Kolme helppoa kasvisruokareseptiä arkeen

En ole ikuisuuksiin kirjoittanut mitään ruokaan liittyvää tai varsinkaan jakanut reseptejä. Tänään ajattelin kuitenkin tehdä pitkästä aikaa poikkeuksen ja jakaa teille muutaman superhelpon arkiruokareseptin. Ainakin itse metsästän nimittäin jatkuvasti nopeasti valmistuvia, simppeleitä kasvisruokia monipuolistamaan arkiruokalistaa niiden perus jauhelihakastikkeiden ja makaronilaatikoiden ohelle. Itselleni tärkeintä on, että ruoka valmistuu oikeasti helposti, ainesosia ja työvaiheita ei ole paljoa ja että tarvikkeet on helppo ostaa mistä tahansa peruskaupasta. En nimittäin halua ostaa kaappiin jotain erikoisia mausteita vain yhtä kokkauskokeilua varten. Monesti ruokablogeja selatessa tuntuu, että tarvittavia aineksia on miljoona, ja on vaikea tietää, mitkä voi karsia ilman, että maku muuttuu liikaa. Monet näistäkin resepteistä ovat saaneet inspiraatiota valmiista resepteistä, mutta olen muokannut ja karsinut niitä omaan keittiöömme sopiviksi.

Sanoisin, että näistä ohjeista riittää noin viiteen annokseen, eli syötävää pitäisi olla ainakin kahdeksi päiväksi parille aikuiselle. Tomaattikastikkeen valmistusaika on noin vartti, mutta linssipastan ja punajuuririsoton tekeminen kestää hieman kauemmin, koska kasvisten täytyy ehtiä pehmetä uunissa. Aktiivinen valmistusaika on silti niissäkin varsin maltillinen. Ja muuten, jos kaipaat vielä lisää lihattomia ruokavinkkejä, käy kurkkaamassa myös aikaisempi kolmen arkiruoan reseptipostaukseni!

Bataatti-kukkakaali-linssipasta (5 annosta)

1 bataatti

1 (pienehkö) kukkakaali

1 punasipuli

tölkki kypsiä punaisia linssejä

200 g fetajuustoa

(2 rkl hunajaa)

ruokaöljyä

mustapippuria

pastaa

Kuori bataatti ja pilko se, kukkakaali ja punasipuli pieniksi palasiksi. Laita palaset kulhoon, kaada päälle loraus ruokaöljyä ja halutessasi hunajaa ja ripottele mausteeksi pippuria. Kääntele kasviksia kulhossa niin, että mausteet leviävät niihin tasaisesti. Levitä uunipellille ja laita paahtumaan 200-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi. Huuhtele linssit ja kuutioi fetajuusto. Ota pelti pois uunista, lisää feta ja linssit kasvisten sekaan ja pidä uunissa vielä noin 10 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet sopivasti. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaisesti. Kun kasvikset ovat valmiita, ota ne uunista ja sekoita pastan joukkoon.

Punajuuri-halloumrisotto (4 annosta)

4-5 punajuurta

250 g halloumjuustoa

2,5 dl riisiä

2 dl ruokakermaa

ruokaöljyä

suolaa ja pippuria

Pese, kuori ja pilko punajuuret. Laita palaset kulhoon, kaada päälle loraus ruokaöljyä ja ripottele mausteeksi pippuria sekä halutessasi myös hieman suolaa. Kääntele punajuurenpalasia kulhossa niin, että mausteet leviävät niihin tasaisesti. Levitä punajuuret uunipellille ja laita paahtumaan 200-asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi. Punajuurien pehmetessä uunissa keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja pilko halloum sopivan kokoisiksi palasiksi. Kun riisi on kypsää, sekoita punajuuret, halloum-juusto ja ruokakerma sen sekaan ja lisää tarvittaessa vielä suolaa ja pippuria.

Tomaattikastike (5 annosta)

500 g tomaattimurskaa

1 munakoiso

1 suippopaprika

1 sipuli

tölkki haluamiasi papuja (esim. kidney- tai mustapapuja)

kasvisliemikuutio

ruokaöljyä

riisiä tai nuudeleita

Pese ja pilko munakoiso, suippopaprika ja sipuli pieniksi palasiksi ja paista niitä pannulla öljyssä hetki, kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Kaada sekaan 1,5 dl vettä sekä murusteltu kasvisliemikuutio ja anna porista liedellä vielä noin 5 minuuttia. Kun kasvikset ovat kypsyneet sopivasti, huuhtele pavut ja kaada ne sekä tomaattimurska pannulle. Kuumenna nopeasti ja tarjoile keitetyn riisin tai nuudelien kanssa.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma