Miksi päätin jatkaa kasvipohjaista ruokavaliota vegaanihaasteen jälkeen

Helmikuun alussa kirjoitin siitä, että otin vastaan vegaanihaasteen tarkoituksenani testata, voisiko ruokavalio vaikuttaa iho-ongelmiini. Olen kärsinyt mm. aknesta ja perioraalidermatiitista (POD on tietyntyyppinen ruusufinni). Etsiessäni tietoa iho-ongelmien hoidosta ruokavaliolla, eksyin jostain syystä terveyteen liittyville vegaanikanaville YouTubessa. Opin, että terveellisellä vegaaniruokavaliolla voi ennaltaehkäistä ja jopa hoitaa monia kroonisia sairauksia. Jos verisuonitaudit voivat näyttää paranemisen merkkejä tällä ruokavaliolla, voisi kuvitella sen vaikuttavan myös vähemmän vakaviin ongelmiin kuten akneen ja perioraalidermatiittiin. Opin myös, että akne on tietyntyyppinen tulehdustila, ja että kasvisruokavalio voi auttaa vähentämään kehon tulehdusta.

Muutokset ruokavalion aloittamisen jälkeen

Vaihdettuani kasvipainotteiseen ruokavalioon, iho näytti paranevan viikko viikolta. Ensin finnit vähenivät ja vähitellen myös suunympärysihottuma (POD) alkoi väistyä. Otin onneksi kuvia aina välillä dokumentoidakseni prosessia. Postauksen lopussa on muutama näistä kuvista. Kyseessä ei ollut mikään yhden yön yli tapahtunut muutos, mutta ihoni kunto oli jo selkeästi parempi kuukauden jälkeen. Vegaanihaasteen aikana vakuutuin ruokavaliosta niin paljon, että päätin jatkaa sitä.

Nyt olen syönyt joitakin yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta täysin kasvipainotteisesti kaksi kuukautta. Jonkin verran POD edelleen näkyy punoituksena nenänpielissä, mutta pystyn elämään sen kanssa. Saan myös välillä yksittäisiä finnejä tai pientä näppylää otsaan tai nenään. Kasvojen ihon lisäksi kuiva päänahkani ei ole oireillut yhtä pahasti kuin aiemmin. Toki tähän voi vaikuttaa myös kevään saapuminen ja monet muut asiat. Iho-ongelmien paranemisen lisäksi oikean isovarpaani tyvinivelen kipu hävisi lähes kokonaan. Minulla on todella matalat jalkaholvit, joiden takia iso osa painostani kohdistuu kävellessä isovarpaalle. Tästä voi vähitellen kehittyä vaivaisenluu, mikä aiheuttaa kipua. Fysioterapeutin mukaan vaivaisenluun alku näkyy minulla jo näinkin nuorena. Olen kärsinyt kivusta nyt kolme vuotta, vaikka olen tehnyt vaihtelevalla menestyksellä fysioterapialiikkeitä. Nyt kipu on kuitenkin lähes poissa ilman, että olen tehnyt liikkeitä säännöllisesti. Oma hypoteesini on, että kipu on johtunut tulehduksesta, joka ruokavalion myötä on kehossani vähentynyt. Tämä on toki spekulointia, mutta mielestäni on kuitenkin kiinnostavaa seurata, miten oireet kehittyvät ajan kuluessa.

Olen kiitollinen siitä, että en ainakaan tähän mennessä ole joutunut syömään lääkärin määräämiä antibiootteja hoitaakseni POD:ia. Haluan kuitenkin huomauttaa, että olen vain yksittäistapaus: en ole törmännyt yhteenkään tutkimukseen, jossa POD:ia olisi yritetty hoitaa ruokavaliolla. Harvoin myöskään törmää lääkäriin, joka suosittelee ruokavaliomuutoksia hoitokeinona. Haluan silti jakaa kokemukseni, sillä tasapainoisesta ja monipuolisesta vegaaniruokavaliosta ei pitäisi olla kenellekkään haittaa, vaikka antibiootit päättäisikin syödä.

Mikäli nyt innostuit kokeilemaan vegaaniruokavaliota, haluan hieman toppuutella, ennen kuin lähdet täyttämään kaappejasi vegaanisella jäätelöllä, juustolla ja pakastealtaan valmisvegaaniruualla. Kyseessä ei valitettavasti ollut sipsikaljavegaanin ruokavalio. Pyrin syömään suurimman osan ajasta whole food plant based -tyylillä, sillä tästä on todisteita muiden sairauksien hoidossa tai oireiden lievittämisessä.

Mitä sisältää noudattamani “whole food plant based” -ruokavalio?

Valitettavasti en ole löytänyt suomennosta “whole food plant based” -termille. Englanninkielinen termi viittaa yksinkertaisesti siihen, että pyrkii syömään kasvikunnan tuotteita, jotka ovat mahdollisimman alkuperäisessä muodossa. Yritän käyttää suomenkielisiä termejä blogissani ja Instagramissa, joten puhun usein kasvipainotteisesta, kasvipohjaisesta tai vegaaniruokavaliosta, kun viittaan whole food plant based -ruokavalioon.

”Whole food” tarkoittaa, että ruokatuotteesta ei ole juurikaan poistettu tai siihen ei ole lisätty mitään. Päivän ateriat perustuvat siis vihanneksiin, hedelmiin, palkokasveihin, täysjyvätuotteisiin, siemeniin ja pähkinöihin. Periaatteessa voisi käyttää sanaa prosessoimaton, mutta se voi olla hieman hämäävä. Kaikki ruokamme on jossain määrin prosessoitua. Kuitenkin esimerkiksi nutritionfacts.org:ssa usein puhutaan siitä, että kannattaisi suosia esimerkiksi täysjyväriisiä, kvinoaa tai ateriajyviä enemmän prosessoitujen täysjyväspagetin tai vehnäjauhosta valmistetun leivän sijaan. Tätä ei kuitenkaan kannata stressata liikaa: tärkeintä on syödä monipuolisesti ja sopivan vaihtelevasti. “Plant based” taas viittaa eläinperäisten ruokatuotteiden poisjättämiseen. Pois jäävät siis lihan ja kalan lisäksi maitotuotteet ja kananmunat.

Englanniksi käytetään usein termiä “whole food plant-based diet”. Suomalaisen korvaan “diet” saattaa muistuttaa sanaa dieetti ja tästä syystä särähtää korvaan. Kyseessä on kuitenkin ihan tavallinen ruokavalio, josta saa koostettua aterioita tukeutuen suomalaisille tuttuun lautasmalliin. Proteiinien kohdalle tarvitsee vain vaihtaa kasviperäisiä proteiininlähteitä kuten linssejä, papuja tai tofua.

Mielestäni kyseessä on ennemminkin elämäntapa kuin ruokavalio, sillä ideana on, että näin söisi parhaassa tapauksessa suurimman osan loppuelämästään. Lisäksi kyseinen ruokavalio voi näyttää monenlaiselta riippuen mieltymyksistä, kulttuurista tai esimerkiksi allergioista. Itse kokkaan mielelläni niin perinteisempää suomalaista kuin esimerkiksi thaimaalaista ja intialaista ruokaa.

Muutokset ihon kunnossa

Alla on kuvia ihoni kunnon muuttumisesta, kun aloin tehdä ruokavaliomuutoksia. Otin niitä tammikuun alusta lähtien omasta mielenkiinnosta. Mietin pitkään, uskallanko jakaa kuvat, mutta päätin olla rohkea. Tuntuu usein, että iho-ongelmista puhutaan kyllä melko avoimesti, mutta sitten kuvissa näkyy täydellinen iho. Jostakusta kuvat saattavat näyttää hurjilta, kun taas toisesta saattaa tuntua, että nipotan pienistä asioista, mikäli oma iho on paljon pahemmassa kunnossa. Tässä on kuitenkin minun matkani ja toivon, että siihen suhtauduttaisiin ymmärtäen ja lempeästi. Lisäksi toivon, että ruokavaliomuutoksen tuoma positiivinen vaikutus inspiroisi jotakuta tekemään myös omassa elämässään samankaltaisen kokeilun!

Ihon kunto tammikuun alusta huhtikuun alkuun. Kuvat ovat aikajärjestyksessä. Vanhin on vasemmassa ylälaidassa ja uusin 8.4. otetettu kuva oikeassa alalaidassa.
hyvinvointi terveys iho oma-elama

Kukkakaali-kikhernecurry

Pääsiäinen lähestyy! Mikä parempi tapa fiilistellä sitä kuin ihanan keltainen kukkakaali-kikhernecurry? Tässä curryssa on intialaisen aloo gobin tapaan sekä kukkakaalia että perunaa. Jotta siitä saa entistä tasapainoisemman lounaan tai illallisen, curryssa on myös kikherneitä proteiininlähteenä.

Olen muutaman kerran kokeillut tehdä aloo gobia perinteisemmällä ohjeella ja niissä perunat ja kukkakaalit kypsytetään usein pannulla. Tämä tuntuu minusta kuitenkin vaivalloiselta. Siitä syystä curryn perunat ja kukkakaalit paahdetaan tässä reseptissä uunissa. Näin ne paistuvat tasaisesti ja niihin saa myös sopivasti väriä pintaan. Paahtamisen ajan saat myös kädet vapaaksi ja ehdit hyvin valmistella muut ainekset.

Curryn voi tarjoilla joko sellaisenaan tai esimerkiksi riisin ja rotin kanssa. Loppusilauksen antaa kirpsakka lime ja raikas korianteri!

Kukkakaalit ja perunat paahdetaan uunissa 200 asteessa.
Valmiit kukkakaali- ja perunalohkot ovat saaneet uunissa kauniin ruskean pinnan.
Veitsellä hienontamisen sijaan inkivääri, valkosipulit ja chili on helppo ja nopea jauhaa morttelissa.
Inkivääriä, valkosipulia ja chiliä ei tarvitse jauhaa tahnaksi asti. Tärkeää on saada maut liikkeelle.

Kukkakaali-kikhernecurry

Ainekset (4 annosta)

Paahdetut kukkakaalit ja perunat
1 rkl
rypsiöljyä
400 g
perunoita (kuorittuna ja kuutioituna)
1
keskikokoinen kukkakaali (pilkottuna kukinnoiksi)
2 tl
kuminansiemeniä
Currypohja
0,5 rkl
rypsiöljyä
1
sipuli (silputtuna)
1-3
vihreää tai punaista rawit- tai kuivattua chiliä (hienonnettuna)
3 cm
pala inkivääriä (hienonnettuna)
3-6
valkosipulinkynttä (hienonnettuna)
10
kuivattua currykasvin lehteä
2 tölkkiä
kuorittuja kokonaisia tomaatteja (à 400 g)
1 tl
jauhettua juustokuminaa
1,5 tl
jauhettuja korianterinsiemeniä
1 tl
kurkumaa
0,5 tl
chilijauhetta
1 tl
garam masalaa
0,5 tl
suolaa
mustapippuria myllystä
1 tölkki (230 g)
kikherneitä huuhdeltuna ja valutettuna (vastaavasti 125 g kuivia kikherneitä keitettynä)
Tarjoiluun
limelohkoja
korianteria
riisiä tai rotia
40 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 30 min

Tee näin:

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita paloitellut perunat ja kukkakaali kulhoon, lisää öljy sekä kumina ja sekoita. Levitä leivinpaperin päälle ja paahda uunissa 20-25 minuuttia riippuen kuutioiden koosta.
  2. Kuullota sipulit rypsiöljyssä. Lisää hienonnetut tai morttelissa muussatut valkosipuli, inkivääri ja chilit sekä currykasvin lehdet. Paista hetki, mutta älä anna valkosipulin tummua. Lisää mausteet ja kääntele vielä noin 30 sekuntia.
  3. Lisää tomaatit. Huuhtele tölkit pienellä määrällä vettä ja lisää huuhteluvesi pannulle. Anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia. Voit muussata tomaatteja kevyesti paistolastalla.
  4. Lisää kikherneet sekä paahdetut kukkakaali- ja perunalohkot ja hauduta vielä 5 minuuttia kannen alla. Jos curry tuntuu liian paksulta, voit lisätä hieman vettä. Lisää tarvittaessa suolaa.
  5. Ripottele päälle korianteria ja tarjoile limen sekä riisin, rotin tai naan-leivän kanssa.
hyvinvointi ruoka-ja-juoma