Arjen tämä vai tuo

Yksi vai kymmenen lasta? Tämä on kyllä ihan selvä, että yksi. Vaikka tuntuu tärkeältä, että lapsilla on sisaruksia ja koen, että olisin jäänyt tosi paljosta paitsi jos esikoinen olisi jäänyt ainokaiseksi, kymmeneen ei kyllä riittäisi resurssit sitten millään. Ei jaksamisen, ajankäytön, rahan eikä muunkaan suhteen. Toisaalta jos kysyttäisiin, ottaisinko mieluummin yksi vai viisi lasta, sanoisin varmaan että viisi. En haaveile niin(kään) suuresta perheestä, mutta koska sain esikoisen nuorena, se olisi kuitenkin vielä ihan mahdollinen lukema ilman totaalista voimavararomahdusta.

Lapsi, joka siivoaa aina jälkensä vai lapsi, joka ei koskaan kiukuttele? No siis helpommalla varmaan pääsisin, jos lapsi ei koskaan kiukuttelisi. Se ei kuitenkaan olisi normaalia tai toivottavaa käytöstä, vaan jopa tosi pelottava ajatus, joten valitsen jälkensä siivoavan version.

Aamulla pitkään nukkuva lapsi vai illalla aikaisin nukkumaan menevä lapsi? Ehdottomasti illalla aikaisin nukkumaan menevä. En ole tippaakaan yökyöpeli vaan haluan itsekin aina ajoissa unten maille. Puoli kahdeksalta kuukahtavat muksut mahdollistavat iltaan mukavan mittaisen aikuisten tuokion, eikä puoli seiskan ja seiskan välillä koittava aamuherätys ole minulle yhtään liian aikainen. Aamulla olo on yön jäljiltä virkeä ja ”nollaantunut”, joten en kaipaa siihen samalla tapaa omaa lepotaukoa kuin iltaan.

Eiliset sukat vai eiliset alkkarit? Sukat.

Viikko käymättä suihkussa vai viikko pesemättä hampaita? Jos hampaiden harjauksen sijaan saisi käyttää vaikka purkkaa, luopuisin varmaankin siitä. Hikistä fiilistä ja likaista tukkaa kun ei oikein saa raikastettua millään vippaskonsteilla.

10 cm lyhempi vai 10 kg painavampi? Olen jo muutenkin lyhyt, joten 10 cm lyhempänä olisin kyllä jo poikkeuksellisen lyhyt. Toisaalta koen tämänhetkisen painoni sopivana ja kymmenen ekstrakiloa tarkoittaisi aika reilua lisäystä. Ehkä ottaisin siis mieluummin 10 senttiä lyhyemmän kropan.

Tiskikoneen tyhjennys vai pyykinpesukoneen tyhjennys? Pyykinpesukoneen. Kyllä tiskien laittaminenkin on ihan ookoo, mutta pyykkihuolto on ehkä lempparikotityöni.

Petaamaton sänky vai sotkuinen keittiö? Petaan sängyn aina heti herättyäni, joten petaamaton sänky olisi tosi häiritsevä näky. Varsinkin, kun koira saattaa toisinaan levätä sängyllä. Likainen keittiökin kyllä häiritsee, mutta se on muutenkin sotkussa niin usein, että sänky tuntuisi enemmän sellaiselta ”tekemättömältä askareelta”, jonka ohi olisi mahdotonta kävellä.

Ei enää koskaan ruoanlaittoa itse vai ei enää koskaan kodin siivousta itse? Siivous on oikeastaan aika mukavaa ja tykkään tehdä sitä, jos vain on aikaa ja saan siivota rauhassa ilman pikkuassistenttien jatkuvia keskeytyksiä. Ruoanlaitosta en niinkään nauti, joten sen ulkoistaisin oikein mielelläni. Toisaalta se, että saisi pidettyä kodin koko ajan tip top, on pikkulasten ja koiran kanssa isompi homma kuin ruokahuolto. Ajankäytöllisesti kannattaisi siis luopua siivoamisesta, koska en ikinä saa itse pidettyä kotia kaiken aikaa siistinä.

