Pienet omat jutut, jotka auttavat jaksamaan vauva-arjessa

Elämä vauvan kanssa on ainutlaatuista mutta usein myös aika raskasta aikaa. On iso muutos siirtyä vain itsestään huolehtivasta, lapsettomasta nuoresta aikuisesta vauvan vanhemmaksi. Vapaa-aika kutistuu murto-osaan entisestä, pienen tarpeet menevät aina omien edelle ja monet vanhat jutut täytyy jättää joksikin aikaa tauolle. Vaikka oma vauva on maailman rakkain ja ihanin, tuskin kukaan jaksaa vuorokauden ympäri yksinomaan lapsen hoitamista ja viihdyttämistä. Pienet omat hetket ja vapaa-aika esimerkiksi päikkäreiden aikana antavat hyvää mieltä ja virtaa viettää taas aikaa lapsen kanssa. Loppujen lopuksi kyse ei yleensä ole mistään kovin ihmeellisestä. Itse ainakin huomaan saavani energiaa tosi arkisista jutuista kaiken touhun keskellä. Listasinkin alle kuusi asiaa, jotka ilahduttavat ja auttavat rentoutumaan vauva-arjen keskellä.

  • Kotiin kannettu lehtitilaus. Rakastan lehtien selailua ja ennen vauvaa kävin mielelläni kirjastossa lueskelemassa kaikessa rauhassa erilaisia aikauslehtiä. Nyt vauvan kanssa se on jäänyt. Varmasti hänen kanssaankin olisi mahdollista käydä kirjastossa, lukea itse ja pitää hänet samalla tyytyväisenä, mutta jotenkin mahdollinen häiriön aiheuttaminen hiljaisessa tilassa jännittää. Siksi onkin ihanaa, että meille tulee Vauva-lehti kotiin. Vanhempani ovat tilanneet sitä minulle joululahjana jo raskausajoista asti, ja postiluukusta kolahtava lukupaketti on aina yhtä mieluisa yllätys. Lehtien lukeminen on vauva-arjessa kirjojen ahmimista helpompaa, kun keskeytykset eivät häiritse niin paljoa. Yhden artikkelin ehtii lukaista läpi, vaikkei aikaa olisikaan käytettävänä kuin hetki.
  • Oma harrastus. En ole juuri ollut erossa vauvasta kuluneen puolen vuoden aikana eikä häntä vierastamisen vuoksi oikein voi vieläkään jättää muiden kuin isänsä kanssa. Alkuun omien menojen vähäisyys ei häirinnyt minua lainkaan, enkä vieläkään koe sen puutteen olevan mikään suuri ongelma. Vietän mielelläni vapaat hetket eli vauvan uniajat kotosalla puuhastellen. Nyt sovimme kuitenkin miehen kanssa, että tästedes kerran viikossa minulla on pari tuntia sellaista aikaa, kun voin lähteä kotoa ilman vauvaa. Vaikka juuri sinne kirjastoon! Selailin myös erilaisia kursseja ja viikoittaisia harrastuksia netistä, mutta vielä en halua sitoutua mihinkään säännöllisesti.
  • Usko. Tavoitteenani on ollut, että pitäisin päivässä kaksi lyhyttä rukous- ja Raamatunlukuhetkeä: toisen aamulla itsekseni ja toisen yhdessä puolison kanssa illalla ennen nukkumaanmenoa. Yhteinen hetki onnistuu jo hienosti ja mies saa pidettyä aamutuokionsakin päivittäin, mutta minulta aamun rukoushetken järjestäminen ei ole ottanut onnistuakseen. Herään samaan aikaan vauvan kanssa, ja kun imetykset, vaipanvaihdot, pukemiset, omat aamutoimet ja ensimmäisille päiväunille nukuttelut on hoidettu, en useinkaan enää muista koko asiaa, kun päivän aktiviteetit rullaavat jo käynnissä. Onneksi sentään kännykän Raamattusovellus antaa aina päivän jakeen luettavakseni. Pieni hiljentyminen antaa voimia arkeen. Kun hermo on kireällä, pelkkä lyhyt rukous saa usein kierrokset laskemaan.

  • Parisuhdeaika. Kun vapaa-aika on vähissä, helposti vauvan päikkäriajat tai yöunet illalla tulee käytettyä niihin omiin harrastuksiin ja puuhiin. Tasapaino parisuhdeajan ja oman ajan välillä on kuitenkin tosi tärkeä juttu. Vielä hetki sitten meillä ei ollut miehen kanssa mitään selkeää kivaa yhteistä tekemistä, jota olisimme voineet tehdä kahdestaan kotosalla, ja sen kyllä huomasi. Vaikka mies on paljon kotona ja jaamme jatkuvasti arkea, on myös rentoutuminen kumppanin kanssa tärkeää. Nyt aloimme pelaamaan Kingdom Come: Deliverance -peliä yhdessä ja olemme tykänneet siitä tosi paljon. On mukavaa, että omiin hommiin vetäytymisen sijaan voi vauvan nukahdettua istahtaa vierekkäin sohvalle nollaamaan aivoja yhdessä.
  • Käsityöt. En ole nyt hetkeen virkannut, kun erilaisia projekteja on tullut kuluneen vuoden aikana toteutettua jo niin paljon eikä vauvakaan ole erityisesti mitään vailla. Käsityöharrastukseni meneekin aaltoliikkeissä. Välillä etsin inspiraatiota ja heilutan virkkuukoukkua jatkuvasti, välillä homma jää pienelle tauolle. Nyt hetken hengähtämisen jälkeen olen alkanut taas selailla Pinterestiä ja ihailla keväisiä shortsihaalareita. Sellainen olisi aika söpö kesäasu vauvalle…
  • Kännykkä. Vaikka kännykän räpellystä kritisoidaan usein ja itsekin yritän pitää käytön järkevällä tasolla, ei puhelimen selailu ole mielestäni todellakaan yksinomaan negatiivinen asia. On ihan ok ottaa päivän mittaa pieniä omia hetkiä somessa ja netissä silloinkin, kun ei ehdi istahtaa kunnolla tietokoneen ääreen. Ajankäytön ei aina tarvitse olla järkevää ja tehokasta. Välillä pieni aivoton sometuokio antaa sopivasti virtaa jaksaa taas.

Millaiset pienet tai suuremmat asiat auttavat teitä jaksamaan arjessa?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *