Vappulounas: Kanapullia ja juurestikkuja
Nyt ei kyllä jaksa huhkia vappuna keittiössä. Vai jaksaako? Ei. Ei jaksa. Mieluummin menee riekkumaan serpentiinit kaulalla pitkin katuja.
Vappulounaaksi siis helppoa, mutta taatusti hyvää: uunissa paahdettuja porkkana- ja lanttutikkuja sekä rouheita kanapullia (rouhea kuvastaa pullien ulkomuotoa). Kuvista puuttuu valkosipuliruokajugurtti, jonka ohje on ehdottomasti jaettava teille toisella kertaa.
Valmista ensin kanapullien taikina esimerkiksi näin:
400 g kanajauhelihaa
1 sipuli hakkeluksena
1 dl vettä
½ dl korppujauhoja
1 kananmuna
1 tl suolaa
mustapippuria
Tiedättekö mitä? Minä en kuullottele sipulia (kuten aina neuvotaan), enkä turvottele ensin korppujauhoja nesteessä (kuten aina neuvotaan), vaan viskaan kaikki ainekset kerralla kulhoon, sekoitan ja annan sitten hetken tekeytyä. Tulee vähintäänkin yhtä hyvää, kuin hienostuneemmallakin tekniikalla. Mutta tehkää hyvin, eli kuten parhaaksi näette!
Kanapullien maun takaa sipuli ja mustapippuri. Älä siis nuukaile niiden kanssa.
Kanapullataikinan tekeytyessä siirrytään juuresten pariin. Porkkana- ja lanttutikkujen valmistaminen vaatii ruuanlaittotaitojen sijasta pelkkää fyysistä suorituskykyä (Herra Pippurin hommia siis). Kuori, huuhdo ja tikuta juurekset. Toiset tykkäävät paksummista versioista, me ohuemmista. Varioi siis tässäkin oman maun mukaan. Tikut heilautetaan miehekkäästi uunipellille ja pyöritellään öljyssä sekä hunajassa. Pellilliselle juureksia riittää noin 1 rkl öljyä. Liiassa öljyssä tikuista tulee löllöjä ja se ei ole hyvä juttu. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria.
Jos keittiössäsi on kiertoilmauuni, voi lihapullien ja juuresten pellit laittaa keskenään uuniin 175 asteeseen (tasalämmöllä 200 astetta). Paistoaika on suurinpiirtein sama, noin puolisen tuntia. Lihapullat voi toki paistella myös pannullakin ja juureksia kannattaa vähän sekoitella puolessa välissä.
Hyvää ruokahalua, kamut!
-Pernilla-