Pyykinpesua vuoden verran materiaalit ja värit sekaisin vai silmälasien käyttö vuoden ajan? No siis meillähän pestiin useamman vuoden ajan kaikki pyykit samassa koneellisessa. Aloin erotella vaaleat ja tummat vasta joskus esikoisen syntymän jälkeen, kun rupesin kiinnittämään huomiota lastenvaatteiden värjääntymiseen. Silmälaseja minulla ei ole ikinä ollut, joten vaikea arvioida, kuinka vaivalloiset ne olisivat. Ehkä ottaisin kuitenkin silmälasit, koska nyt, kun pyykkien lajitteluun on tottunut, tuntuisi oudolta lykätä kaikki samaan syssyyn. Silmälasit voisivat olla ihan tyylikkäät ja kiva kokeilu vuoden ajaksi.

Aamukahvi vai aamupuuro? Puuro. En syö puuroa aamuisin, vaan päivittäin lounasaikaan klo 11 korvilla. Kahvia en juo koskaan.

Viikko pelkkää hernekeittoa vai viikko pelkkää makaronilaatikkoa? Makaronilaatikkoa. On hernekeittokin ihan jees, mutta ei lukeudu suosikkiruokiini.

Lounas kotona vai ulkona? Kotona sen puoleen, että en niin mielelläni jaksaisi lähteä kotoa lounaalle mihinkään muualle. Mutta jos joku muu valmistaisi sen, niin ehdottomasti kyllä kiitos!

Blogi vai Instagram? Blogi. Yritän vähentää Instagramin käyttöä, vaikka toistaiseksi selaan sitä edelleenkin aivan liikaa. Blogeissa on pidempiä tekstejä ja syvällisempää sisältöä. Se ei ole samanlaista ”pikaruokaa” kuin Instagram.

Vuorotyö vai säännöllinen 8-16 työaika? Säännöllinen työaika ehdottomasti. Aamupainotteinen rytmi sopii minulle loistavasti ja on helppoa, kun elämä kulkee siinä samassa ”standardirytmissä” kuin valtaosalla muistakin ihmisistä. Tosin kaikista mieluiten en (ainakaan tässä elämäntilanteessa) tekisi täyspäiväistä viikkoa, vaan vaikka kuuden tunnin päivää klo 8-14.

Etätöitä yksin vai toimistolla yhdessä? Tykkään työskennellä yksin ja koen olevani tehokkaimmillani itsekseni puurtaessani. Toisaalta etäilytouhua on ollut nyt viime aikoina niin paljon, että ihmisten näkeminen livenä olisi ihan tervetullutta myös.

Yrittäjä vai palkansaaja? Palkansaaja. Yrittäjyydessä olisi varmasti paljon hyviäkin puolia, kuten joustavuus, mutta stressaisin varmasti ihan liikaa tienesteistä, paperihommista sun muusta. Turvallisen tasainen palkansaajuus sopii minulle paljon paremmin.

Töitä täydessä hiljaisuudessa vai taustalla ääntä, kuten musiikkia? Hiljaisuudessa. Pienten lasten kanssa hiljaisuus on ihana luksus! Jos kotona on jotakin melua, laitan kyllä usein kuulokkeista jotain no talking -ASMR:ää pyörimään, jotta saan äänet blokattua. Hiljaisuus on kuitenkin paljon mieluisampi työskentely-ympäristö.

Verkkarit vai farkut? Farkut, koska en omista verkkareita. Kotona käytän sen sijaan aina jumppatrikoita.

Ilta sohvalla katsoen sarjaa vai neuloen ja kuunnellen äänikirjaa? No useammin kyllä katselen sarjoja. Meillä on tapana katsoa miehen kanssa aina yhdessä jotakin samalla, kun syömme iltapalaa. Neulominen (tai omassa tapauksessani kyllä virkkaus) ja äänikirja kuulostaa kuitenkin tosi ihanalta ja rentouttavalta, eli sen puoleen valitsisin sen.

Perheen kanssa unelmalomalle vai yksin kotona? Kahden pienen lapsen kanssa lomailu on kivaa, mutta samalla myös aika raskasta ja kuluttavaa. Kotona yksin olo olisi tässä elämäntilanteessa se erikoislaatuisempi ja epätodennäköisempi elämys, mutta en kyllä toisaalta raaskisi olla kovin kauaa perheestä erossakaan. Mieluiten ottaisin siis molemmat – ensin joku kiva reissu yhdessä perheen kesken, sen jälkeen akkujen lataus ylhäisessä yksinäisyydessä 😀

Kysymykset ovat yhdistelmä Kolmistaan- ja Iidan matkassa -blogien samankaltaisista postauksista.

perhe oma-elama vanhemmuus ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *