3-vuotiaan suosikkikirjat
Edellisestä kirjavinkkipostauksesta on kulunut jo melkein vuosi, joten ajattelin taas listata esikoisemme suosikkikirjoja. Edellisessä postauksessa mainituista etenkin Mintut, Tompat ja Onni-pojat kuuluvat edelleen vakiolukemistoomme. Rinnalle on kuitenkin tullut myös uusia, vähän isommalle lapselle hyvin toimivia teoksia ja ne pienimpien pupet ja pepet ovat pudonneet pois kirjahyllystä.
Garhamn, Anna-Karin. Ruu-sarja. Uusin kirjasuosikkimme on Ruu-sarja. Kuvissa on paljon katseltavaa ja tekstiä on leikki-ikäiselle sopiva määrä, eli jo vähän enemmän kuin vain pari lausetta. Kirjoissa Ruu kokee ensimmäistä kertaa arkisia tapahtumia, kuten kampaajalla käymistä ja lentokoneessa matkustamista. Esimerkiksi meillä juuri nyt lainassa olevassa Ruu ravintolassa -kirjassa on kiva, runsaasti käänteitä sisältävä juoni.
Reuterstrand, Siri & Wik, Jenny. Emppu-sarja. Emppu-sarjassa on monta osaa, ja aiheita löytyy mm. pikkusisaruksen syntymään, kaupassa eksymiseen ja yökyläilyyn liittyen. Joka sivulla on kaksi isoa kuvaa ja tekstiä ei ole kovin paljoa, joten näillä voi hyvin aloittaa jo nuoremmankin lukijan kanssa. Toisaalta sivuja on kuitenkin jo enemmän kuin aivan pienimpien lasten kirjoissa, joten Emput ovat vielä ihan ajankohtaisia leikki-ikäisellekin.
Harjanne, Maikki. Minttu-sarja. Ne lyhyemmät, ilmeisesti vanhemmat Minttu-kirjat olivat meillä suosiossa jo edellisen postauksen kirjoittamisen aikoihin. Nyt, kun esikoisen kuuntelukärsivällisyys on kasvanut, hän jaksaa kuunnella hyvin myös uusia pidempiä Minttuja. Esimerkiksi Mintun luontokirjan ostin meille omaksi kirpparilta ja se on säilyttänyt kiinnostavuutensa viikosta toiseen. Mintuissa kuvataan usein kivoja, luontoon liittyviä teemoja ja arjen puuhastelua. Mintun pikkuveljestä Santusta kertovia Santtu-kirjoja olemme myös lainanneet kirjastosta ja nekin ovat olleet lapselle mieluisia.
Lestelä, Johanna. Tuikku-sarja. Tuikku onkin sitten selvästi uudempi lastenkirjasarja ja hyvin kiinni leikki-ikäisille usein ajankohtaisissa teemoissa. Kirjoja on ilmestynyt kolme ja ne käsittelevät esimerkiksi anteeksi pyytämistä ja jännittämistä. Tarinat ovat sympaattisia ja kirjojen värimaailma nätin harmoninen.
Bergström, Gunilla. Mikko Mallikas-sarja. Mikko Mallikas on tuttu jo omasta lapsuudestani, ja esikoinen on tykästynyt etenkin pariin sarjan kirjaan. Lemppareihin lukeutuvat muun muassa Mikko Mallikas saa kaverin sekä Mikko Mallikas ja syntymäpäiväkutsut. Mikko Mallikkaissa mukavaa on se, että tekstiä on jo sen verran enemmän, että kirja ei ole ihan minuutissa läpi selattu. Koko sarjaa en kuitenkaan voi varauksettomasti suositella ainakaan kolmevuotiaille. Mikko Mallikkaissa on nimittäin myös monia kirjoja, jotka ovat joko ihan liian pelottavia tai välittävät mielestäni huonoa esimerkkiä lapselle. Tarinat on siis syytä tarkistuslukea jo kirjastossa.
Louhi, Kristiina. Aino-sarja. Ihmettelen, etten ole maininnut Ainoja jo 2-vuotislistauksessani, sillä ne ovat saman kirjailijan Tomppa-kirjojen ohella lukeutuneet vakiolukemisiimme jo pitkään. Kummassakin sarjassa plussaa on se, että päähenkilö kasvaa kirjojen edetessä. On siis helppo valita hyllystä joko pienemmän tai isomman lapsen arkeen osuvia teemoja. Ainot ovat kestäneet mielestäni hyvin aikaa eikä ensimmäisissä 70-luvun teoksissakaan ole juuri mitään sellaista, mitä tarvitsisi sensuroida. Ainoissa on jotenkin ihanan kotoisa tunnelma ja niissä näkyy lapsen elämän moninaiset tunteet.