Myslisämpylät

Koska leipähyllyt ovat koronan takia välillä tyhjinä, ajattelin, että olisi mukava jakaa resepti itse tehtyihin sämpylöihin. Olen pitkään tehnyt erilaisia siemeniä sisältäviä pehmeitä sämpylöitä, mutta tällä kertaa halusin reseptiin hieman tvistiä. Siementen lisäksi näihin sämpylöihin tulee kuivattuja karpaloita ja kaurahiutaleita. Voit kuitenkin rohkeasti laittaa sekaan erilaisia siemeniä ja kuivattuja marjoja tai hedelmiä. Minun suosikkimyslini sisältää makeita, mutta hieman happamia karpaloita, ja mielestäni ne luovat ihania sattumia sämpylöihin. Sämpylät voit tarjoilla vegaanisen margariinin tai vaikka paahdetun punajuuritahnan kanssa.

Muutama vinkki:

  • Jos sinulla on hiivaa rästissä, ei huolta! Taikina nousee myös 25 g palalla, mutta hieman hitaammin.
  • Taikinaa kannattaa kohottaa ainakin 45 minuttia. Pidemmästä kohotuksesta ei kuitenkaan ole haittaa. Voit siis huoletta jättää taikinan lepäämään liinan alle vaikka puoleksitoista tunniksi ja lisäksi kohottaa niitä odotellessa liinan alla.
  • Kun alat leipoa sämpylöitä valmiista taikinasta, jauhota taso reilusti. Taikina on tahmeaa, mutta vaivaamisen sijaan kääntele sitä jauhoissa. Tämä helpottaa taikinan käsittelyä. Jos sinulla on suuri pöytä tai taso, voit tehdä taikinasta yhden pitkän pötkylän. Vaihtoehtoisesti voit jakaa taikinan aluksi kahtia. Leikkaa pötkylästä suunnilleen samankokoisia suorakaiteita. Taikina on niin pehmeää, että harvemmin pyörittelen siitä palloja.
  • Pakasta kaikki sämpylät, joita et syö heti. Silloin saat halutessasi joka aamu kuin uunituoreita sämpylöitä.

Myslisämpylät

Ainekset (16 annosta)

5 dl
vettä (voit myös laittaa puolet kauramaitoa)
1 tl
suolaa
2 rkl
tummaa siirappia
50 g
tuorehiivaa
2 dl
kaurahiutaleita
1,5 dl
kuivattuja karpaloita (hienonnettuna)
0,75 dl
auringonkukansiemeniä
0,5 dl
kurpitsansiemeniä
3 rkl
pellavansiemeniä (kokonaisia tai rouhetta)
4 dl
grahamjauhoja
2,5 dl
vehnäjauhoja
50 g
sulatettua vegaanista margariinia
1 h
{
AKTIIVINEN 15 min
PASSIIVINEN 45 min

Tee näin:

  1. Sekoita kädenlämpöiseen veteen suola, siirappi ja hiiva.
  2. Sekoita kaurahiutaleet, hienonnetut karpalot ja siemenet kulhossa ja lisää joukkoon.
  3. Lisää vähitellen grahamjauhot ja vehnäjauhot sekä alusta taikinaan sulatettu margariini. Suosittelen käyttämään vatkaimen taikinakoukkuja. Taikinan kuuluu jäädä melko pehmeäksi.
  4. Anna kohota lämpimässä paikassa liinan alla n. 45 min.
  5. Jauhota taso ja tee taikinasta pitkula, jonka jaat kahteen osaan. Riippuen halutusta sämpyläkoosta jaa pitkulat vielä kahdeksaan tai yhdeksään osaan. Taikinasta tulee siis 16-18 sämpylää.
  6. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Peitä pelleillä olevat sämpylät liinalla ja anna kohota, kunnes uuni on lämmin. Paista yksi pelti kerrallaan uunin keksiosassa noin 15-17 minuuttia tai kunnes sämpylät saavat pintaansa kauniin ruskean sävyn.
hyvinvointi ruoka-ja-juoma

Paahdettu punajuuritahna

Kun aloin vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä, leivän päälle piti keksiä jotain juuston sijaan. Vegaaniset juustot eivät ole hirveästi houkutelleet, ja aika nopeasti ymmärsin, että leivän päälle voi juuston sijaan laittaa erilaisia tahnoja. Yksi ensimmäisistä tahnakokeiluistani oli punajuuritahna. Vaikka olen kokeillut jo joitakin erilaisia tahnoja, tämä paahdetuista punajuurista tehty tahna on tämänhetkinen suosikkini.

Punajuuren lisäksi tahnaan tulee pehmeäksi paahdettuja valkosipulinkynsiä sekä reilusti sitruunamehua. Sitruunamehun hapokkuus ja kirpeys tasapainottaa ihanasti punajuurten makeutta. Lisäksi tahnaan tulee paahdettuja pähkinöitä. Suosikkini ovat saksanpähkinät, mutta olen kokeillut tahnaa myös manteleilla ja näiden kahden sekoituksella. Punajuurten tapaan pähkinät kannattaa ehdottomasti paahtaa pannulla ennen tahnaan lisäämistä. Tämä syventää makua.

Paahdettu punajuuritahna sopii niin leivän kuin siemennäkkärinkin päälle. Erityisesti ruisleivän kanssa punajuuri toimii erinomaisesti. Olen itse syönyt tahnaa myös peston tapaan pastan kanssa. Pestona käytettynä tahna on myös helppo ja nopea arkiruoka, kunhan tahnan on tehnyt valmiiksi vaikka sunnuntaina. Ainakin minun kotonani sunnuntai on tahnojenvalmistuspäivä!

Paahdettu punajuuritahna säilyy jääkaapissa n. 5 päivää. Omassa jääkaapissani se on kuitenkin pisimmillään säilynyt jopa viikon, mutta tällöin kannattaa olla tarkkana.

Paahdettu punajuuritahna

Ainekset (10 annosta)

500 g
punajuuria (2-4 punajuurta riippuen koosta)
2
valkosipulinkynttä (kuorimattomana)
60 g
saksanpähkinöitä (myös esim. mantelit ja pekaanipähkinät toimivat)
3 rkl
sitruunamehua (n. 1/2 sitruunan mehu)
ripaus
suolaa
muutama rouhaisu
pippuria myllystä
30 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

  1. Kuori punajuuret ja pilko ne pienehköiksi lohkoiksi. Älä kuori valkosipulinkynsiä, mutta kevyesti napauttaa niitä veitsen leveällä osalla. Laita punajuurilohkot ja valkosipulit leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paahda uunissa 220 asteessa n. 20 min tai kunnes punajuuret ovat kypsiä. Anna jäähtyä hieman. Jäähtymisen ajaksi voit kääriä punajuurilohkot leivinpaperin sisään, jotta kosteus ei haihdu.
  2. Paahda pähkinät kuumalla ja kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä.
  3. Lisää tehosekoittimeen paahdetut punajuuret, saksanpähkinät, valkosipuleiden pehmentynyt sisus, sitruunamehu sekä hieman suolaa ja pippuria. Jos käytät sauvasekoitinta, pähkinöitä kannattaa murskata etukäteen hieman morttelissa. Aja tahna sileäksi.
  4. Tarjoile leivän päällä, vihannesten kanssa dippinä tai jopa peston tapaan pastan kanssa!
hyvinvointi ruoka-ja-juoma