolaista tarjottavaa ja sitten harkinnan mukaan oheen pikkunaposteltavaa, tyyliin keksejä tai viinirypäleitä. Ja kaikki näistä eivät todellakaan saa olla sellaisia, jotka vaativat leipomista tai muuta valmistamista!
- Leivo pakkaseen. Meillä on joka ikisissä juhlissa tarjolla juustokakkua, koska se on niin näppärä valmistaa jo edellisellä viikolla ja tyrkätä pakastimeen. Juhlapäivänä ei sitten muuta tarvitse kuin siirtää tarjolle ja lisätä marjoja tai muita koristeita päälle. Juhlapäivälle tai sitä edeltävälle päivälle ei mielestäni kannata suunnitella kuin ihan maksimissaan kaksi simppeliä leivottavaa. Juuri ennen juhlia on kuitenkin esimerkiksi siivoushommia, joita ei vain voi aikaistaa määräänsä enempää, joten keittiössä ei saa kulua liikaa aikaa.
- Hyödynnä valmistuotteita. Leipomosta tilaamalla saa tietysti todella fiinit ja näyttävän näköiset juhlatarjoilut, mutta ihan kaupan pakastehyllyistäkin löytyy vaikka ja mitä hyviä tarjottavia. Makeista pakastetuotteista esimerkiksi tuulihatut ja berliininmunkit ovat oikein maistuvia. Suolaiselta puolelta meillä on tykätty ainakin pienistä karjalanpiirakoista, liha- tai tomaatti-mozzarellapasteijoista sekä pikkupitsoista. Sen kun tuuppaa pellillisen uuniin puolta tuntia ennen juhlia, ja taas on yksi tarjoiltava lisää valmiina.
- Yksinkertaiset naposteltavat uppoavat etenkin lapsiin. Meillä on joka juhlissa tarjolla viinirypäleitä, nakkeja ja lihapullia, joskus myös minitomaatteja ja melonia. Niitä on kätevä lappaa lautaselle juuri sen verran, kuin maistuu, ja hakea lisää. Yksiä kekkereitä varten pujottelin naposteltavat cokctail-tikkuihin, mutta sen koommin en ole jaksanut nähdä moista vaivaa. Kun eri laadut ovat omissa kipoissaan, jokainen voi valikoida mieleisiään eikä aikaa valmisteluihin kulu nimeksikään.
- Mieti vakiorunko, jota voi varioida. Etenkin useamman lapsen perheissä synttärijuhlia järjestetään tasaisin väliajoin. Helpottaa kummasti, kun joka kerta ei tarvitse pohtia alusta alkaen, mitä tarjoaisi. Sama vakiorunko ja tutut, hyväksi havaitut reseptit helpottavat tosi paljon juhlajärjestelyihin kuuluvaa metatyötä. Kuten jo kerroinkin, meidän juhlissamme on aina samaa valkosuklaajuustokakkua, jonka päällyste vaihtelee mansikoiden ja mustikoiden välillä. Suolainen päätarjottava on oikeastaan aina piirakka. Nyt jo kaksissa juhlissa olen käyttänyt helppoa ja hyväksi havaitsemaani tomaatti-fetapiirakan reseptiä siten, että hyödynnän kaupan valmista piirakkataikinaa ja tuplaan ”täytesörsselin” määrän. Toinen suolainen tarjottava on aina kaupan pakasteesta. Makea kakkostarjoiltava vaihtelee oman jaksamisen mukaan, joko jotain valmista pakasteesta tai sitten simppeliä leivottavaa, kuten mokkapaloja tai isoja cookies-keksejä. Päälle pikkunaposteltavat, kahvi, tee ja mehu, ja herkkupöytä on valmis.
Vinkkejä muihin järjestelyihin
- Tee lista asioista, jotka täytyy hoitaa. Siten on helpompi arvioida, kauanko hommiin menee, pilkkoa ne pienemmiksi tehtäviksi ja välttyä yllätyksiltä.
- Mieti ajoitusta. Esimerkiksi keittiön tasoja on turha kuurata vielä siinä vaiheessa, kun leipomiset ovat tekemättä. Sen sijaan kylpyhuoneen voi huoletta pestä ja lattiat mopata jo ennen juhlapäivääkin. Itse olen yleensä painottanut siivoamisen juhlia edeltävään päivään, jolloin olen tehnyt hyvän perussiivouksen. Juhla-aamuna on sitten riittänyt keittiön siistiminen, eteisen ja ruokailutilan pikaimurointi sekä yleisilmeen tsekkaus.
- Pyydä tarvittaessa apua. Yksille synttäreille isäni leipoi piirakan, toisille saimme ylijääneitä tarjoiluja siskoni samoihin aikoihin järjestetyistä juhlista. Monesti lähipiiri kyllä auttaa mielellään, ja jaettuna urakka ei ole ollenkaan niin ylivoimainen.
- Lainaa tuttavilta. Vaikka emme ole tottuneet pitämään mitään valtavia juhlistuksia, meidänkin juhlissamme istumapaikat käyvät helposti vähiin ja kahvin tuloa saisi odottaa ilman termoskannua ihan liian pitkään. Siispä lainaamme aina joka juhliin muutaman jakkaran vanhemmiltani. Aikaisemmin käytimme myös heidän termoskannuaan, mutta nykyään meillä on sellainen omasta takaa, kun kirpparilta edullisesti löytyi.
- Älä jätä mitään ylimääräistä viimeiselle tunnille. Stressaavin hetki juhlia järjestäessä on mielestäni ehdottomasti se viimeinen tunti ennen vieraiden tuloa. Monet tarjoiluihin liittyvät pikkuaskareet ovat sellaisia, että niitä ei vain voi tehdä kovin aikaisin. Esimerkiksi ruokia ei voi nostaa lämpimään tarjolle liian varhain ja lapsille ei kannata pukea juhlatamineita sotkettaviksi tunteja etukäteen. Siispä kaikki ”vähemmän akuutit” toimet, kuten siivousaskareet, on hyvä olla valmiina reilusti etukäteen. Joo, pari lasten levittämää lelua joutuu ehkä noukkimaan lattialta vielä minuuttia ennen ovikellon soimista, mutta kaikki pölyjen pyyhinnät sun muut on ehdottomasti hoidettava jo aikaisemmin (tai jätettävä hoitamatta).
- Mieti valmiiksi jotain pientä ohjelmaa. Kahvittelu ja kuulumisten vaihto on tietysti jo ohjelmanumero sinänsä, mutta meillä on ollut tapana järjestää lasten synttäreillä aina myös jotain muuta pientä ohjelmaa. Lahjojen avaus on varmasti kaikille tuttu klassikko. Sen lisäksi olemme tehneet diasarjan päivänsankarista kuluneen vuoden aikana otetuista valokuvista, joka on pyörinyt telkkariruudussa juhlien ajan ja jota vieraat ovat voineet aina joutessaan katsella. Isompana ohjelmanumerona meillä on ollut perinteenä tehdä Kahoot-tietovisa synttärisankarista. Ilmaisversioon pääsee osallistumaan maksimissaan kymmenen pelaajaa, ja leikkimielinen kisailu on mielestäni kiva piristys siinä kohtaa, kun kaffet on saatu juotua. Tietokilpailun voittajiksi on välillä selviytynyt varsin yllättäviä henkilöitä!