Biáng! Kiinalaista kotiruokaa Citycenterin ravintolamaailmassa

Ystäväni laittaa minulle viestiä juuri, kun olen bussissa matkalla kotiin yliopistolta. Maanantai. Salipäivä. Mutta hän on menossa kahden ystävänsä kanssa testaamaan Biang! -ravintolaa, josta olemme puhuneet jo jonkin aikaa. Saan kutsun mukaan. Neljä minuuttia aikaa perua ryhmäliikuntatuntini ennen sakkoa. Perun tunnin, kipitän kotiin bussipysäkiltä, vaihdan repun kameralaukkuun ja juoksen takaisin pysäkille. Siellä he istuvat jo pöydässä odottamassa minua. Selaan bussimatkan menua. Harpon liukuportaat Citycenterin toisen kerroksen ravintolamaailmaan ja löydän ystäväni korkean pöydän äärestä.

Lueskelemme menua ja pohdimme, mitä haluamme tilata. Kaksi meistä tykkää tulisuudesta ja kaksi ei. Päätämme jakaa ruuat, niin kuin kiinalaisessa ravintolassa sopii tehdä. Valitsemme seuraavat annokset: Shrimp Dumplings (8 e), Mapo Tofu (14 e), Crispy Deep-Fried Duck (20 e), Fried Shrimps with Cashew Nuts (19 e) ja Bok Choy with Shitake mushrooms (13 e). Huomaan, että menussa on hieman kalliimmat hinnat kuin netissä. Kaksi ystävistäni tilaa kiinaksi, sillä toinen heistä on Taiwanista ja toinen Kiinasta.

Ensin pöytään saapuvat mykyt, tai dumplingsit. Sanooko joku myky? Niin Wikipedia sanan joka tapauksessa kääntää. Mykyjä on neljä ja ne tuodaan puisessa höyrytysastiassa. Lisukkeena on soijapohjainen kastike. Taikina on on ihanan pehmeää ja sen sisällä on katkarapua. Mykyt ovat yleensäkin yksinkertaisia, mutta jotain jää uupumaan. Muistelen taiwanilaista ravintolaa Berliinissä, jossa minulla oli tapana tilata neljän eri mykyn kokoelma-annos. Ehkä Biangkin voisi tarjota muitakin kuin katkarapumykyjä?

Tarjoilija tuo pääruuat ja yhden kulhollisen riisiä. Pöydällä on isot lautaset ja puikot. Kiinaa puhuvat ystäväni tilaavat itselleen pienet kulhot riisille. Kulhoihin voi riisin lisäksi nostella ruokaa. Hetken ihmeteltyämme päätämme pyytää vielä kaksi kulhoa lisää meille suomalaisille. Ainakin puikoilla syöminen on helpompaa pienistä kulhoista ja ruoka pysyy pidempään lämpimänä. Naapuripöydissä näitä pieniä kulhoja ei näy.

Yksikään annoksista ei ole erityisen tulinen, mutta jokainen on varsin onnistunut. Mapo Tofussa on paljon chiliä, mutta se ei silti ole kovin tulinen. Potku alkaa tuntua, kun pääsemme kulhon pohjalle. Tofu on silkkisen pehmeää ja kuutioiden muodossa. Annos ei kuitenkaan ole vegaaninen, vaan joukossa on myös murusia porsaanlihaa. Ankka on maukasta ja siinä on ihana tumma kastike. Leivityksen rapeus ei kuitenkaan ole aivan sillä tasolla, mihin olen lempipaikoissani törmännyt. Katkarapuannoksessa Cashew-pähkinät tuovat rapeutta ja syvyyttä annokseen. Suomalaisesta kurkun sekoittaminen muiden lämpimien vihannesten sekaan tuntuu kuitenkin oudolta. Ihmettelen tätä ääneen ja ystäväni vastaavat, että kurkkua käytetään samaan tapaan kuin paprikaa ja porkkanaa wokeissa. Pak choi ja siitake -annoksessa on runsaasti valkosipulia. Ja, ah, siitakesienet ovat ihana lisä rouskuvan pak choin rinnalle. Makuyhdistelmä on yksinkertainen, valkosipuli varsin hallitseva, mutta kokonaisuus toimii. Kasvisannos tasapainottaa ihanasti toisia ruokalajeja.

On vaikea valita suosikkia, koska annokset tuntuvat toimivan parhaiten juuri toistensa kanssa yhdisteltynä. Pak choi ja ankka-annos nousevat kuitenkin tällä kertaa hieman muiden yläpuolelle. Mielipiteeseeni voi kuitenkin vaikuttaa päivällä syöty tofua sisältänyt lounas.

Suomalainen ystäväni haluaa jälkiruuaksi vielä friteerattua banaania ja jäätelöä (6 e). Tilaamme kaksi annosta. Annos ei ilmeisesti ole ollenkaan yhtä suosittu Kiinassa kuin Suomessa. Jälkkäriannoksessa on kaksi palaa friteerattua banaania, kaksi jäätelöpalloa ja kermavaahtoa. Banaanit ovat maukkaita, mutta jäätelö ja sokeriton valmiskermavaahto eivät vakuuta.

Neljän hengen ruuat maksavat yhteensä 86 e sisältäen yhden alkuruuan, neljä pääruokaa ja kaksi melko suurta jälkiruokaa. 21,5 e tuntuu varsin reilulta hinnalta illallisesta. Jos mahdollista, suosittelen ehdottomasti menemään Biangiin isommalla porukalla ja jakamaan annokset. Tällainen ruoka toimii parhaiten jaettuna.

Kun olemme lähdössä, tarjoilija tulee vielä sanomaan terveiset keittiöstä. Yllätyn hieman tästä lausahduksesta. Saammeko erityiskohtelua, koska seurueessamme on kaksi kiinaa puhuvaa henkilöä?

Taiwanilainen ja kiinalainen ystäväni huokaavat, että olisi ihana, jos tällaista saisi syödä joka päivä. Voisikin sanoa, että Biang tarjoaa herkullista kiinalaista kotiruokaa. Minuakaan ei jää harmittamaan, että jätin salipäivän väliin.

Katkarapumykyt
Mapo Tofu
Katkarapua, vihanneksia ja cashew-pähkinöitä
Ankkaa ja makeahkoa tummaa kastiketta
Herkullinen pak choi ja siitake -annos
Friteerattua banaania, jäätelöä ja valmiskermavaahtoa

 

kulttuuri ruoka-ja-juoma ravintolat

Venetsia Ambience: Artesaanileipää ja ripaus nostalgiaa 10 e / kg 

Lähdemme Ravintola Loopista brunssilta ja päätämme tehdä pienen lenkin Lapinlahden sairaalan puistossa. Meren rannassa on pieni talo, jonka edustalla on kyltti “Paperi & lahja”. Pieni lahjatavarakauppa?

Nousemme muutaman askeleen ja en täysin ennätä ylittää kynnystä, kun tuoksu tulvii jo nenääni. Yhtäkkiä mieleeni puskee yhtä aikaa kymmeniä muistoja, mutten saa niistä yhdestäkään täysin kiinni. Reissut leipomoon ostamaan aamiaissämpylöitä sunnuntaisin Saksassa asuessani. Tuoreet korvapuustit ja äidin kutsu syömään alakerrasta. Omassa kodissa valmistetut pehmeät porkkanasämpylät.

Pieni huone on täynnä väkeä. Nousen pari askelta ovensuusta avautuville rapuille, jotta pääsen ihmettelemään samaa, mitä muutkin asiakkaat. Päiden yli tiirailen huoneeseen. Leipää. Täällä valmistetaan leipää.

Asiakkaiden lisäksi huoneessa seisoo mies, jolla on raitapaita, essu, lierihattu, veikeät viikset ja hopeaan taittava parta. “Haluatteko maistaa leipää?”, mies kysyy. Kun muut vielä ihmettelevät, vastaan päättäväisesti kyllä. Mies leikkaa pieniä maistiaisia puisella leikkuulaudalla. Nokareet voita, pari rouhaisua suolaa. Yhtäkkiä käteemme asetetaan pienet maistiaiset. Leipää ja voita. Taivaallista. Olen edelleen huumaantunut tuoksusta.

Tuntuu kuin olisimme tulleet teatteriin kesken esityksen. Mikään ei keskeydy meidän takiamme, mutta kaikki sujuu kuin käsikirjoitettuna. Puodinpitäjä on kuin näyttelijä, joka tasapainottelee ulkoa opetellun ja täydellisen läsnäolon välillä. Hän kertoo leivästä, aukioloajoista, tulevista after work -tapahtumista, yhteistyökuvioista. Leipä säilyy viikon. Jos sitä ei ehdi syödä kerralla, sen voi asettaa leikkuupinta alaspäin leikkuulaudalle. Kunhan kuori säilyy rapeana, se pitää kosteuden leivän sisällä. Juuren terveelliset bakteerit muhivat ja maku säilyy. Paikka on aiemmin ollut pesula. Se toimii muistisääntönä: PE SU LA, eli puoti on auki pe, la ja su. Juurileipätyöpaja. Afterwork-tapahtuma: leipää, juustoa, voileipäbuffet, ehkä hieman kuivaa valkoviiniä, hyvää seuraa. Yhtäkkiä jokin kello kilkahtaa. “Täytyy kääntää leivät”, mies sanoo, avaa uunin ja alkaa nostella vuokia viereiselle tasolla. En ehdi nähdä leipien kääntämistä, kun ne ovatkin jo takaisin uunissa. Luukku suljetaan. Juttu ei katkea missään vaiheessa. Ihmiset naurahtelevat. Räpsin koko ajan kuvia. Paikka on kuin näytelmän jokaista yksityiskohtaa myöten suunniteltu lavastus.

Seuraavaksi meille esitellään pähkinäleipä. Hetken päästä käsissämme on pienet palat tuota herkkua. Opimme, että pähkinät ehtivät jopa itää taikinan käydessä. Takanamme mies osoittaa halukkuutensa ostaa leipä. “Olin tässä ohikulkumatkalla”, hän korottaa ääntään kuin viitaten meidän pieneen turistiryhmäämme. Hän lienee käynyt täällä aiemmin, eikä kaipaa pitkiä esittelyitä.

Lähdemme lopulta tilasta ja jätämme leivän tuoksun taaksemme. Ulkona on kirpsakka syysiltapäivä. Tuntuu kuin olisimme lähteneet näytelmästä, joka alkaa avautua vasta kotimatkalla, kun ehtii seuralaisensa kanssa käsitellä juonenkäänteitä ja symboliikkaa.

Myöhemmin illalla pohdin paikan nimeä: Venetsia Ambience. Kyllä, kokemus on kuin harmoninen ambient-kappale, jossa kaikki sulautuu yhteen: leipä, esineet, tila, itse puodinpitäjä. Enkä tunne olevani Suomessa. Mutta en ulkomaillakaan, vaan paikassa, jonka joku voisi unelmoida ja kirjoittaa kokemustensa perusteella, mutta joka olisi astetta syvempi kuvaus todellisuudesta. Googlaan sanaa nostalgialle, jota kokee tilanteesta, jota ei koskaan itse ole kokenut. Päädyn keskustelufoorumille, jossa joku ehdottaa saksankielistä sanaa Sehnsucht. Etsin sille suomenkieliset käännökset: kaipaus, haikeus, ikävä. Ehkä sitä artesaanileipä nykyään merkitsee. Haikeutta vanhan ajan tapaan tehdä, jota ei koskaan ollut, vaan joka voidaan vasta tänä päivänä tarjota ihmisille puhtaana nautintona. Viikonlopun luksusta, kaupan päälle ripaus nostalgiaa 10 e / kg

 

kulttuuri ruoka-ja-juoma