Miksi päätin aloittaa vegaanihaasteen

Ravintola-arvion sijaan päätin tänään jakaa ajatuksiani liittyen kasvipohjaiseen ruokavalioon. Juuri kun tammikuun vegaanihaaste on loppunut, päätin tehdä oman vegaanikokeiluni helmikuusta alkaen. Kerron tässä postauksessa, miksi päätin ottaa vegaanihaasteen vastaan.

Suurin motivaattorini vegaaniruokavalioon on kesällä 2019 alkaneet iho-ongelmani. Jo viime keväänä akneni alkoi hieman oireilla vuosien tauon jälkeen. 18-vuotiaana söin 6 kk vahvinta markkinoilla olevaa aknelääkettä eli isotretinoinia. Aluksi kuuri pahensi akneani todella pahasti jättäen arpia, mutta sitten finnit lopulta kaikkosivat. Isotretinoin-kuurista lähtien olen selvinnyt aknea hoitavan e-pillerin voimin. Kesällä akne kuitenkin palasi. Akneni ei ole kovin vakava, mutta tottakai se harmittaa suuresti, niin kuin muut siitä kärsineet varmasti tietävät.

Lisäksi syksyllä ihoni alkoi oireilla muilla tavoin. Joulukuussa ihotautilääkäri diagnosoi minulla periodaalidermatiitin (POD) ja sain ohjeen syödä 2 kk:n antibioottikuurin. Minulla on kuitenkin todella herkkä vatsa, joten haluaisin välttää suolistoni mikrobien tuhoamista viimeiseen saakka. Päätin kärsiä ruman ihottuman kanssa hetken pidempään ja olla ottamatta antibioottikuuria, ainakaan vielä. Ajattelin, että ongelma voisi mennä ohi itsestään. Odottelin joulun yli ja tajusin, ettei POD ollut lähdössä minnekkään itsestään.

Joulun aikana ja lyhyesti sen jälkeen periodaalidermatiitti oli pahemmassa kunnossa kuin koskaan ennen. Vaikka oli vaikea sietää oireita (periodaalidermatiitti ei ole ainoastaan epämiellyttävän näköinen vaan myös tuntuinen) päätin, että kokeilisin kaikki kortit ennen antibioottien syömistä. Kyseessä on iho-ongelma, josta ei ainakaan tietääkseni ole vaaraa ja joka ei tartu, joten uskalsin jättää antibiootit lääkekaappiin. En ylipäätään mielelläni hoida oiretta, vaan haluaisin selvittää sairauksieni syyn.

Koska olin jo tehnyt kaikenlaisia muutoksia ihonhoitoon (katso jutun loppu), aloin pohtia, voisinko vaikuttaa ihooni syömällä eri tavalla. Joulua lukuun ottamatta syön enimmäkseen kasvispainotteisesti ja omasta mielestäni aika terveellisesti ja monipuolisesti. Ruokavaliossani on kuitenkin jonkin verran eläinperäisiä tuotteita: lihaa, maitotuotteita (erityisesti juustoa) ja kananmunia. Lisäksi saan jonkin verran valkoista sokeria ja yksinkertaisia hiilihydraatteja kuten valkoista vehnää.

Pohdin aluksi, että oireiden syy voisi olla valkoinen sokeri ja huonot hiilihydraatit. Tammikuun alussa aloinkin vähentää ylimääräisen sokerin käyttöä. Jätin siis pakkasessa lojuvat itse leipomani korvapuustit ja taatelikakun syömättä. Herkkujen sijaan söin päivittäin palan 70 % tummaa suklaata. Jotainhan täytyy olla tavallisten herkkujen tilalla… Ihoni on jo tammikuun aikana hieman parantunut, mutta on vaikea sanoa, johtuiko se sokerista, koska aloin samalla rajoittaa maitotuotteita ja lihaa.

Googlattuani aknen, POD:n ja ruokavalion yhteyttä, löysin ainoastaan artikkeleita, joissa maitotuotteiden ja aikuisiän aknen välillä on löydetty yhteys. Pikaisen selailuni perusteella minkään muun ruoka-aineen ei ole osoitettu olevan kytköksissä akneen. Aloin pohtia, että voisin syödä vähemmän maitotuotteita. Sitten eksyin tutustumaan tarkemmin vegaaniruokavalioon.

Innostukseni kokeilla täysin kasvispainotteista ruokavaliota syntyi YouTuben syövereissä. Alkuviikosta YouTube ehdotti minulle videota, joka kertoi, miten vegaaniruokavalio muuntaa kehoa. Mic the Vegan viittaa videolla erilaisiin tieteellisiin tutkimuksiin, joissa vegaaniruokavalion on osoitettu vaikuttavan positiivisesti kehoon ja terveyteen. Tämän videon jälkeen eksyin katsomaan kaikenlaisia vegaaniruokavalioon liittyviä videoita. Suurimman vaikutuksen minuun teki Neil Barnardin n. tunnin luento juuston ja yleisemmin maitotuotteiden negatiivisista vaikutuksista. Lauantaina katsoin Netflixistä vegaaniurheilijoista kertovan Game Changers -dokumentin. Nyt viikon lopussa olen valmis aloittamaan vegaaniruokavaliokokeilun. Miksi?

Vaikka olen tiennyt, että kasvisperäisen ruokavalion syönti on terveellistä, en ole ymmärtänyt, kuinka paljon positiivisia vaikutuksia sillä voi olla. Usein kuulee puhuttavan lihan vähentämisen hyödyistä, mutta harvemmin siitä, miten jokainen lihaa sisältävä ateria vaikuttaa elimistöön. Olen kuullut puhuttavan maidon sisältämistä hormoneista, mutta en ole aiemmin ajatellut, että niillä voisi oikeasti olla suurta vaikutusta ihmisen hyvinvointiin. Kananmunista olen ollut vähiten huolissaan. Olen ajatellut, ettei kolesterolilla ole vaikutusta muihin kuin vanhoihin ihmisiin. En ole myöskään ymmärtänyt kuitujen merkitystä suoliston terveydelle. Ja suoliston hyvinvoinnilla on meihin suuri vaikutus. Katsomani videot vakuuttivat minut siitä, että vegaaniruokavaliolla on monia positiivisia vaikutuksia terveyteen. Aloin pohtia, voisiko ihoni parantua vegaaniruokavalion avulla. Uteliaisuus voitti ja päätin ottaa vegaanihaasteen vastaan.

Tiedän, että voi kuulostaa heppoisalta perustaa ruokavaliomuutos YouTube-videoista saatuun tietoon. Koen kuitenkin, ettei minulla ole mitään menetettävää kokeillessani vegaaniruokavaliota, kunhan teen sen huolellisesti.

Päätin siis aloittaa vegaanisen helmikuun eli velmikuun! Minua kiinnostaa erityisesti tutkia, paraneeko ihoni entisestään. Lisäksi seuraan terveyttäni yleisesti. Pedanttina ihmisenä kirjasin muistikirjaan kaikenlaiset pienet oireet, joista kärsin. En usko, että ne vähenevät kuukauden aikana, mutta mikäli jatkan kuukauden jälkeen on hyvä, että ne on kirjattu ylös heti alussa.

Jääkaapistani löytyy kuukauden alussa mm. savutofua, parsakaalia, lehtikaalia, omenoita, punajuurta, veriappelsiineja, päärynöitä, soijajugurttia, kauramaitoa, Rasilaisen hapankaalia, nyhtökauraa ja iso satsi eilen tekemääni vegaanilasagnea. Kuivakaappini on varustettu linsseillä, pavuilla, erilaisilla siemenillä ja pähkinöillä, täysjyväpastalla, riisillä ja kvinoalla. Pakkasessa on pinaattia, marjoja, Ullan Ruis -leipää (paras juureen tehy ruisleipä!) ja kauraleipää. Lisäksi otan päivittäin B12-ravintolisää ja D-vitamiinia. Vegaanilaiva on lastattu. Velmikuu alkakoon!

Jos olet itse vaihtanut vegaaniruokavalioon, kuulisin mielelläni kokemuksia. Oletko huomannut mitään vaikutuksia?

Ja tässä vielä kliseinen kuva aiheeseen liittyen. Puhuisin mielelläni kasvipohjaisesta ruokavaliosta (plant based diet), mutta sana vegaani on paljon helpompi.

Alla vielä muut muutokset, joita olen tehnyt tammikuun alusta alkaen hoitaakseni ihoani. 

Aluksi minimoin ihoni hoitamisen, koska suurin osa hoitosuosituksista neuvoo yksinkertaistamaan ihonhoitorutiinia. Vaihdoin ensin apteekista saataviin hellävaraisiin tuotteisiin ja sen jälkeen vaihdoin kaikki puhdistusaineet (kasvojen puhdistusaine, shampoo & hoitoaine, suihkusaippua, hammastahna, käsisaippua) sodium laureth sulfate (SLS) -vapaisiin. SLS voi ärsyttää herkkää ihoa. Tällä hetkellä pesen kasvoni pelkällä vedellä aamuin illoin ja käytän Avenen Tolerance -kasvorasvaa (tämä). Tätä olen tehnyt nyt noin 3 viikkoa. En ole myöskään meikannut n. 3 viikkoon, koska meikkivoide epämiellyttävältä ja lisäksi pahensi oireita.

Lisäksi olen yrittänyt minimoida stressin, koska se voi ilmeisesti pahentaa POD:a. Tämä ei kuitenkaan ole helppoa, koska teen juuri graduani. Pyrin pitämään stressin minimissä urheilemalla ja viettämällä myös vapaa-aikaa. Lisäksi olen meditoinut joka päivä joulukuusta lähtien.

Ylipäätään olen yrittänyt olla vähemmän tuomitseva itseäni kohtaan liittyen iho-ongelmiini. Kun kärsii jonkinlaisista näkyvistä oireista, on helppo vain tuijottaa peiliin ja ladella haukkuja itselleen. Näinä hetkinä on hyvä muistaa, että iho ei ainakaan parane sitä haukkumalla tai itseään tuomitsemalla. Negatiiviset ajatukset vahingoittavat vain itseä. Tai näin yritän ainakin itse ajatella, kun huomaan, että ajattelen kovin negatiivisesti liittyen ulkonäkööni.

hyvinvointi oma-elama ruoka-ja-juoma terveys

Just Vege: mezellä Kalliossa

Olemme sopineet ystäväni kanssa lounastreffit sunnuntaille. Vaihtoehtoinamme oli kokeilla joko Kallion Just Vegeä tai meksikolaista Café Casa Chipotlea Kampissa. Päädyimme Just Vegeen, jossa nettisivujen mukaan tarjolla on Lähi-idän ja Välimeren makuja. Päätuote on falafelit, joita olen oppinut rakastamaan. Tässä kuussa olen myös syönyt suurimmaksi osaksi vegaanista ruokaa, joten Helsingin kasvisruokatarjonta kiinnostaa kovasti.

Kun saavumme Just Vegeen klo 13:30 paikka on lähes täynnä. Tämä tarkoittaa kuitenkin vain kolmea seuruetta, sillä paikka on pieni. Otamme toisen puolen neljän hengen pöydästä ruotsia puhuvan isän ja tämän lapsen vierestä.

Just Vege tarjoaa pitoja, hampurilaisia, salaatteja ja erilaisia muita annoksia kuten meze-lautasia. Paikan nettisivuilta löytyy kätevästi myös erillinen vegaanimenu. Kaikki pitat ja hampurilaiset ovat alle 10 e ja kaikki loput vaihtoehdot alle 12,50 e. Valitsen vegaanisen meze-lautasen ja ystäväni tavallisen (à 12 e). Vegaaniannoksessa jugurttipohjaisen tsatsikin tilalla on punajuurikuutioita.

Annoksissa menee hetki, mutta ne näyttävät hienoilta saapuessaan. Eri mezet on aseteltu kauniisti suorakulmaiselle lautaselle ja neljä pientä pita-palaa koristaa reunoja. Lähdemme maistelemaan eri tahnoja, salaatteja ja falafeleita. Falafelit ovat annoksen kohokohta: ne ovat rapeita päältä ja pehmeitä sisältä. Hummus ja baba ganoush ovat maukkaita, mutta eivät mitään erityistä. Kikhernesalaatti maistuu, samoin jonkinlainen munakoisomössö. Punajuuret tuovat ihanaa raikkautta vegaaniannokseen. Taboulleh ei kuitenkaan säväytä. Mikään ainesosa ei erityisemmin erotu ja se näyttää siltä kuin se olisi tehty edellisenä päivänä. Rapsakkuus puuttuu ja persiljan maku voisi tulla voimakkaammin esiin. Pita-leivät eivät vedä vertoja Lebanese Foodissa saamaani ohutleipään.

Istuessamme ja jutellessamme seurueet katoavat, mutta ravintolassa käy harvakseltaan yksittäisiä sunnuntailounastajia, yksi isompi ystäväporukka sekä Wolt-kuskeja. Just Vege ei kuitenkaan enää täyty iltapäivää kohti ja saamme olla joitain hetkiä aivan kahdestaan. Ehdimme seurata tilannetta muutaman tunnin ajan, sillä lähdemme kotiin vasta klo 17 jälkeen, kun ulkona jo pimenee.

Koska Just Vegen seinillä on hieman noloja iskulauseita kuten “Don’t worry, just vege.” ja seinät on maalattu räikeällä vihreällä, se muistuttaa kovasti pikaruokapaikkaa. Toisaalta kyseessä ehkä juuri on pikaruokaravintola. Ehkä Just Vegen hieman alleviivaava nimikin on peruja ajalta, jolloin kasvisruokailu oli enemmän marginaalissa. Arvelisin vuonna 2020 perustettavan ravintolan profiloivan itsensä enemmän tiettyyn ruokakulttuuriin tai muuhun trendiin. Mutta hienoa, että ravintola on uskaltanut jo 2014 rajata lihan pois!

Hakisin Just Vegestä mielelläni lounaan tai yöpalan, mutta mezejen perässä menisin kuitenkin ensisijaisesti Lebanese Foodiin. Toki minulla on vielä monta paikkaa testattavana. Jos sinulla on suositella hyvää libanonilaista tai muuta Lähi-idän herkkuja tarjoavaa paikkaa, paljasta ihmeessä kommentteissa!

Just Vegen nettisivuilta löytyy muuten kiinnostuneille video falafelien teosta: https://www.justvege.fi/about-us

Just Vege

Vaasankatu 15 00500 Helsinki

https://www.justvege.fi/

Don’t worry, just vege!
Vegaaniannoksessa tsatsikin tilalla on punajuurta.
Falafelit olivat annoksen kohokohta.
Menu on yksinkertainen ja kaikki annokset edullisia.
Ystäväni meze-lautasella oli myös tsatsikia.
Alakulman munakoisomössön nimi jäi arvoitukseksi. Vaaleampi baba ganoush oikeassa yläkulmassa oli nimittäin erikseen.
kulttuuri ruoka-ja-juoma ravintolat