Puhtaus perusasia?

Juuri kun kuvitteli selvinneensä imetys-korvikedebatista, tajuaa astuneensa keskelle sotatannerta. Kiinteiden ruokien aloitusikä, järjestys, laatu ja määrä ovat sen sadannen tutkimustuloksen ristitulessa, ja jokaista periaatetta vastaan tuntuu löytyvän viisitoista vastalausetta. Kulttuurien monimuotoisuudesta ei saa tukea, päinvastoin: eri maiden suositukset poikkeavat toisistaan aina vähintään yhden väittelyn verran.

Liika tieto tuntui lisäävän vain tuskaa, joten lakkasin lukemasta aiheesta sen enempää ja päädyin siihen lopputulokseen, että maalaisjärjellä varmaan kasvattaa ihan kelvon lapsen. Jos ehdin itse tehdä ruoat, niin hyvä. Jos en ehtisi kokata, niin olen silti ihan hyvä äiti. Ehkä on hyväkin totuttaa poika myös purkkiruokaan, koska se voi monessa käänteessä – varsinkin liikkeellä ja matkustaessa – olla kätevä ratkaisu.

Hetken aikaa hifiäitien ruokakeskusteluita seurattuani otin perusperiaatteeksi myös sen, että minun täytyy googlaamatta tietää, mitä kukin lapselleni syöttämistä raaka-aineista tarkoittaa ja pitää sisällään. Se kun ei tuntunut olevan enää mikään itsestäänselvyys. Nykyaikainen lastenruoan reseptivihko sisältää asiaan perehtymättömälle niin hurjan liudan täysin tuntemattomia raaka-aineita, että epäilen, ehtisinkö enää tehdä mitään muuta kuin metsästää näitä erikoisaineita milloin miltäkin maalaistorilta. Suosisin mielummin hyviä puhtaita perusraaka-aineita ilman mitään mustikkaa kummempaa superfoodia.  

Kuorittuani ensimmäisen kilon porkkanoita pojan soseita varten, tunsin piston sydämessäni: vihannesten olisi varmaan pitänyt olla luomua? Huonon äidin omaatuntoa ja ruoan hyvyyttä kompensoidakseni käytin keittämiseen vauvoille sopivaa pullovettä. Termi herättää varmaan joko huvitusta tai kysymyksiä (tai molempia) suomalaiseen ihanan raikkaaseen ja maukkaaseen luksus-kraanaveteen tottuneelle (voi miten sitä onkin ikävä!!).

Täällä kraanavesi on kyllä juomakelpoista, mutta erittäin kalkkipitoista (eikä omasta mielestäni maistu riittävän raikkaalle). Yksikin suihkussakäynti, ja hanan kaikki metallipinnat ovat harmaiden tiplujen miehittämiä (tämä on pakko myös perfektionistin hyväksyä, mutta se on useamman vuoden henkisen itsekamppailun tulos).

Hanavettä ei kuitenkaan suositella pikkulapsille annettavaksi, ehkä juuri kalkkipitoisuutensa, tai vaihtelevamman laadun, vuoksi. Ja kun täällä ei luonnostaan ole yhtä ihanaa vettä kuin Suomessa, samaa fiilistä yritetään usein jäljitellä lisäämällä pullovesiin kaikenlaisia enemmän tai vähemmän luonnollisia mineraaleja. Kerran pullonsuusta vesipullon tyhjennettyäni sain lopuksi kurkkuuni kasan hiekkaa – tai siltä se ainakin tuntui – ne oli kai niitä ”hyvää tekeviä mineraaleja”. En kyllä lapselleni juottaisi.

Vauvoille sopivaa pullovettä varten on ihan oma merkkinsä, joten se on sentään helppo tunnistaa:

Vauvaturvallista vettä!

Seuraava soseeksi suunnattu porkkanaerä oli sitten sitä luomua. Tunsin itseni hyväksi äidiksi kun kannoin selkä vääränä kaikenlaista luomuruokaa kotiin. Huomasin vasta, jälleen koko erän kuorittuani, että luomuporkkanat tulevat Italiasta. Italiasta asti?! Onko se nyt sitten hyvä? Koska porkkanat porisivat jo liedellä (ja tällä kertaa höyryttymässä, oli se nyt sitten parempi tai ei), en lähtenyt niitä sieltä takaisin vetämään. Sen sijaan kirjauduin google mapsiin ja tuudittauduin sillä tiedolla, että italialaisten luomuporkkanoiden ostaminen on maantieteellisesti melkein sama, kuin helsinkiläisenä ostaisi luomuvihanneksia, jotka on kasvatettu Keminmaassa.

Olkoonkin, että luottaisin Keminmaan vihanneksiin enemmän.

Päädyin lopulta luomuun siksi, että täällä Saksa, Ranska ja Belgia ovat ”lähialueita”, ja koska oletan näiden maiden kasvis- ja lihatuotannon olevan massiivista, jäin miettimään, kuinka paljon erilaisia kemikaaleja tehotuotanto mahtaa edellyttää (ihan jo itseni vuoksi jätin googlaamatta tästä sen enempää tietoa ja perustin valinnan pelkkään olettamukseen). Vaihtoehtoisesti suosisin luxemburgilaisia vihanneksia ja lihaa, koska paikallistuotanto on aika pienimuotoista ja lähinnä vain maan omiin tarpeisiin suunnattua – sillä tuskin tavoitellaan mitään huipputuloksia perunaosakemarkkinoilla.

Mutta toisaalta Luxemburgissa (siinä missä varmaan muuallakin Euroopassa) asiat ovat kuitenkin aika hyvin. Pelkkä lehtikuvien näkeminen Kiinasta saa miettimään, olisiko siellä luomulla yhtään mitään merkitystä, jos ilmansaasteet ovat sitä tasoa, ettei eteensä näe sataa metriä pidemmälle? Lisäksi olen lukenut, miten yleisiä elintarvikeväärennökset Kiinassa ovat. Suomalaisena olisi oikeasti todella pelottava ajatus, jos ei voisi luottaa elintarvikkeen tuoteselosteeseen – vaikka tuotteen nimi sitten olisikin lihapullien ja proteiinirahkojen tapaan aavistuksen harhaanjohtava.

Amerikkalainen  ystäväni kyseli eilen lapsenruoaista ja totesi, että ainakin Euroopassa on paljon rajoitteita, joilla voidaan (ainakin osin) taata ruoan hyvä laatu. Ihmettelin ääneen, mihin rajoitteisiin ystäväni viittasi – ja vastaus johti aiheen toiseen aiheeseen, joka suurena tuntemattomana alkaa äkkiä pelottaa. Geenimanipuloitu ruoka on Amerikassa jossain määrin arkipäivää, ja jopa ystäväni totesi samaan hengenvetoon, että tietää itsekin aiheesta aivan liian vähän.

Kun tulin tutuksi englanninkielisten GMF/GMO (Gene Manipulated Food/Origin) lyhenteiden kanssa, bongasin melkein samantien erään (aikuisille suunnatun) brittielintarvikkeen kyljestä merkin, joka osoitti, ettei tuotteen valmistuksessa ole käytetty mitään geenimanipuloitua alkuperää olevaa raaka-ainetta.

No GMF!

Tuollainen ikoni aiheuttaa kyllä helposti ”Herra Snellmanin angstin”: jos elintarviketuottaja ilmoittaa, ettei käytä tuotteissaan natriumglutamaattia, julkilausuma välittömästi kyseenalaistaa kaikkien muiden vastaavien tuotteiden sisällön (huolimatta siitä, vaikkei olisikaan ihan selvää, mitä se natriumglutamaatti on tai miksi se olisi vahingollista [jos ollenkaan]).

Toisen ”ongelman” lastenruoassa amerikkalaiset jakavat ranskalaisten kanssa. Sokeri on tapetilla Luxemburgissa Ranskan vaikutuksen myötä toisella tavalla kuin Suomessa. Vaikka sokeria kehoitetaan välttämään täällä ensimmäisen ikävuoden ajan (ja lastenruokaoppaissa ihan erikseen mainitaan, ettei tuttia saa kastaa sokeriin, vaikka lapsi saattaisi siitä kuinka pitääkin) – sen jälkeen tuntuu, että makeaa on lähes mahdotonta välttää. Kaupan kassa saattaa tarjota murjottavalle parivuotiaalle karkkia ilman vanhemman lupaa. Päiväkodeissa yleinen käytäntö on pienestä pitäen iltapäivän goûter, neljän maissa tarjottava makea välipala, joka Ranskassa voi tarkoittaa leivonnaista, täällä kai useimmiten hedelmää (ainakin toivon niin!).

Ja tämä pätee myös aikuisille suunnattuun ruokaan: on täysin mahdotonta löytää vaikkapa muroja, jotka eivät olisi sokerihuurutettuja tai suklaalla kuorrutettuja (ja valikoimaa löytyy sentään 20-30 eri laadun verran). Jopa raskausajan vitamiinit maistuivat suklaalta. On melko yleistä syödä aamupala toimistolla, ja tavallisin näky on pain au chocolat (suklaalla täytetty croissant) tai sokerilla ja mantelilla kuorrutettu rinkeli. Ranskalainen pomoni aina naureskeli juustolla ja vihanneksilla täytetyille voileivilleni, koska hänen ruokavaliossaan se olisi ennemmin lounas kuin aamiainen.

Mutta ainakaan ranskalaisia katsoessa ei vaikuta siltä, että makean osuus ruokavaliossa aiheuttaisi keskimäärin mitään merkittävää kansanterveydellistä riskiä. Ehkä kysymys on makean oikeasta määrästä ja laadusta – sen salaisuuden kyllä tietäisin itsekin mielelläni.

Perusterveellinen ruokavalio pienelle lapselle ei loppujen lopuksi kovin kummoisia kommervenkkejä vaadi. Tässäkin pätee sama kuin missä tahansa muussa vanhemmuuden kysymyksessä: tekee niin kuin itse näkee parhaaksi. Niin että tuntee itse itsensä hyväksi äidiksi. On lopulta kai aikalailla täysi mahdottomuus nähdä vaikkapa viisivuotiaista, onko senhetkisiin mittoihin kasvettu purkki- vai luomuruoalla.

On yksi käytännön neuvo, minkä näiden parin kuukauden kiinteiden lastenruokien kokemuksella voin varmuudella sanoa herättämättä sen suurempia ristiriitoja.

Älä käytä valkoisia vaatteita. Itsesi tai lapsesi päällä. Oranssia ruokaa on yllättävän paljon.

Koti Ruoka ja juoma Lapset Vanhemmuus

Puoli kuuden bänät

Meillä tulee pojan kanssa bänät suurin piirtein aina puoli kuuden aikaan. Erityisesti, jos olemme olleet iltapäivän kotona kahdestaan. Poika alkaa tylsistyä leluihinsa, kaikki laulut on jo laulettu enkä jaksa enää keksiä uusia. Edellisistä päiväunista on jo useampi tunti, mutta on liian myöhä enää ottaa uusiakaan. Poika inisee ja ulisee, ja minun tekisi vain mieli lähteä ulos lenkille, niin paljon kuin juoksemista vihaankin. Kitutunti alkaa: sekä minä että poika alamme odottamaan isiä kotiin. Aika ottaa esiin laulavat, maukuvat ja vilkkuvavaloiset luottolelut. Isän tullessa kotiin olemme pojan kanssa yhtä iloisella tuulella ja bänät on unohdettu.

Osasyy turhautumiseeni on nurkan takana häämöttävä töihinpaluu. Se houkuttaa ja kauhistuttaa samanaikaisesti. Minulla on tänään päivälleen kaksi kuukautta vanhempainvapaata jäljellä ja mielessäni lista asioista, joita haluaisin vielä sinä aikana tehdä.

Kun meillä alkoi perheenperustaminen olemaan ajankohtaista, kauhistelin etukäteen täkäläisen äitiysloman lyhyyttä, vaikka täysipäiväisesti kotona valtion tukemana, lähes 9kk lapsen syntymän jälkeen on eurooppalaisessa mittakaavassa oikeasti ihan hyvä etu. Luulen (tai ainakin luulisin), että jos asuisin Suomessa, olisin suunnitellut äitiysloman jatkumista suurin piirtein siihen asti, kun lapsi on puolitoistavuotias.

Mutta vaihtoehtona täällä on joko  vanhempainvapaan ”lyhyyden” hyväksyminen, puolivuotisen vanhempainvapaan pidentäminen vuodeksi puolipäiväisesti töitä tekemällä – tai ei töitä ollenkaan. Asiakastyössä puolipäiväisyys on jotenkin rampa vaihtoehto. Jossain vaiheessa mietin jopa kotiin jäämistä, mutta en ollut ihan varma, onnistuisiko se taloudellisesti. Siispä aloin alusta alkaen asennoitumaan ”lyhyeeseen” äitiyslomaan. Mikä yllättäen tarkoittikin sitä, että aloin kaipaamaan töihin jo pojan ollessa viiden kuukauden ikäinen.

Ja tunsin itseni huonoksi äidiksi. Vaikka täällä kyllä yllättävän moni jättää vanhempainvapaan käyttämättä ja palaa takaisin töihin lapsen ollessa kolmikuinen. Siihen verrattuna haaveiluni älyllisistä haasteista oli aika harmitonta.  Luxemburg on työnarkomaanien paratiisi, ja vaikka vanhempainvapaan aikana saa suomalaisittain ihan hyvää tukea sen puoli vuotta (kiinteä, tuloista riippumaton tuki erityisalhaisella verotuksella), täällä se on monelle uraohjukselle sen verran iso tulojen pudotus, että se jää hyödyntämättä.

Lähes kaikki tarhat ottavat vastaan lapsia kahden kuukauden iästä alkaen, ja kaikki päiväkodit ovat auki yleensä aamuseitsemästä iltaseitsemään.  Iso rakenteellinen ero Suomeen on, että lähes kaikki tarhat ovat yksityisiä. Julkisia on pääkaupungissa kaikkiaan vain neljä, mutta niissä on etusija yksinhuoltajille ja  alemmille tuloluokille, ja nämä prioriteetit rajaavat meidät peruskeskiluokkaiset perheet niistä käytännössä täysin ulkopuolelle.

Yksityisissä tarhoissa ryhmäkoko on useimmiten korkeintaan 8 lasta per ryhmä. Pienimpien ryhmässä on vain alle 1,5-vuotiaita ja useimmiten yksi hoitaja kahta lasta kohden. Mutta päivähoidosta maksetaankin kuukausittain keskustayksiön vuokran verran (valtion antaman, tuloihin suhteutetun tuen kanssa) – tai jopa enemmän, jos haluaa lapsensa vaikkapa suosittuun englanninkieliseen tarhaan.

Äideillä on oikeus käyttää työajastaan puolitoista tuntia imettämiseen niin kauan, kun lastaan imettää. Työnantaja on velvollinen järjestämään rauhallisen, yksityisen tilan, jossa voi käyttää rintapumppua – tai äiti voi halutessaan huristella lapsensa päiväkotiin keskellä päivää imettämään lastaan. Käytännössä imetysoikeus kuitenkin tarkoittaa useimmiten sitä, että äiti pumppailee maidot jossain neukkarissa samalla läppäriä näpyttäen, ja vähentää imetystunnit koko päivän pituudesta – ja voi tällä järjestelyllä lähteä hyvillä mielin ”ajoissa” töistä. Käytännössä siis noin viideltä.

Minulta on joskus kysytty, miksen ole yrittänyt neuvotella työnantajani kanssa vaikkapa 80% työaikajärjestelyä nyt, kun palaan takaisin töihin. Minulla on ensinnäkin epäilyni, mahtaisiko työnantajani suostua moiseen. Mutta vielä painavampi syy on, etten halua alhaisempaa palkkaa siitä, että tekisin lopulta kuitenkin ihan saman määrän töitä. Raskaana ollessani (ylityökiellon aikaan siis), tein keskimäärin 9-10 tuntista päivää käytännössä ilman lounastaukoa (söin kyllä lounaan: patonki työpisteellä meilejä lukiessa).

Vaikka olen yrittänyt asennoitua töihinpaluuseen ajoissa ja ehtinyt sinne jo kaivatakin, herättää tilanne silti paljon tunteita. Olen eksynyt hetkellisesti ekstistentiaaliseen dilemmaan: juuri kun olen alkanut omaksumaan rooliani äitinä, täytyy jo alkaakin orientoitumaan takaisin työ-minään.

Ja samaan aikaan kun olen kaivannut omaa aikaa minä-kriisini setvimiseen, poikani vajaa viisi tuntia päiväunia on vaihtunut yhtäkkiä kahteen kolmevarttiseen. Ja vaikka poika itsekseen leikkiikin, äidin on kaiken aikaa oltava näkö- tai mielellään kosketusetäisyydellä. Olen aiempaa enemmän sidoksissa lapsen leikkeihin juuri sillä hetkellä, kun yritän herätellä itsestäni sitä sisällä uinuvaa työelämän tiikeriä ja sähäkkää Excel-gurua. Enkä tunne siksi olevani aina ihan läsnä. Huono äiti, taas.

Kun olin itse vielä pieni, muistan jonkun lastenohjelman tunnusmusiikissa lapsen äänen laulaneen ”pulli kuusi” merkiksi ohjelman alkamisajankohdasta ja se tuntui silloin myöhäiseltä illalta. Meillä ei tule olemaan mitään mahdollisuutta ehtiä kotiin lapsen kanssa siihen mennessä. Suunnitelmissa on, että minä venyttäisin aamua ja veisin pojan puoli yhdeksän maissa tarhaan, kun joudun asiakkaiden vuoksi olemaan aavistuksen myöhempään tavoitettavissa (eikä täällä anneta kännyköitä kuin johtajille!). Arvioin, että voisin tehdä asiakkailleni bänät hyvillä mielin puoli kuuden maissa.

Mieheni voisi teoriassa mennä töihin seitsemän maissa aamulla niin, että voisi ehtiä hakemaan poikaa puoli kuuden maissa. Miten tahansa palettia käännetäänkin, yhdeksää tuntia lyhyempää tarhapäivää emme kykene pojalle tarjoamaan.

Miltä se sitten tuntuu?

Itse asiassa ei sittenkään niin pahalta. Koska kyllä minä ihan oikeasti haluan töitä tehdä, ja siinä tapauksessa vaihtoehdot ovat vähissä. Niin paljoa emme tienaa, että voisimme hankkia aupairin tai nannyn. Yhdeksäntuntinen tarhapäivä on todennäköisesti keskimääräinen (tai aavistuksen parempi) suoritus kahden yksityissektorilla työskentelevän vanhemman arjessa. Ilta tulee olemaan lyhyt, mutta arki täytyy suunnitella niin, että se vähä aika on lapsen kannalta laadukasta. Ja koska niin moni lapsi aloittaa tarhansa vieläkin aikaisemmin (ja vaikka se oikeasti näyttää kyllä toimivan), kahdeksankuisena päiväkodin aloittaminen tuntuu siihen nähden ihan kohtuulliselta.

Tunnen itseni ihan hyväksi äidiksi. Jolla on myös ura.
[kaksi erillistä lausetta]

Perhe Lapset Vanhemmuus