Puolivuotiaan ruokapäiväkirja
Aloitimme kiinteät vauvan puolivuotispäivänä ja nyt maistelua on takana pari viikkoa. Olen suunnitellut beben ruokailuja kännykän muistiinpanoihin ja kirjannut ylös kaikki maistellut maut, joten ajattelin, että voisin jakaa ne myös tänne blogiin. Starttasimme varsin reippaalla tahdilla ja otimme heti kokeiluun runsaasti eri aineksia. En erityisesti vältellyt mitään allergisoimisen pelossa, vaan annoin jo hyvin varhaisessa vaiheessa vauvan maistaa esimerkiksi tomaattia ja appelsiinia. Kuusikuiselle saa antaa kasvisten, hedelmien ja marjojen lisäksi viljaa ja lihaa, joten aloitimme puuron syömisen jo neljäntenä maistelupäivänä. Lihasoseiden kanssa odotin vähän pidempään eikä niitä mahtunut tähän ensimmäiseen kaksiviikkoiseen ollenkaan, kun kasviksissa ja muissa riitti maisteltavaa. Piakkoin testaamme kuitenkin varmasti myös jotain lihapitoista syötävää, ja kananmunan ehdimmekin ottaa kokeiluun juuri parahiksi tänään.
Vauva piti erityisesti bataattisoseesta ja apinaeväästä, kun taas vadelmasose ja kaurapuuro sellaisenaan eivät juuri uponneet. Monien ruokien osalta oli kuitenkin vaikea sanoa, oliko syynä vastahankaisempaan ateriointiin ruokailutilanne, kuten väsymys tai se, ettei vauvalla vielä ollut nälkä, vai oliko nimenomaan ruoan maussa hänen mielestään vikaa. Olin etukäteen ajatellut suosia soseita sormiruokailun sotkuisuuden vuoksi, mutta aika nopeasti huomasin, että vauva oli motivoituneempi syömään itse kuin availemaan suutaan lusikalle. Soseiden syöminen ei lopulta ollut juuri sormiruokailua siistimpää, kun pieni yritti jatkuvasti tarttua lähestyvään lusikkaan itse ja sohi sosetta sinne tänne. Niinpä aloin viikon kuluttua tarjota kerran päivässä sormiruokaa. Olen edelleen sitä mieltä, että suosisin varsinkin paljon sotkevien ainesten kanssa mieluummin lusikalla syöttämistä, mutta katsotaan nyt, kuinka tämä etenee. Vauva ei onneksi ole tehnyt täyttä tenkkapoota soseillekaan. Hän vain mieluummin katselee muualle, hiplaa ruokalappuaan tai tutkii syöttötuolin vieressä olevaa ikkunalautaa kuin aukoo jatkuvasti suutaan. Maistelututti on ainakin osoittautunut hitiksi ja on siitä kätevä kapistus, ettei ruoka pääse putoilemaan lattialle.
Huomautan vielä, että tämä ruokapäiväkirja ei ole mikään ihanneruokavalio tai suositus, vaan ihan vain meidän vauvamme kahden viikon ateriat. Merkitsin maut, joita vauva maistoi ensimmäistä kertaa, isoilla kirjaimilla. Siten on ehkä helpompi hahmottaa, missä tahdissa kokeilimme uusia ruokalajeja. Maistelimme nyt alkajaisiksi yleensä kaksi kertaa päivässä meidän aikuisten lounaan ja päivällisen yhteydessä. Pääasiassa yhdellä aterialla oli tarjolla yhtä ruokaa, mutta joskus saatoin antaa oheen testailtavaksi toistakin. Kirjoitin listaan myös sen, oliko kyseessä sose vai sormiruoka. Valmistin lähes kaikki ruoat itse, joten merkkasin erikseen, mikäli kyse oli kaupan murkinasta.
Päivä 1: – BATAATTISOSE
Päivä 2: – PORKKANASOSE – TOMAATTI maistelututista
Päivä 3: – tomaatti maistelututista & PERUNASOSE – bataattisose
Päivä 4: – KAURAPUURO – APPELSIINI maistelututista – VADELMASOSE
Päivä 5: – porkkanasose – KURKKU maistelututista
Päivä 6: – bataattisose – MANGOSOSE (kaupan valmis)
Päivä 7: – BANAANISOSE – vadelmasose
Päivä 8: – apinaeväs (= banaani, kaurahiutale, RYPSIÖLJY) & kurkku sormiruokana – bataattisose
Päivä 9: – apinaeväs sormiruokana – porkkanasose
Päivä 9: – keitetty KUKKAKAALI sormiruokana – tomaatti maistelututista
Päivä 10: – PÄÄRYNÄSOSE (kaupan valmis) – peruna sormiruokana
Päivä 11: – LUUMU & peruna sormiruokana
Päivä 12: – tomaatti maistelututista & vadelmasose – luumu maistelututista
Päivä 13: – apinaeväs sormiruokana, kurkku maistelututista – bataattisose
Päivä 14: – omenapaistos (= OMENA, KANANMUNA, LEIVINJAUHE, kaurahiutale, rypsiöljy) sormiruokana – apinaeväs sormiruokana – perunasose