Puolen vuoden budjettilaskelma: mitä tavaraa ostin?

Kuten olen ennenkin kertonut, olen kirjannut kaikki perheemme tulot ja menot Exceliin jo usean vuoden ajan. Koska nämä rahapostaukset tuntuvat kiinnostavan teitä lukijoita, tänään päästään jälleen kurkistamaan hieman rahankäyttööni. Selasin budjettilaskelmamme edellisen puolen vuoden ajalta ja merkitsin ylös, mitä kaikkea ”ekstraa” olin ostanut itselleni tai miehen kanssa yhteiseksi. Tilanteen kartoittaminen kiinnosti, sillä minulla oli etukäteen sellainen kutina, etten ole viime kuukausina juurikaan käyttänyt rahaa itseeni. Halusin tietää, pitääkö se paikkaansa.

Laskelmaa varten jätin huomiotta kaikki vuokran ja laskujen kaltaiset välttämättömyydet sekä ruokakulut (myös ulkona syömiset ja kahvittelut, koska pelkän oman osuuteni erittely olisi ollut hankalaa). Vessapaperin ja pyykinpesuaineen kaltaiset käyttötuotteet jätin laskelman ulkopuolelle, mutta kaikki arkipäiväisetkin kosmetiikat otin mukaan. Poistin myös kaikki selvästi pelkästään miehen kulut, kuten hänen vaatteensa, vauvaan liittyvät kustannukset sekä läheisille ostetut lahjat. Halusin tietää, minkä verran nimenomaan minun tai meidän yhteiset ”ylimääräiset” tarpeemme ovat kukkaroa verottaneet.

Suurimmat rahareiät olivat elektroniikka ja pelit. Niistä elektroniikkaostokset ovat meillä täysin miehen territoriota. En itse ole tippaakaan kiinnostunut erilaisista vempeleistä, kun taas hän nauttii hintojen vertailusta ja on kärryillä tietokoneista ja teknologiasta. Kaikki hankkimamme elektroniikka onkin miehen valitsemaa. En edes tiedä, mitä kaikilla tuotteilla tehdään, mutta luotan miehen arvioon niiden tarpeellisuudesta ja sisällytin ne tähän laskelmaan, koska vaikka itse pärjäisin vähemmälläkin, tulevat elektroniikkahankinnat silti myös omaan käyttööni. Teknologiaan kului puolessa vuodessa 153,74 euroa ja kallein hankinta oli 79 euroa maksanut kovalevy. Muut ostokset olivat alle parinkympin hintaisia kaapeleita, muistitikku, käytetty PS3-ohjain sekä television seinäteline.

Elektroniikkahankintojen suuri prosentuaalinen osuus oli minulla tiedossa jo ennestään, mutta pelien korkea hinta yllätti. Käytimme niihin 83,99 euroa, ja summa sisälsi sekä useita kirpputorilta ostettuja lautapelejä että tietokonepelejä verkosta. Suurin osa kustansi viisi euroa tai vähemmän, mutta yksi kalliimpi 18 euron lautapeli sekä 26,36 euron arvoinen Jackbox-pelipaketti nostivat hintaa huomattavasti. Pelit ovat meille miehen kanssa tärkeä yhteinen harrastus, joten sinänsä kulu on kyllä mielestäni ihan perusteltu. Ainakin tietokonepeliostoksia on silti syytä vähentää, koska vauvan myötä emme ehdi pelata enää läheskään entiseen malliin. En ruvennut erittelemään listalta sen kummemmin pois miehen aloitteesta tehtyjä pelihankintoja, koska vaikka osa peleistä on selvästi enemmän hänen mieleensä, pelaamme niitä kuitenkin luultavasti kaveriporukalla, jossa minäkin osallistun pelaamiseen. Elektroniikan ja pelien lisäksi ostimme kotiin liittyviä tarvikkeita eli maton, tehosekoittimen, yövalon ja säilytyskoreja 43,40 eurolla ja muuta sekalaista eli nukanpoistajan, CD-levyn, keittiötarvikkeita ja tussin 14,27 eurolla. Lähes kaikki näistä olivat käytettyjä, eli summat eivät päätä huimaa.

Selvästi pelkästään minuun liittyvistä kuluista kallein kategoria olivat vaatteet. Niitä on nyt raskaus- ja imetysaikana tullut hankittua runsaasti aiempaa enemmän. Ostin puolen vuoden aikana mekon vauvan ristiäisiin, kumisaappaat, kolmet farkut aiempien jäätyä synnytyksen jäljiltä liian pieniksi, pari imetystoppia, alushousuja, hupparin ja vyön. Tämä kaikki kustansi yhteensä 65,33 euroa. Vaikka vaatteita tuli hankittua aikamoinen pino, selvisin kirppareiden ansiosta rahamäärällisesti tosi halvalla. Ainoastaan kumisaappaat, alusvaatteet ja imetystopit ostin uutena ja nekin pääasiassa tarjouksista.

Kosmetiikkatuotteita eli shampoon, kosteusvoiteen ja halvimman mahdollisen ripsivärin kaverin häitä varten ostin 19,38 eurolla, joskaan en ole aivan varma, onko joku muukin peruskosmetiikkatuote unohtunut ruokakauppalaskujen sekaan. Kosmetiikkaan minulla ei ole viime vuosina kulunut juuri lainkaan rahaa, koska en nykyisin meikkaa. Lisäksi suihkugeelejä ja vartalovoiteita on kertynyt lahjaksi saatuina niin suuri kokoelma, ettei niitä tarvitse ostaa kaupasta juuri koskaan. Myös aktiviteetteihin käytetty rahasumma eli 46,31 euroa yllätti minut pienuudellaan. Kävimme kesällä kaveriporukalla minigolffaamassa ja syyskuussa oli ystäväni polttarit, mutta mitään muuta maksullista en ainakaan budjetin perusteella ole puuhaillut. Esimerkiksi kesäisen Turun-reissun kustansi ihana äitini ja hieronnoissa olen käynyt saamallani lahjakortilla. Vauvan syntymällä ja raskauden loppuvaiheella on ehkä ollut vaikutusta maksullisten huvitusten vähäisyyteen, mutta en kyllä muutenkaan yleensä puuhaile mitään kallista. Tapaan kavereita joko kotona lautapelien merkeissä tai kahvilla, ja miehen kanssa treffimme sijoittuvat yleensä ruokapaikkoihin. Leffassakin käymme vain joululahjalipuilla.

En harrasta mitään erityistä, mutta innostuin raskauden loppupuolella virkkauksesta. Lankoihin, täytevanuun, klipseihin ja muihin tarvikkeisiin kului puolen vuoden aikana 62,67 euroa, mikä on huomattavasti enemmän kuin olisin äkkiseltään arvioinut. Toisaalta siihen nähden, kuinka monta virkkuutyötä sain tuolla summalla tehtyä, ei rahanmeno ole mielestäni mitenkään kohtuuton. Tein esimerkiksi kummityttöni ristiäislahjan ja ystävän baby shower-lahjan itse ja sain langoista myös monet vaatteet, lelut ja tuttinauhat omalle vauvallemme. Osa langoista odottaa vielä kaapissa tulevia projekteja.

Kokonaisuudessaan puolen vuoden pakollisten kulujen ja syömisten ulkopuoliset ostokset maksoivat siis 489,09 euroa. Mielestäni se on aika vähän, vaikka tietenkin olisi mahdollista pitää summa paljon pienempänäkin – nämä kulut kun eivät tosiaan ole mitään supervälttämättömyyksiä. Vaikka rahallisesti tavaroihin ja ekstroihin ei kulunut paljoa, teimme silti mielestäni aika paljon hankintoja. Ne vain olivat edullisia, koska suosimme niin paljon kierrätystä ja kirpputoreja. Lisäksi olen saanut lahjana paljon sellaista, mikä muuten olisi ylimääräistä arjen piristystä. Koska elektroniikka-, peli- ja kodintarvikekulut ovat minun ja miehen yhteisiä, yksinomaan minulle tarkoitettuihin juttuihin kului 193,69 euroa. Eniten ekstrakulua perus elämiskustannusten lisäksi minulta tuleekin takuulla ulkona syömisestä.

Minkä verran te käytätte rahaa ”ylimääräisiin” tavaroihin tai itseenne?

Muita raha-aiheisia postauksia:

Paljonko vauvaan meni rahaa

Kuukauden ruokaulumme

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *