Dopamiiniriippuvuus – tarve saada mielihyvää arjen tylsyyteen

Sytytin eilen tuoksulyhdyn, johon pirskottelin muutaman tipan eteeristä öljyä, laventelia. Tutkimusten mukaan se lievittää stressiä ja ahdistusta ja sen se tosiaan teki – nukahdimme eilen illalla jo seitsemältä ja unta riitti aamukuuteen saakka. Mielenkiintoista on myös se, että laventeli nostaa dopamiinitasoja, tuota palkitsevaa mielihyvähormonia, jonka uskotaan olevan myös päihderiippuvuuksien taustalla. Olemmeko lopulta vain dopamiiniriippuvaisia, jota muutama annos alkoholia nopeasti nostaa?

Jokainen tietää, millaiseksi mieli alkaa muuttua nousuhumalan ja useamman alkoholiannoksen jälkeen – siinä vaiheessa dopamiinitasot ovat jo romahtaneet ja alkoholin ns. terveysvaikutukset ovat olleet vain hetken huumaa.

Dopamiinin tuotanto laskee ikääntymisen myötä. Tiedän omasta kokemuksestani kertoa myös sen, miltä tuntuu dopamiiniöverit, sillä olen sairastanut lievän psykoosin muutama vuosi sitten. Psykoosi johtuu dopamiinin ylituotannosta, jonka kohdallani sai aikaan runsas meditointi sekä mindfulness harjoittelu. Kokemus ei ollut pelottava, sillä tuona aikana koin valtavaa mielihyvää, tasapainoa sekä onnellisuutta.

Syön tällä hetkellä viimeisiä psykoosinestolääkkeitäni ja odotan mielenkiinnolla sitä aikaa, että lääke poistuu elimistöstäni kokonaan. Psykoosinestolääkitys ( Risperdal itselläni ) salpaa dopamiinin tuotantoa ja koko lääkityksen ajan olen tuntenut itseni jollain tapaa tylsisistyneeksi, muttei kuitenkaan masentuneeksi. Ehkä sitä voisi kutsua myös motivaation puutteeksi innostua jälleen asioista. Korvaushoitona ovat toimineet lisääntyvissä määrin kahvi, tupakka, some sekä oluen juonti. Kaikki nuo nostavat dopamiinitasoja hetkellisesti, mutta sitten taas huvitus loppuu ja riippuvuus oireet alkavat nostaa päätään.

Huomenna minulla on toinen tapaaminen hoitajan kanssa päihdeklinikalla ja  torstaisin pääsee viiden pisteen korva-akupunktioon. Olen aina kannattanut funktionaalista lääketiedettä sekä perinteisiä hoitomuotoja, mutta eniten kaipaan tällä hetkeä tietoa myös perinteisen lääketieteen parista. Rinnalta en koskaan tule jättämään omaa tutkimustyötäni ja pohdiskelujani, sillä myös se palkitsee ja rakentaa tulevaisuutta nörttiopiskelujeni ohessa eteenpäin.

hyvinvointi terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *