Chana dal: Intialaista arkiruokaa
Intiassa iso osa ihmisistä on kasvissyöjiä, joten ruokakulttuuri tarjoaa todellisia kasvisruuan helmiä. Dal on yksi tavallisimmista muhennoksista. Dal-sana viittaa sekä itse palkokasveihin että niistä tehtyyn muhennokseen. Chana dalista eli linssimuhennoksesta on tullut yksi lempiarkiruuistani muutamasta syystä:
- Ensinnäkin rakastan intialaisia makuja ja tulista ruokaa. Dalissa ne yhdistyvät erinomaisesti!
- Yhdestä dal-reseptistä tulee n. 4-5 annosta ja se säilyy erinomaisesti jääkaapissa tai pakkasessa. Teenkin dalin usein sunnuntaina alkuviikon illalliseksi ja pakastan osan annoksista myöhempää käyttöä varten.
- Dalissa saa hyvän annoksen palkokasveja, jotka ovat tärkeä osa kasvipohjaista ruokavaliota. Palkokasvit on linkitetty pitkäikäisyyteen eli niitä kannattaisi syödä useampi annos päivässä.
- Dal on siitä ihana myös siitä, että siihen ei tule thai-curreihin usein kuuluvaa kookosmaitoa. Rakastan kookosmaitoa, mutta siinä on aika paljon (tyydyttynyttä) rasvaa. Öljyn ja tyydyttyneen rasvan määrä on dalissa pieni, erityisesti, jos käytät rypsiöljyä säästellen. Ihan parasta arkiruokaa siis!
Dalin oheen voi tehdä riisin ja rotia. Resepti rotiin täällä. Kerron seuraavaksi lisää dalin eri ainesosista.
Chana dal
Dalia kutsutaan usein linssimuhennokseksi, mutta se voi olla hieman harhaanjohtavaa. Daliin voi nimittäin käyttää kaikenlaisia palkokasveja. Reseptissäni dal on tehty chana dalista eli halkaistuista pienistä kikherneistä. Ne ovat pirteän keltaisia ja todella maukkaita! Chana daleja saa Helsingissä ainakin Hakaniemen aasialaisista ruokakaupoista, kuten Vii-Voanista ja Indian Marketista. 2 kg pussi, jolla siis kokkaat dalia melkein seitsemän kertaa (n. 26-35 annosta!) maksaa noin 5 e. Indian Market myy chana daleja myös luomuna, tällöin kilohinta on tupla (4,90 e/kg). Ne ovat silti todella edullisia ottaen huomioon yhdestä dalista saatavien annosten määrän. Koen myös, että chana dalit ovat varsin lempeitä vatsalle. Olen aika herkkä joillekin pavuille ja linsseille. Chana dalista tehty dal kuitenkin sopii minulle todella hyvin. Se voi toki johtua myös pitkästä liotuksesta tai mausteista, jotka mahdollisesti edistävät ruuansulatuksen toimintaa. Kannustan siis myös herkkävatsaisia kokeilemaan reseptiä rohkeasti!
Chilit
Käytän resepteissäni oikeastaan aina rawit-chilejä—niin myös dalissa. Kutsun kyseisiä chilejä itse kuitenkin usein thai-chileiksi. Wikipedian mukaan rawit-chilit eivät aivan yllä habaneron tasolle, mutta ovat todella tulisia. Kokonaisuudessaan ne ovat tulisuudessaan chilien keskikastia.
Ostan chilit, jälleen kerran, Hakaniemen aasialaisista ruokakaupoista, joko Vii-Voanista tai Jiahe Asian Marketista. Kokemukseni mukaan chilit ovat hieman tulisempia Jiahessa, eli suosin niitä. Jos et kokkaa usein chilillä, suosittelen ostamaan kokonaisia kuivattuja chilejä. Ne ovat lähes yhtä tulisia ja niissä on lisäksi vieno savuinen maku, joka sopii erityisesti intialaiseen ruokaan. Ne säilyvät todella kauan, eli et joudu huolehtimaan ruokahävikistä. Voit siis käyttää kokonaisia kuivattuja chilejä samaan tapaan kuin tuoreita.
Jos käytät tuoreita chilejä ja kokkaat enimmäkseen intialaista ruokaa, voit ostaa vihreitä tuoreita chilejä. Kuvissa olevassa dalissa käytin punaisia chilejä, koska kokkaan myös usein thai-ruokaa, jossa käytetään yleensä punaisia. Mielestäni molemmat toimivat.
Ohjeessa on neljä chiliä, mikä voi olla herkälle melko paljon. En osaa täysin arvioida, koska pystyn syömään aika tulista ruokaa. Suosittelen siis olemaan varovainen kokatessa (varo myös koskettelemasta silmiä…). Aloita vaikka yhdellä chilillä ja poista siitäkin siemenet. Itse käytän chilit siemenineen, koska tulisuus on käytännössä niissä. Nam!
Tomaatit
Käytän reseptiin tuoreita tomaatteja, mutta voit myös halutessasi käyttää tölkkitomaatteja. Tällöin suosittelen ostamaan yhden tölkin kokonaisia säilöttyjä tomaatteja.
Mausteet
Jos et ole aiemmin tehnyt intialaista ruokaa, mausteiden määrä voi tuntua hurjalta ja hieman pelottavalta. Mikäli rakastut reseptiin, mikä on varsin todennäköistä, ja innostut muutenkin intialaistyyppisestä ruuasta, lupaan, että mausteet tulevat käyttöön. Mausteet säilyvät hyvin ja intialaisessa keittiössä käytetään usein tiettyjä samoja mausteita. Kun olet kerran ostanut mausteet, suurin kynnys on ylitetty, eikä niitä ei tarvitse hetkeen shoppailla ollenkaan.
Tadka eli öljyssä paahdetut mausteet
Tadka on reseptin valinnainen osa. Se tuo kuitenkin mielestäni ihanaa savuisuutta daliin. Tähän kannattaa ehdottomasti käyttää kuivattuja chilejä, muuten savuisuus-efekti ei ole samankaltainen. Jälleen kerran kannattaa harkita chilien määrä maun mukaan. Tuliseen versioon voit laittaa 3-5 chiliä.
Instagramista @makumatkojametropolissa löytyy videot, joissa valmistan dalin, mikäli se auttaa sinua hahmottamaan reseptin. Huomaa kuitenkin, että unohdin kyseisellä kerralla lopun garam masalan! Se antaa tärkeän loppusilauksen daliin.
Chana dal
Ainekset (4 annosta)
- 1 rkl
- rypsiöljyä
- 1
- sipuli
- 4
- vihreää tai punaista rawit-chiliä (vaihtoehtoisesti kuivattuja chilejä)
- 3 cm
- inkivääriä (jos peset hyvin, voit käyttää kuorineen)
- 3-6
- valkosipulinkynttä
- 10
- kuivattua currykasvin lehteä
- 3
- tomaattia
- 1 tl
- jauhettua juustokuminaa
- 1 ½ tl
- jauhettua korianteria
- 300 g
- chana dalia eli halkaistuja pieniä kikherneitä
- 1 l
- keitettyä vettä
- 1 tl
- kurkumaa
- ¾ tl
- suolaa
- ¼ tl
- jauhettua mustapippuria (tai muutama rouhaisu myllystä)
- 1 tl
- jauhettua chiliä (vaihtoehtoinen, jos haluat vielä lisää tulisuutta)
- ¾ tl
- garam masala -jauhetta
- Tadka eli öljyssä paahdetut mausteet
- 1 rkl
- rypsiöljyä
- 1 tl
- kuminansiemeniä
- 1 tl
- mustia sinapinsiemeniä (saa mm. Indian Marketista)
- 3-5
- kuivattua chiliä
- Tarjoiluun basmatiriisiä sekä halutessasi rotia ja korianteria
Tee näin:
- Huuhtele chana dal ja liota runsaassa vedessä vähintään tunnin ajan. Voit liottaa myös pidempään, kuten yön yli. Itse liotan useimmiten vähintään 4 tuntia.
- Valmistele dalin eri ainesosat. Siivilöi liotetut chana dalit. Silppua sipuli. Murskaa valkosipuli, inkivääri ja chilit morttelissa tai pilko pieneksi veitsellä. Pilko tomaatit kuutioksi. Mittaa mausteet ja vesi.
- Lisää rypsiöljyä (kannelliseen) kasariin ja kuullota sipuleita, kunnes ne alkavat pehmentyä. Lisää murskatut tai silputut chilit pannulle ja paista vielä n. 30 s. Lisää silputtu inkivääri, valkosipulinkynnet sekä currykasvin lehdet ja paista, kunnes valkosipuli ja inkivääri alkavat tuoksua voimakkaammin. Mikäli pannu tuntuu liian kuivalta voit lisätä joko rypsiöljyä tai vettä.
- Lisää tomaatit sekä jauhettu juustokumina ja korianteri. Paista, kunnes kokonaisuus alkaa vaikuttaa tahnamaiselta. Se voi kestää muutama minuuttia. Voit laittaa tässä vaiheessa hetkeksi kannen kasarin päälle.
- Lisää chana dalit, keitetty vesi, kurkuma, suola, mustapippuri ja halutessasi jauhettu chili. Keitä kannen alla matalalla lämmöllä 1 h 30 min välillä sekoitellen.
- Mikäli haluat tehdä rotia (linkki reseptiin), voit aloittaa sen valmistuksen, kun dal hautuu.
- Poista kansi ja anna dalin porista ilman kantta vielä 30 min välillä sekoitellen. Laita viimeistään tässä vaiheessa riisi kiehumaan. Valmistuksen loppuvaiheessa voit halutessasi painella chana daleja lastalla mössöksi. Sekoita lopuksi joukkoon garam masala.
- Mikäli haluat valmistaa tadkan, mittaa mausteet, pilko kuivattu chili. Kuumenna rypsiöljy ja lisää mausteet. Paahda, kunnes mausteet alkavat poksua ja pomppia tai kunnes chilit alkavat muuttua tummemmiksi. Ole kuitenkin varovainen, ettet polta mausteita. Kun tadka on valmis, sekoita se dalin joukkoon.