Keittiön hyvin erikoinen
No nyt kajahtaa keittiön suunnalta niin erikoista, että yllätyin itsekin.
On nimittäin jämäpäivä. Kaappi tyhjäksi ja sitten vasta kauppaan.
Katsokaas, lautasellani lötköttää punakaalimunakas. Ja kuulkaas, se oli hyvää. Jopa niin hyvää, että sitä voisi tehdä muulloinkin kuin jämäpäivänä.
Jämäosuus annoksessa on tuo punakaali. Se on muutaman päivän takaista punakaalivuokaa, joka on tässä taloudessa sellainen (aikuisten) vakiolisuke mihin tahansa ateriaan.
Punakaalivuoka syntyy aina vähän eri tavoin. Mutta esimerkiksi näin:
Punakaali hakkeluksena
Pari punajuurta raasteena
Iso punasipuli hakkeluksena
Kermaa pari desiä
Vettä pari desiä
Siirappia pari ruokalusikallista
Etikkaa pari ruokalusikallista
Suolaa
Pippuria
Kaikki ainekset sekoitetaan padassa, peitetään foliolla ja paistellaan ensin tunnin verran 175 asteessa ja sitten ainakin pari tuntia 100 asteessa. Sekoitellaan välillä.
Tässä reseptissä kaikki on vähän niin kuin noin. Kokeilemalla oppii parhaan tatsin. Toisinaan tulee hyvää. Toisinaan ihan kertakaikkisen ilahduttavan superhyvää. Joskus unohdetaan joku ainesosa ja sitten ihmetellään yhdessä, että mikäs tässä nyt meni vikaan.
Punakaalivuoka säilyy jääkapissa useita päiviä ja näköjään siitä voi lopuksi tehdä vaikkapa tällaisen punakaalimunakkaan.
Kohti keittiötä, ystävät!
-Pernilla-