Lasten nukkumisesta ja ristikkäisistä rytmeistä

Meillä iski tässä pienimuotoinen hulinointikausi, kun vauva heräili muutamana yönä melkeinpä tunnin välein. Ihmettelin ensin, mistä nyt tuulee. Mitään uusia taitoja ei nimittäin oltu hiljattain opittu, nukkumisolosuhteet olivat säilyneet ennallaan ja seitsemän kuukautta ei ole mikään tyypillinen ajankohta hulinoinnille. Aika pian minulla kuitenkin välähti, että niin, mehän olemme tässä testailleet taas parina päivänä pieniä lusikallisia kaurapuuroa. Tällä kertaa muuta isompaa oireilua, kuten oksentelua, ei ilmennyt, mutta ihan jo tämä heräilyjen määrä sekä vatsan epäsäännöllisempi toiminta kertovat, että kaura saa nyt ainakin toviksi jäädä. Ostin jo valmiiksi kaappiin hirssi- ja tattaripuuroja, joita lähdemme kokeilemaan seuraavaksi.

Yöheräilyjen lisäksi päiväunien kanssa on ollut viime aikoina vähän säätöä, ei kuitenkaan heräilyiden vaan ihan vain rytmien vuoksi. Odotan jo innolla muuttoa uuteen kotiin ja erillistä makuuhuonetta lapsille! Tällä hetkellä ne päivät, jolloin mies on töissä ja kaikki lapset kotona minun kanssani, ovat nimittäin logistisesti vähän haastavia. Vauva nukkuu pidemmät päiväunensa lähes yksinomaan pinnasängyssä. Laitoimme hänelle matkasängyn lastenhuoneeseen, koska unet meidän makuuhuoneessamme eivät onnistu miehen tehdessä siellä töitä. Käytännössä lastenhuone on siis melkein koko päivän suljettu leikkitoiminnoilta, kun siellä on jatkuvasti joku nukkumassa. Ensin vauva menee päikkäreille ennen puoli kymppiä, sitten keskimmäinen nukkuu puolenpäivän aikaan ja sitten hänen herättyään onkin kohta jo aika laittaa vauva toisille päiväunille.

Olen totta kai kantanut lastenhuoneesta palapelejä, hamahelmiä, maalaustarvikkeita ynnä muita leluja viihdykkeeksi olkkariin, mutta kyllähän se varsinkin esikoisen kannalta olisi kiva, ettei lähes koko päivää tarvitsisi viettää olohuoneessa. Vauvan unirytmi onneksi joustaa jonkin verran, jos haluamme lähteä käymään jossakin, mutta ulkoiluiden ja muiden menemisten kanssakin on vähän tähtäiltävää, että kaikki olisivat suunnilleen virkeitä. Varsinkin helteillä olemme usein menneet ulos heti ensi töiksemme puoli kahdeksalta aamulla. Uudessa kodissa mies saa oman työhuoneen, vauva voi nukkua meidän makuuhuoneessamme, matkasängystä päästään eroon ja lasten leikkitilat ovat koko ajan käytettävissä. Toki miehen kesäloman aikanakin vauva pääsee unille makuuhuoneeseen. Ne pari viikkoa heinäkuussa, kun asumme vielä tässä nykyisessä kodissamme ja mies on töissä, saattavat kuitenkin aiheuttaa hieman harmaita hiuksia.Jää myös nähtäväksi, missä kohtaa keskimmäinen luopuu päikkäreistään. Esikoinen lopetti päiväunet muistaakseni 2 v 8 kk vanhana, minkä iän taaperomme on jo ohittanut. Hän menee edelleen oikein mielellään päiväunille ja on sikeässä unessa, kun hänet menee tunnin kuluttua herättämään. Tosin en tiedä, kuinka kauan hänellä nukahtamisessa kestää. Nyt viime aikoina lapsi on herännyt usein aika kiukkuisena ja unenpöpperöisenä. Olen miettinyt, mahtaako hänellä kestää kauan saada unen päästä kiinni ja tuleeko herätys sitten jotenkin huonoon kohtaan unisykliä.

Koska lasten rytmit menevät niin ristiin, minua ei oikeastaan haittaisi ollenkaan, vaikka keskimmäinen jo luopuisi päiväunista. Silloin ei tarvitsisi aikatauluttaa päivään muuta kuin vauvan nukkumisia. En kuitenkaan tietenkään halua alkaa jättämään päiväunia pois, jos lapsi niitä tarvitsee. Ainakin päiväkodissa hän nukahtaa helposti. Lisäksi lasten nukkumaanmenoaika iltaisin puoli kahdeksalta on jo valmiiksi niin varhainen, ettei siinä ole aikaistamisen varaa.

Joka tapauksessa saan kyllä olla kiitollinen, että meillä nukutaan näin hyvin! Muutaman päivän tiheät yöheräilyt vauvan kanssa eivät paljoa tunnu, kun lähes koko vauvavuoden olemme pärjänneet parilla herätyksellä. Isompien kanssakaan ei tarvitse ikinä tapella nukkumaanmenojen kanssa, vaan he nukahtavat helposti ja itsenäisesti. Kumpikaan ei myöskään heräile oikeastaan ikinä öisin.

Perhe Ystävät ja perhe Lapset Vanhemmuus