DIY Pääsiäismunien värjäys

Pääsiäismunien koristelu on ihanaa. Mutta siis, hermohan siinä menee.

Pääsiäismunien värjäys

Joskus aion vielä olla niin seesteinen ihminen, että maalaan pensselillä kuvioita pääsiäismunan pintaan. Toistaiseksi lankean kuitenkin helpoimpaan, eli munien värjäämiseen keittämällä. Tämä ei ole helppoudestaan huolimatta lainkaan huono vaihtoehto. Lopputulos on todella kaunis.

Ota munat huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen keittämistä. Näin halkeilun riski on pienin.

Kuvien siniharmaita munia on keitetty ihan perustyylillä kymmenisen minuuttia vedessä, johon on lisätty noin 100 g mustikoita. Siinä kaikki. Helppoa kuin heinänteko! Värjäyksen jälkeen munat voi pitää koristeina tai nälän iskiessä syödä aamiaispöydässä.

Pääsiäismunien värjäys

Vahvempien värien luomiseksi voi munat ja väriliemen keitellä myös erikseen. Väriliemi syntyy näin:
Mittaa kattilaan puoli litraa vettä. Lisää joukkoon 1tl suolaa ja valitsemaasi värjäysraaka-ainetta. Keittele 2-10 min ja siivilöi sitten. Sekoita liemeen loraus etikkaa ja upota sitten keitetyt munat värjäytymään. Munia liotellaan niin kauan, että väri on toivotunlainen. Oikein voimakkaat värit vaativat jopa päivän liotuksen.

Värit syntyvät helposti keittiön perusraaka-aineista. Ruualla värjätyt munat voi tosiaan halutessaan myös syödä. Olisiko tässä ihana pääsiäisaamun ylläri anopille? Punakaalilla värjätyt aamiaismunat, höm höm.

Värivinkkejä:
mustikka – sinivioletti
punakaali – sininen
kurkuma – keltainen
paprikajauhe – oranssi
vihreä tee – vihreänruskea
pikakahvijauhe – suklaanruskea
punasipulin kuori – punaruskea
keltasipulin kuori – kellanruskea   

Pääsiäismunien värjäys

Pääsiäismunien värjäys

Niin keitetty kuin raakakin kananmuna säilyy koristekäytössä vuosikausia. Kunhan munan kuori ei pääse halkeamaan. Jos munaa keittää 20 minuuttia, sen sisältö kuulemma kuivuu pieneksi herneeksi ja säilyvyys on näinkin taattu.

Ryhtykäähän värjäilemään, toverit!
-Pernilla-

Lisää värjäysvinkkejä esim. täällä: klik!

 

Koti Sisustus DIY