Tärkeitä asioita ruoasta -blogihaaste
Viime aikoina bloggausintoni on ollut aika alhainen, niin kuin julkaistujen tekstien määrästäkin voi huomata. Hauskoja haasteita on kuitenkin aina kiva täytellä, joten palataan nyt kirjoittamisen pariin tällaisella kevyellä, ruoka-aiheisella postauksella. Kolmistaan-blogin Karoliina aloitti haasteen, ja sen jälkeen ainakin But I’m a human not a Sandwich -blogin Iina ja Iidan matkassa -blogin Iida ovat osallistuneet siihen.
Leivän ala- vai yläpuoli? Riippuu leivästä. Ruisleivässä tykkään ehdottomasti enemmän ohuen rapeasta alapuolesta, mutta esimerkiksi juustosämpylässä juustoinen yläpuoli on tietenkin parempi.
Kevytjuusto- vai normi? Arjessa leivän päällä käyttämässämme juustossa on 17% rasvaa, ruoanlaitossa hyödynnettävissä salaatti- ja sulatejuustoissa varmasti enemmän.
Pizza ananaksella vai ilman? Ananaksella ehdottomasti! Ananas kuuluu vakiotäytteisiini.
Maito vai korvaava ”maito”? Vapaan lehmän ykkösmaito.
Hedelmäkarkit vai salmiakki? Hedelmäkarkit, vaikka on salmiakkikin ihan ok.
Jäätelö vai leivonnaiset? Hmm, kyllä leivonnaiset vievät voiton, vaikka kesäaikaan jäätelö onkin tosi hyvää.
Hernekeitto vai maksalaatikko? Molemmat ovat ihan hyviä, mutta en oikeastaan syö maksalaatikkoa nykyisin koskaan. Emme ikinä osta sen tyyppisiä eineksiä kotiin. Hernekeittoa teen satunnaisesti kuivatuista herneistä, purkkiversiota en sitäkään ole syönyt aikoihin.
Ravintola- vai kotiruoka? Kotiruoka. Erilaisten makujen ja vaivattomuuden puolesta ravintolaruoka on toki ihanaa vaihtelua, mutta ihan jo taloudellisista syistä syömme pääosin kotiruokaa.
Kokkaaminen vai leipominen? Kokkaaminen. Leipominen on tavallaan mukavampaa, koska se on vähän erilaista ja usein vapaaehtoista, toisin kuin jokapäiväinen arkiruoan tahkoaminen pöytään. Mutta kokkaaminen sujuu minulta paljon paremmin, siis jostain syystä leipomuksissani tuntuu menevän aina jokin pieleen! Kokkaamiseen on muodostunut sujuvat rutiinit.
Aina (jää)kaapissa. Vaikka mitä! Meillä on yleensä aika kattavat ”aina kaapissa” -varannot, koska pyrimme käymään ruokakaupassa harvakseltaan. Mutta ainakin juustoa, maitoa, maustamatonta jogurttia, kurkkua, jauhelihaa, ruokakermaa ja tonnikalaa. Kuivakaapista löytyy mm. pikakaurahiutaleita, mysliä, pastaa ja näkkileipää. Ja pakastimessa on erilaisia kasvispakasteita siltä varalta, että tuoreet loppuvat.
Lempikasvis. Vaikka parsakaali ja porkkana.
Inhokkikasvis. Varsinaista inhokkia ei ole, mutta munakoisoa tai jotain kaaleja en käytä oikein ikinä. Pienempänä inhosin kesäkurpitsaa.
Lempihedelmä. Oi, rakastan hedelmiä! Klementiinit ja satsumat ovat ykkösiä, samoin päärynät ja nektariinit.
Inhokkihedelmä. Maun puolesta en inhoa oikein mitään (paitsi nyt jotain raakaa sitruunaa sellaisenaan), mutta avokado pelkältään ei ehkä ole ykkössuosikkejani. Muun ruoan tai vaikka salaatin seassa sekin kyllä toimii.
Lempiruoka. Tällä hetkellä suosikkini meillä kotona syötävistä arkiruoista on tortillat marokko-maustetuilla Boltsi-pyöryköillä, syömme niitä joka viikko! Yleisesti ottaen lempiruokani on kuitenkin lohi ja jotkut ihanat lohkoperunat tai vastaavat. Myös hyvä pizza, hampurilainen ja salaatti kuuluvat suosikkeihin.
Jos vettä ei lasketa, lempijuoma. Mehu, smoothie tai joku ihana herkkukaakao. En tykkää hiilihapotetuista juomista, kahvia en ole ikinä oppinut juomaan ja teetäkin juon harvakseltaan.
Lempimauste. Pizzamauste, joka sisältää oreganoa, basilikaa ja meiramia. Tykkään kyllä myös ihan perus suolasta.
Paras ateria. Ei tule mieleen mitään selkeää tiettyä, mutta varmasti joku ravintolassa syöty lohiannos ja sen päälle joku ihana jälkiruoka.
Karmein ruokakokemus. Ääripäät eivät selvästikään ole jääneet mieleen, kun tähänkään en keksi oikein mitään. Varmaan joku epämääräinen kouluruoka.
Ruoka, jota et ole koskaan ostanut ruokakaupasta. Energia- ja alkoholijuomat, öö retiisi?
Peruslounas. Jotain perus kotiruokaa, usein joko laatikkoa, kastiketta tai keittoa. Syömme aina kaksi lämmintä ruokaa päivässä.
Woltin top 3. No yleisesti tilaamme kotiin aina joko hampurilaisia, pizzaa tai kebabia. Itse olen tykästynyt myös sushiin, mutta mies ei välitä siitä, joten saan sitä vain jos menen jonkun muun kanssa syömään jonnekin.
Bravuuri keittiössä. Ööh, ei minulla oikein ole. Ne perus kotiruoat sitten kai? Miehen inhokkiruoanlaittoa on kasvisten pilkkominen, joten yleensä salaatit, wokit sun muut ovat meikäläisen vastuualuetta.
Keittiömoka. Kuten jo aiemmin sanoin, leipomisessa tulee aina jotain odottamattomia käänteitä. Parhaiten mieleen ovat jääneet ne kerrat, kun olen yrittänyt tehdä jonnekin tarjoiltavia kellon tikittäessä ja homma on mennyt sivuraiteille. Esimerkiksi kaverin baby showereihin leivotun mustikkapiirakan pohja ei pysynyt kasassa ollenkaan ja lapsen 1-vuotissynttäreiden kakkupohja lässähti keskeltä.
Random-aatos ruuasta. En tykkää ollenkaan, jos leivän päällä on liikaa voita tai se on levitetty epätasaisesti. Valitan tästä miehelle aina, jos hän voitelee aamiaisleipämme! :D Mies on myös alkanut ostaa meille vanhan tutun Ingmariinin sijaan kasvislevitteitä. Tiedän, että ne ovat ehkä terveellisempiä, mutta maku on kyllä myös sen mukainen.