24 kysymystä joulusta

Iidan matkassa -blogin Iida julkaisi viime jouluna tällaisen hauskan 24 kysymystä joulusta -postauksen. Vuosi sitten kysymyksiin vastaaminen unohtui, mutta päätin tarttua niihin nyt näin jälkijunassa lähestyvää joulunaikaa fiilistelläkseni. Ihan hullua, että on jo joulukuu! Ei paljon joulufiilis ole vielä kohonnut, kun pihalla edelleen ruoho vihertää. Täytyy nyt virittäytyä tunnelmaan näiden kysymysten avulla, niin ehkä saan innostusta spurtata jouluvalmistelut kunnolla käyntiin.

Lempi joululaulu? Tykkään monista. Varpunen jouluaamuna on ihanan tunnelmallinen, vaikkakin surullinen. Olen tykännyt kuunnella myös Pentatonixin joululevyjä, vaikka niiden kappaleet eivät ehkä edustakaan minulle niin vahvasti juuri joulua.

Suosikki jouluelokuva? Lapsuusajan klassikko Joulupukki ja noitarumpu. En ole nähnyt melkein mitään jenkkijoululeffoja. Viime vuonna sentään katsoimme miehen kanssa ensimmäistä kertaa The Grinchin. En kuitenkaan tykännyt siitä kovin paljoa, joten lapsuuden jouluista tutut perinteiset suomalaiset elokuvat ovat edelleen ykkösiä!

Suosikki jouluherkku? Tykkään melkein kaikista jouluruoista, mutta ehkä kalat vievät voiton. Laatikoista suosikkini on imelletty perunalaatikko.

Missä vietät joulun tänä vuonna? Aaton olemme minun perheeni kanssa, eli menemme siskon ja hänen miehensä kanssa vanhempieni luokse. Joulupäivänä vierailemme sitten miehen vanhemmilla. Vuorottelemme aina joka toinen vuosi sitä, kummalle suvulle menemme aattona ja kummalle vasta joulupäivänä.

Oikea vai muovinen joulukuusi? Oikea. Lapsuudenkodissani oli aina aito joulukuusi. Muovisessa ei ole mielestäni samanlaista tunnelmaa, vaikka nykyisin  on kyllä tosi tyylikkään näköisiä muovikuusiakin. Meillä ei ole omassa kodissa ollenkaan kuusta, koska vietämme joulun aina muualla, mutta kuusen tuoksu on kyllä yksi ihanimpia joulujuttuja.

Mitä traditiota odotat eniten? Jouluateriaa ja lahjojen avaamista, koska ne tekevät selkeimmin joulusta joulun.

Milloin avaatte lahjat? Minun kotonani ne avataan illansuussa jouluaterian jälkeen. Veikkaan, että tänä vuonna joudumme kuitenkin vähän aikaistamaan lahjojen aukaisua, koska taapero menee unten maille jo seitsemältä. Paketteja tuskin kannattaa jättää sinne aivan viimeisille väsymyksen hetkille. Miehen vanhempien luona on ollut tapana, että pieni osa eli sukulaisten lahjat avataan päiväseltään mummolavisiitillä, ja illalla sitten kunnolla loput. Tänä vuonna isomman porukan mummolavisiittiä ei tehdä, ja muut miehen perheenjäsenet avaavat lahjansa tuttuun tyyliin jouluaattona, vaikka me emme olekaan tänä vuonna paikalla. Me avaamme omat lahjamme sitten joulupäivänä, kun menemme käymään.

Kumpi on parempaa, lahjojen saaminen vai antaminen? Pakko sanoa, että saaminen. Olen huono keksimään lahjoja kenellekään, ja jos läheiset eivät ole ilmaisseet selkeästi toiveitaan, on lahjojen keksiminen minulle aina iso stressin aihe.

Millainen paketoija olet? Nooh, en ainakaan kovin taitava… Vaikka tekisin parhaani, aina joku teippi jää näkyviin tai paketista tulee kummallisen muotoinen. En osaa edes kihartaa lahjanarua saksilla. Onneksi lahjan sisältö lienee se tärkein juttu.

Miltä perinteinen joulupaitasi näyttää? En omista yhtäkään jouluvaatetta. Konsepti vain kerran vuodessa käyttöön päätyvästä vaatteesta ei oikein istu omaan vaateideologiaani, vaikka sellaiset överit jouluneuleet ovatkin aika hauskoja. Käytän kyllä aattona tonttulakkia ainakin sen aikaa, että perinteinen potretti kuusen edessä saadaan otettua.

Ihanin joulumuisto lapsuudesta? Vietimme joulua aina meillä kotona, ja mummi ja pappa tulivat meille joulunviettoon. Lapsuuden joulut ovat muistoissani sellainen iso mukavien muistojen massa, josta on vaikea nostaa esiin mitään yhtä tähtihetkeä. Mieleeni on kuitenkin jäänyt eräs joulu, kun olin piirtänyt joulupukille kuvan ja halusin laulaa hänelle. Olin aikamoinen joulupukkifani, haha.

Oudoimmat lahjat, joita olet saanut? Hmm, mitään kovin outoa ei tule mieleen. Lapsena mummo antoi monena jouluna ja synttärinä saman muistipelin, kun ei varmaan muistanut, kenelle lapsenlapsille oli jo sellaisen ostanut.

Mitä perinteitä haluat siirtää lapsellesi? Ylipäätään perheemme jouluperinteet ja joulun vieton yhdessä perheen kanssa. Hillitöntä lahjavuorta ja kuluttamisen ajatusta taas en toivoisi lapseni omaksuvan, vaikka totta kai lahjat ovat usein lapsille tärkeitä.

Oletko koskaan tehnyt piparkakkutaloa? En. Vähän liian kunnianhimoinen leipomisprojekti meikäläiselle. Kauhean vaivannäön jälkeen kävisi sitä paitsi luultavasti niin, ettei nättiä taloa raaskisi rikkoa syötäväksi ja piparit ehtisivät mennä huonoiksi.

Suosikkipuuhaasi joululomalla? Perheen kanssa hengailu, lautapelien pelaaminen ja lukeminen.

On jouluaatto, mitä kupissasi on? En pidä lainkaan glögistä tai juo ikinä kahvia, joten minulla ei ole mitään tiettyä joulujuomaa. Ehkä teetä tai kaakaota?

Jos voisit ostaa vain yhden lahjan tänä vuonna, kuka sen saisi? Hmm. Normaalitilanteessa ostan lahjat vain isälle, äidille, siskolle ja mahdollisesti puolisolleni. Lapsi saa paketteja sukulaisilta yllin kyllin ja ylikin, joten hänelle en osta mitään. Jos oletus kuitenkin olisi, ettei lapseni saisi lahjoja keneltäkään muilta läheisiltä, ostaisin paketin ehdottomasti hänelle. Puolison kanssa vaihdamme lahjoja vain, jos toinen keksii jotain oikeasti spesiaalia ja tarpeellista, eli joka joulu emme ole hankkineet mitään. Isäni, äitini ja siskoni väliltä en osaa päättää. Ehkä äidilleni tai siskolleni, koska isälle on niin vaikea keksiä mitään järkevää.

Mitkä värit tekevät joulusi? Ne perinteiset, eli punainen, kuusenvihreä ja ehkä valkoinen.

Mistä jouluperinteestä et pidä tai minkä skippaat? Emme aio opettaa lapsellemme joulupukkiperinnettä siinä mielessä, että väittäisimme pukin olevan todellinen tai tuovan lahjat. Vaikka itse tykkäsin joulupukista lapsena kovasti, ajattelen, että on kivempi kertoa asia niin kuin se on: joulupukki on eräänlainen joulun ajan tunnelmallinen roolileikki, ja lahjat tulevat läheisiltä.

Oletko viettänyt joulua muualla kuin kotimaassasi? En. Lapsena olimme kyllä pari uuttavuotta Teneriffalla ja Egyptissä, mutta emme halunneet luopua perinteisestä joulunvietosta, joten aatoksi emme koskaan matkustaneet minnekään.

On jouluaterian aika, mitä lautasellasi on? Kaikki perinteiset herkut eli ainakin kinkkua tai kalkkunaa, joulukaloja, laatikoita sekä rosollia.

Valkoiset vai värikkäät jouluvalot? Ehdottomasti valkoiset. Värilliset eivät oikein ole omaan makuuni.

Kummasta pidät enemmän, jouluaatosta vai -päivästä? Jouluaatto tuntuu enemmän joululta, vaikka lapsena tykkäsin kyllä myös joulupäivän letkeästä rentoilumeiningistä.

Mikä joulussa on parasta? Kliseisesti yhdessäolo perheiden kanssa ja joulutunnelma.

puheenaiheet tapahtumat-ja-juhlat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *