Naisten mies – ja aatteiden
Taannoinen vierailumme Aholassa, kirjailija Juhani Ahon Järvenpään kodissa, synnytti vimmatun lukubuumin. Kotiin palattuani lainasin oitis Ahon elämäkerran Naisten mies – ja aatteiden (Panu Rajala). Tämä perin yksioikoisen nimen omaava järkäle olikin sitten kertakaikkisen inspiroiva, intressantti ja mitä vielä ah niin hengästyttävä lukukokemus. (Lukukokemus se vasta on kauhea sana, mutta sehän se oli, ei siitä mihinkään pääse.) Elettiin sitä ennenkin kuulkaas – voimalla, palolla ja rohkeudella.
Vaan enpä tiedä, kirjan nimi on kovin alleviivaava ja jotenkin niin perin panurajalamainen. Tottahan kyllä, että naisilla oli roolia Ahon elämässä – rakastajattarinakin. Mutta myös äitihahmoina, piinaajina, tukijoina, esilukijoina, sielunsiskoina ja kanssataistelijoina.
No, eipä Aho tarvitse minusta puolustajaa. Mutta kyllä minä niin mieleni pahoitin, voi sentään.
Kirja piirtelee kuvan uupumattoman jämäkästä Ahosta. Miehestä, jolla on mielipide sekä luja tahto ajaa sen asiaa. Ja mitä Ahon kirjalliseen tuotantoon tulee, oli se omana aikanaan aivan uudenlainen valonvälähdys.
Ahon elämäntarinan rinnalle Rajala rakentaa kiinnostavan ja värikkään kuvan ajan Suomesta, ihmisistä, taiteilijayhteisöstä ja poliittisesta ilmapiiristä. Kuin olisin itse nähnyt ja siellä ollut. Tutuiksi tulevat myös Järnefeltien perhekunta, Minna Canth sekä Tuusulanjärven taiteilijayhteisö.
Juhani Aho oli osallisena siellä ja täällä. Mieli paloi, vaikkei asia aina ollut sitä ominta. Erinäiset puuhastelut kantavat aina meidän päiviimme saakka. Ahon ansiosta esimerkiksi Isä meidän -rukous alkaa edelleenkin juuri noilla alkusanoilla, eikä raamatunsuomennoskomitean joukolla ideoimalla uudistuksella: ”Meidän Isämme…”
Mutta nyt: mene, lainaa, lue. Näe, koe ja tunne. Näin minä neuvon.
Aloha!
-Pernilla-
Panu Rajala:
Naisten mies ja aatteiden
Juhani Ahon elämäntaide
WSOY, 2011
Perhekuvassa Ahon ’virallinen’ perhe:
Juhani Aho, taiteilija Venny Soldan-Brofeldt sekä lapset Heikki Aho ja Antti Aho