Paljonko meillä kuluu rahaa lapsiin?

Olen jo vuosien ajan excelöinyt perheemme kaiken rahankäytön, joten aina välillä on hauska tarkastella kertynyttä dataa jostakin tietystä näkökulmasta. Nämä rahapostaukset ovat vaikuttaneet tykätyiltä ja omasta mielestänikin on mielenkiintoista kuulla muiden rahankäytöstä, joten tänään kurkistetaan, paljonko rahaa olemme käyttäneet lapsiin kuluneena syksynä. Perheeseemme kuuluu kohta 2 v 5 kk ikäinen taapero sekä 3,5 kk ikäinen vauva.

Ruoka. Meidän perheessämme syöminen on varmaankin isoin lasten aiheuttama kuluerä. Vauva elelee sataprosenttisesti rintamaidolla eikä siten maksa muuta kuin ehkä korkeintaan oman hieman kasvaneen ruokahaluni verran, eikä kaksivuotiaskaan mitään mahdottomia määriä syö. Mutta silti ruokakulumme ovat nousseet parin vuoden takaisesta selvästi. Esimerkiksi syksyllä 2018 ennen lapsia ruokakauppalaskujemme keskiarvo oli 302 euroa, kun taas tämän vuoden syys-marraskuussa summa oli 417 euroa. Toki kyse ei varmasti ole pelkästään siitä, paljonko taapero syö, vaan siitä, että ruokailutottumuksemme ovat vuosien varrella muuttuneet. Nykyään lautaselta löytyy useammin lohta kuin tonnikalaa ja esimerkiksi hedelmien määrä ruokavaliossa on lisääntynyt selvästi. Lapsen tultua perheeseen ruoan terveellisyyteen ja ravitsevuuteen haluaa kiinnittää enemmän huomiota.

Asuminen. Perheemme asuu edelleen samankokoisessa kämpässä eli 70-neliöisessä kolmiossa kuin ennen lapsiakin, eli sen puoleen ajateltuna lapset eivät ole vaikuttaneet asuinkustannuksiimme. Lasten varttuessa esimerkiksi omat huoneet tulevat varmasti jossain kohtaa ajankohtaisiksi, mutta näin pienet eivät kaipaa kovinkaan paljoa tilaa itselleen. Ainoa suoraan lasten asumiseen lisäämä kulu on vesimaksu, jonka ennakko on 20 € per asukas. Lastemme vaikutuksen veden hintaan voi siis ajatella olevan yhteensä 40 euroa kuussa.

Vaipat. Meillä on käytössä Liberon vaipat, ja ostamme aina suurimpia mahdollisia jättipakkauksia halvimman hinnan saavuttamiseksi. Nyt, kun vauva ei ole enää kymmenen vaippaa päivässä kuluttava vastasyntynyt ja taaperon potalla käyminen on lähtenyt sujumaan, vaippojen tarve on vähentynyt radikaalisti. Esikoisella niitä kuluu enää yksi öisin ja ehkä satunnaisesti toinen päiväseltään, jos liikumme pidempään paikassa, jossa potalla käyminen ei ole mahdollista. Taaperon vajaat 18 euroa maksava 72 kappaleen vaippaboksi kestää siis helposti pari kuukautta. Vauvan vaippoihin kuluu puolestaan noin 35 euroa kuussa, eli keskimääräisesti kahden lapsen vaipat kustantavat kuukausittain noin 44 euroa.

Vaatteet. Pienet lapset kasvavat nopeasti, joten vaatekaapin sisältöä saa olla uusimassa tiuhaan. Nyt kahden vuoden korvilla taaperon kasvutahti on kuitenkin hidastunut selvästi ja sama vaate saattaa hyvin mahtua päälle koko vuoden ajan. Vauvalle meillä puolestaan on säästössä kaikki esikoisen vaatteet, joten hänellekään ei juuri ole tarvinnut tehdä vaateostoksia. Ylipäätään olemme päässeet vaatteiden kanssa superhalvalla, koska ostamme kaiken käytettynä – kirpputoreilta ja Tori.fi:stä löytää helposti kaiken tarvittavan tämän ikäisille. Uutena en osta kuin ehkä sukkia. Viimeisen viiden kuukauden aikana meillä on kulunut lastenvaatteisiin keskimäärin 29 euroa kuussa. Summaan sisältyy niin toppa-, välikausi- ja villahaalareita, kenkiä kuin arkivaatettakin.

Terveydenhoito ja hygienia. Meillä on käynyt todella hyvä tuuri sen suhteen, että lapsemme ovat aina olleet tosi terveitä. Lääkärissä ei ole tarvinnut rampata tai terveydenhuoltoon uhrata muutenkaan juuri rahaa. D-vitamiiniin, hammashygieniatuotteisiin, särkylääkkeeseen sekä vauvan hoitotarvikkeisiin, kuten pumpulipuikkoihin ja navan puhdistukseen sopivaan desinfiointiaineeseen, on kulunut tänä syksynä keskimäärin 8,50 euroa kuussa. Normaalisti summa on vieläkin pienempi, koska noita vastasyntyneen tarvikkeita ei tarvitse ostaa kuin kerran ja esimerkiksi esikoisen D-vitamiinitabletteja riittää vielä moneksi kuukaudeksi. Vakuutuksia lapsillamme ei ole.

Oheistarvikkeet. Sitten on vielä kaikki muu sekalainen lapsiin liittyvä sälä – lelut, huonekalut, ruokailutarvikkeet sun muut. Siinä missä ekana vauvavuotena erilaisiin härpäkkeisiin kului rahaa vaikka kuinka, taapero ei onneksi kaipaa enää mitään kovin ihmeellistä ja kuopukselle kaikki on jo kaapeissa valmiina odottamassa. Sekalaisiin hankintoihin meillä onkin mennyt syksyn aikana keskimäärin 32,50 euroa kuukaudessa. Summa sisältää mm. esikoisen kerhomaksun, juniorisängyn, potkupyörän, nokkamukin, peilin autoon, kasan erilaisia tutteja vauvaa varten sekä sadesuojan vaunuihin. Vaatteiden tapaan ostamme myös muut tarvikkeet lähes aina käytettyinä, ja esimerkiksi leluja on saatu kiitettävästi myös lahjaksi. Tosin vielä yksi iso syksyyn kuulunut kulu oli synnytys, jota en laskenut mukaan keskiarvoon. Synnytyksen yhteydessä sairaalassa olemiseen sekä parkkimaksuun meni meillä 217 euroa.

Jos kasvaneita ruokakuluja ja synnytystä ei oteta huomioon, meillä on siis tänä syksynä kulunut taaperoon ja vauvaan yhteensä reilut 150 euroa kuukaudessa. Olin ihan yllättynyt, kuinka vähän! Summan kustantaa jo pelkillä lapsilisillä ja rahaa jää ylikin. Toki suuri säästö tulee juuri käytettynä ostamisesta sekä myös läheisiltä saaduista lahjoista. Syksyyn osui kuopuksen siunausjuhlat ja joulukin on jo ovella, joten olemme saaneet monia lapsille tarpeellisia hankintoja lahjaksi. Esimerkiksi leluja ei ole ollut tarvetta ostella juurikaan, kun niitä on voinut toivoa lahjoina. Lisäksi lapsemme ovat vielä niin pieniä, että esimerkiksi harrastusmaksuja ei ole ja ruokamäärätkin ovat erittäin maltillisia. Iän karttuessa kulutkin lähtevät varmasti kohoamaan. Ja kaikkea aiheutunutta kulua ei tietenkään mitenkään pysty analysoimaan – lapset kuluttavat osansa pyykinpesuaineesta, talouspaperista, sähköstä ja niin edelleen, mutta määriä on mahdotonta eritellä.

Ehkä tämän postauksen pointtina onkin enemmän se, että lasten saaminen ei vaadi sitä, että oltaisiin miljonäärejä. Kierrätyksellä (sekä tietysti hyvällä onnella erilaisten erityistarpeiden, sairauksien ym. suhteen) voi säästää varsin pitkän pennin. Ensimmäinen lapsi on ehdottomasti kallein, mutta seuraavan ylläpito käy jo huomattavasti edullisemmin. Periaatteessa olisimme täysimetyksen ansiosta voineet selvitä ostamatta vauvalle mitään muuta kuin vaippoja. Tässä aiemmassa postauksessani on muuten eritelty, paljonko käytimme rahaa vauvahankintoihin esikoisen kohdalla.

tyo-ja-raha lapset puhutaan-rahasta raha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *