Chana dal: Intialaista arkiruokaa

Intiassa iso osa ihmisistä on kasvissyöjiä, joten ruokakulttuuri tarjoaa todellisia kasvisruuan helmiä. Dal on yksi tavallisimmista muhennoksista. Dal-sana viittaa sekä itse palkokasveihin että niistä tehtyyn muhennokseen. Chana dalista eli linssimuhennoksesta on tullut yksi lempiarkiruuistani muutamasta syystä:

  • Ensinnäkin rakastan intialaisia makuja ja tulista ruokaa. Dalissa ne yhdistyvät erinomaisesti!
  • Yhdestä dal-reseptistä tulee n. 4-5 annosta ja se säilyy erinomaisesti jääkaapissa tai pakkasessa. Teenkin dalin usein sunnuntaina alkuviikon illalliseksi ja pakastan osan annoksista myöhempää käyttöä varten.
  • Dalissa saa hyvän annoksen palkokasveja, jotka ovat tärkeä osa kasvipohjaista ruokavaliota. Palkokasvit on linkitetty pitkäikäisyyteen eli niitä kannattaisi syödä useampi annos päivässä.
  • Dal on siitä ihana myös siitä, että siihen ei tule thai-curreihin usein kuuluvaa kookosmaitoa. Rakastan kookosmaitoa, mutta siinä on aika paljon (tyydyttynyttä) rasvaa. Öljyn ja tyydyttyneen rasvan määrä on dalissa pieni, erityisesti, jos käytät rypsiöljyä säästellen. Ihan parasta arkiruokaa siis!

Dalin oheen voi tehdä riisin ja rotia. Resepti rotiin täällä. Kerron seuraavaksi lisää dalin eri ainesosista.

Chana dal

Dalia kutsutaan usein linssimuhennokseksi, mutta se voi olla hieman harhaanjohtavaa. Daliin voi nimittäin käyttää kaikenlaisia palkokasveja. Reseptissäni dal on tehty chana dalista eli halkaistuista pienistä kikherneistä. Ne ovat pirteän keltaisia ja todella maukkaita! Chana daleja saa Helsingissä ainakin Hakaniemen aasialaisista ruokakaupoista, kuten Vii-Voanista ja Indian Marketista. 2 kg pussi, jolla siis kokkaat dalia melkein seitsemän kertaa (n. 26-35 annosta!) maksaa noin 5 e. Indian Market myy chana daleja myös luomuna, tällöin kilohinta on tupla (4,90 e/kg). Ne ovat silti todella edullisia ottaen huomioon yhdestä dalista saatavien annosten määrän. Koen myös, että chana dalit ovat varsin lempeitä vatsalle. Olen aika herkkä joillekin pavuille ja linsseille. Chana dalista tehty dal kuitenkin sopii minulle todella hyvin. Se voi toki johtua myös pitkästä liotuksesta tai mausteista, jotka mahdollisesti edistävät ruuansulatuksen toimintaa. Kannustan siis myös herkkävatsaisia kokeilemaan reseptiä rohkeasti!

Chilit

Käytän resepteissäni oikeastaan aina rawit-chilejä—niin myös dalissa. Kutsun kyseisiä chilejä itse kuitenkin usein thai-chileiksi. Wikipedian mukaan rawit-chilit eivät aivan yllä habaneron tasolle, mutta ovat todella tulisia. Kokonaisuudessaan ne ovat tulisuudessaan chilien keskikastia.

Ostan chilit, jälleen kerran, Hakaniemen aasialaisista ruokakaupoista, joko Vii-Voanista tai Jiahe Asian Marketista. Kokemukseni mukaan chilit ovat hieman tulisempia Jiahessa, eli suosin niitä. Jos et kokkaa usein chilillä, suosittelen ostamaan kokonaisia kuivattuja chilejä. Ne ovat lähes yhtä tulisia ja niissä on lisäksi vieno savuinen maku, joka sopii erityisesti intialaiseen ruokaan. Ne säilyvät todella kauan, eli et joudu huolehtimaan ruokahävikistä. Voit siis käyttää kokonaisia kuivattuja chilejä samaan tapaan kuin tuoreita.

Jos käytät tuoreita chilejä ja kokkaat enimmäkseen intialaista ruokaa, voit ostaa vihreitä tuoreita chilejä. Kuvissa olevassa dalissa käytin punaisia chilejä, koska kokkaan myös usein thai-ruokaa, jossa käytetään yleensä punaisia. Mielestäni molemmat toimivat.

Ohjeessa on neljä chiliä, mikä voi olla herkälle melko paljon. En osaa täysin arvioida, koska pystyn syömään aika tulista ruokaa. Suosittelen siis olemaan varovainen kokatessa (varo myös koskettelemasta silmiä…). Aloita vaikka yhdellä chilillä ja poista siitäkin siemenet. Itse käytän chilit siemenineen, koska tulisuus on käytännössä niissä. Nam!

Tomaatit

Käytän reseptiin tuoreita tomaatteja, mutta voit myös halutessasi käyttää tölkkitomaatteja. Tällöin suosittelen ostamaan yhden tölkin kokonaisia säilöttyjä tomaatteja.

Mausteet

Jos et ole aiemmin tehnyt intialaista ruokaa, mausteiden määrä voi tuntua hurjalta ja hieman pelottavalta. Mikäli rakastut reseptiin, mikä on varsin todennäköistä, ja innostut muutenkin intialaistyyppisestä ruuasta, lupaan, että mausteet tulevat käyttöön. Mausteet säilyvät hyvin ja intialaisessa keittiössä käytetään usein tiettyjä samoja mausteita. Kun olet kerran ostanut mausteet, suurin kynnys on ylitetty, eikä niitä ei tarvitse hetkeen shoppailla ollenkaan.

Tadka eli öljyssä paahdetut mausteet

Tadka on reseptin valinnainen osa. Se tuo kuitenkin mielestäni ihanaa savuisuutta daliin. Tähän kannattaa ehdottomasti käyttää kuivattuja chilejä, muuten savuisuus-efekti ei ole samankaltainen. Jälleen kerran kannattaa harkita chilien määrä maun mukaan. Tuliseen versioon voit laittaa 3-5 chiliä.

Instagramista @makumatkojametropolissa löytyy videot, joissa valmistan dalin, mikäli se auttaa sinua hahmottamaan reseptin. Huomaa kuitenkin, että unohdin kyseisellä kerralla lopun garam masalan! Se antaa tärkeän loppusilauksen daliin.

Chana dal

Ainekset (4 annosta)

1 rkl
rypsiöljyä
1
sipuli
4
vihreää tai punaista rawit-chiliä (vaihtoehtoisesti kuivattuja chilejä)
3 cm
inkivääriä (jos peset hyvin, voit käyttää kuorineen)
3-6
valkosipulinkynttä
10
kuivattua currykasvin lehteä
3
tomaattia
1 tl
jauhettua juustokuminaa
1 ½ tl
jauhettua korianteria
300 g
chana dalia eli halkaistuja pieniä kikherneitä
1 l
keitettyä vettä
1 tl
kurkumaa
¾ tl
suolaa
¼ tl
jauhettua mustapippuria (tai muutama rouhaisu myllystä)
1 tl
jauhettua chiliä (vaihtoehtoinen, jos haluat vielä lisää tulisuutta)
¾ tl
garam masala -jauhetta
Tadka eli öljyssä paahdetut mausteet
1 rkl
rypsiöljyä
1 tl
kuminansiemeniä
1 tl
mustia sinapinsiemeniä (saa mm. Indian Marketista)
3-5
kuivattua chiliä
Tarjoiluun basmatiriisiä sekä halutessasi rotia ja korianteria
2 h 20 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 2 h

Tee näin:

  1. Huuhtele chana dal ja liota runsaassa vedessä vähintään tunnin ajan. Voit liottaa myös pidempään, kuten yön yli. Itse liotan useimmiten vähintään 4 tuntia.
  2. Valmistele dalin eri ainesosat. Siivilöi liotetut chana dalit. Silppua sipuli. Murskaa valkosipuli, inkivääri ja chilit morttelissa tai pilko pieneksi veitsellä. Pilko tomaatit kuutioksi. Mittaa mausteet ja vesi.
  3. Lisää rypsiöljyä (kannelliseen) kasariin ja kuullota sipuleita, kunnes ne alkavat pehmentyä. Lisää murskatut tai silputut chilit pannulle ja paista vielä n. 30 s. Lisää silputtu inkivääri, valkosipulinkynnet sekä currykasvin lehdet ja paista, kunnes valkosipuli ja inkivääri alkavat tuoksua voimakkaammin. Mikäli pannu tuntuu liian kuivalta voit lisätä joko rypsiöljyä tai vettä.
  4. Lisää tomaatit sekä jauhettu juustokumina ja korianteri. Paista, kunnes kokonaisuus alkaa vaikuttaa tahnamaiselta. Se voi kestää muutama minuuttia. Voit laittaa tässä vaiheessa hetkeksi kannen kasarin päälle.
  5. Lisää chana dalit, keitetty vesi, kurkuma, suola, mustapippuri ja halutessasi jauhettu chili. Keitä kannen alla matalalla lämmöllä 1 h 30 min välillä sekoitellen.
  6. Mikäli haluat tehdä rotia (linkki reseptiin), voit aloittaa sen valmistuksen, kun dal hautuu.
  7. Poista kansi ja anna dalin porista ilman kantta vielä 30 min välillä sekoitellen. Laita viimeistään tässä vaiheessa riisi kiehumaan. Valmistuksen loppuvaiheessa voit halutessasi painella chana daleja lastalla mössöksi. Sekoita lopuksi joukkoon garam masala.
  8. Mikäli haluat valmistaa tadkan, mittaa mausteet, pilko kuivattu chili. Kuumenna rypsiöljy ja lisää mausteet. Paahda, kunnes mausteet alkavat poksua ja pomppia tai kunnes chilit alkavat muuttua tummemmiksi. Ole kuitenkin varovainen, ettet polta mausteita. Kun tadka on valmis, sekoita se dalin joukkoon.
hyvinvointi ruoka-ja-juoma

Roti: intialaista ohutleipää

Roti on intialainen ohutleipä, jota voi syödä kaikenlaisten muhennosten ja keittojen kanssa. Alla oleva resepti toimii erinomaisesti esimerkiksi dalin eli linssimuhennoksen kanssa.

Roti valmistetaan perinteisesti täysjyvävehnäjauhoista. Wikipedian mukaan kyseessä on atta-nimiset jauhot. Kuvissa näyttää siltä, että jauhot ovat hieman vaaleampia kuin suomalaiset grahamjauhot. Reseptissäni käytän pelkästään grahamjauhoja, mutta olen aiemmin tehnyt rotia myös tavallisilla vehnäjauhoilla. Tällöin maku on tietenkin hieman erilainen ja rakenne vielä pehmeämpi. Jatkossa luulen, että kokeilen sekoittaa n. 50-50 jauhoja. Sekoitus voisi kenties vastata atta-jauhoja.

Olen kunnon pakastaja-Elvi, eli mielestäni myös rotia voi erinomaisesti pakastaa. Annoksesta tulee n. 12 rotia, eli voit tehdä reseptin kerralla ja syödä sitä vaikka jälleen kuukauden päästä, kun valmistat jälleen dalia. Näin rotin valmistukseen menevä n. 1,5 h maksaa itsensä takaisin. Resepti on muunneltu versio tästä.

Resepti löytyy jutun lopusta. Toivottavasti alla olevat kuvat auttavat selkiyttämään rotin valmistusta! Tässä linkki dalin reseptiin.

Pehmeäksi vaivattu taikina.
Jaa takina kolmeen osaa ja laita kaksi muuta palloa rotin teon ajaksi liinan alle kulhoon.
Kaulitse pallo 0,5 cm levyksi ja voitele sulatetulla margariinilla.
Rullaa lätty itseäsi kohti.
Leikkaa rulla neljään osaan.
Litistä pikkurullat kämmenellä leikkauspinnalta.
Kaulitse ohuiksi lätyiksi.
Paista 5-10 s per puoli käännellen, kunnes lättyyn tulee ilmakuplia ja pinta alkaa saada väriä.

Roti

Ainekset (12 annosta)

350 g
täysjyvävehnä- tai grahamjauhoja (voit myös laittaa esim. 250 g grahamjauhoja ja 100 g tavallisia vehnäjauhoja)
1/2 tl
suolaa
2 rkl
rypsiöljyä
250 ml
kuumaa vettä (keitä vesi kiehuvaksi vedenkeittimessä)
jauhoja tason jauhottamiseen
25 g
pehmeäksi sulatettua margariinia rotien väliin
20 g
kevyesti sulatettua margariinia valmiiden rotien pinnalle (valinnainen)
1 h 30 min
{
AKTIIVINEN 1 h 30 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

  1. Sekoita jauhot ja suola leivontakulhossa. Lisää rypsiöljy ja keitetty vesi.
  2. Sekoita taikinaa lusikalla, koska se on aluksi kuumaa.
  3. Siirrä taikinapallo tasolle ja vaivaa sitä käsin, kunnes taikina on pehmeää. Tähän vaiheeseen kannattaa käyttää n. 5 minuuttia, jotta saat helposti käsiteltävän taikinan.
  4. Anna taikinan levätä 5 minuuttia kulhossa liinan alla. Sulata margariinia hetki mikrossa.
  5. Jaa taikina kolmeen osaan ja käsittele taikina pallo kerrallaan. Laita muut taikinapallot liinan alle, jotta ne eivät kuivu.
  6. Kaulitse taikina n. 0,5 cm paksuiseksi pyöreäksi levyksi.
  7. Sivele leivontasudilla margariinia levylle. Rullaa levyä takareunasta itseäsi kohti.
  8. Jaa rulla neljään osaan ja paina pikkurullat pystypinnalta lyttyyn. Tällöin kierteet tulevat näkyviin.
  9. Kaulitse litistetyt rullat pyöreiksi lätyiksi. Kuvissa tehnyt todella ohuita lättyjä, mutta voit halutessasi tehdä hieman paksumpaa rotia. Toista vaiheet kahdelle muulle pallolle. Tarjoile valmiit rotit esimerkiksi dalin kanssa!
kulttuuri ruoka-ja-juoma