Millainen on minun päivitetty sijoitussuunnitelmani?

Voihan sijoitussuunnitelma! Siitä on jo aikaa kun olen ensimmäisen kerran tehnyt sijoitussuunnitelman, ja oikeastaan aikaisemmin tällä viikolla julkaisemastani tekstistä innostuin päivittämään myös oman sijoitussuunnitelmani. Sijoitussuunnitelmassa tarkastellaan aluksi lähtötilannetta, sitten tavoitteita ja tietysti myös mihin sijoitetaan ja minkälaisella riskillä ja aikajänteellä.

Aikaisempi suunnitelmani ei ollut ihan hirveän vanha, mutta koin että se vaati nyt hieman päivittelyä, koska aikaisemmin olin miettinyt että no tottakai sijoitan myös esimerkiksi osakkeisiin, koska miksi ei. Nyt olen tämänkin asian suhteen ehkä vähän ”viisaampi”. Minun ei tarvitse hallita ja osata kaikkia sijoitusinstrumentteja, ja voin keskittyä rauhassa niihin muutamiin mitkä tuntuvat minulle hyviltä vaihtoehdoilta.

LÄHTÖTILANNE

Käytin sijoitussuunnitelmani laatimiseen Pörssisäätiön valmista pohjaa, jonka saa näppärästi ladattua tästä.

Lähtötilanteessa ensin tarkastelin mitä omistan ja kuinka paljon minulla on velkaa. Omistan tällä hetkellä puolikkaan omakotitalostamme, kaksi sijoitusasuntoa ja sijoitussalkkuni. Näiden yhteenlaskettu arvo on noin 315 000€. Sitten listasin velat. Minulla on velkaa omakotitalomme puolikkaasta, toisesta sijoitusasunnosta ja opintolainasta yhteensä noin 180 000. Ison kuuloisesta summasta 65 000 euroa on uusimman sijoitusasuntoni taloyhtiölainaa, 30 000 euroa sijoitusasunnon lainaa, loput omakotitalon lainaa ja opintolainaa.

Seuraavaksi siirryin tulojen ja menojen listaamiseen ja arvioimiseen, sekä kuinka paljon minulla on mahdollista sijoittaa kuukausittain. Sijoitussuunnitelmassa on myös kohta, jossa kysytään miten voisin muuttaa kulutustottumuksiani, että minulla jäisi enemmän rahaa säästöön. Tämän kohdan jätin tyhjäksi, sillä  talouteni on tällä hetkellä muutenkin ylijäämäinen enkä koe että minun on tarvetta sijoittaa enempää palkastani kuin tällä hetkellä sijoitan eli n. 500€ kuussa.

SIJOITUSTAVOITE, -AIKA & -RISKIT

Olen muutamassa kirjoituksessani jo aikaisemminkin avannut sijoitustavoitetta ja edelleen pystyn kiteyttämään sen näin. Haaveilen siitä että pystyn luomaan sijoituksillani sellaisen passiivisen tulonlähteen itselleni, että työssäkäynti on vapaaehtoista, ja jos minua kiinnostaa esimerkiksi opiskella tai muutenvain ottaa aikaa pois työelämästä, ei se ole ainakaan rahasta kiinni. Eli haaveilen siitä että sijoitukseni tekevät minusta taloudellisesti riippumattoman.

Tavoitteisiini kuuluu sijoittaa kuukausittain rahastoihin. Lisäksi tavoittelen asuntosalkkuni kasvattamista ja haluan salkkuuni vielä yhden asunnon ennen kuin täytän 30 -vuotta ensi vuoden maaliskuun lopulla. Haluan asuntosalkkuni sisältävän yksiöitä tai pieniä kaksioita, mutta en pois sulje mahdollisuutta että siellä olisi jossain vaiheessa myös isompia perheasuntoja. Haluan kasvattaa sijoitussalkkuani Nordnetissa n. 500 eurolla kuukausittain ja tietty hoitaa myös lainanlyhennykset.

Sijoittamiseni aikahorisontti on pitkä, yli 20 vuotta. Olen valmis sitomaan rahani pitkäksikin aikaa kiinni sijoituksiini ja pitämään ne siellä.

Olenko valmis käyttämään sijoituksiini lainarahaa? Asuntoihin kyllä, mutta rahastoihin ja osakkeisiin en. Olisihan se tietty hienoa jos olisi mahdollista ostaa asuntojakin ilman lainarahaa, mutta harvoilla tämä on mahdollista. Suunnitelmassa myös kysyttiin olenko valmis menettämään sijoittamani rahat. Koen että tässä on vain yksi vastaus, kyllä. Koska jos ottamalla riskejä, päästään myös juhlimaan niitä onnistumisia. Olen valmis laittamaan lainojen vakuudeksi sijoitusasuntojani, mutta en koskaan laittaisi lainan vakuudeksi omakotitaloamme, siinä menee oma rajani. Mutta ehkäistäkseni tätä kaikista pahinta skenaariota että menettäisin kaikki sijoittamani rahat, tulee peliin hajauttaminen.

SIJOITUSTEN HAJAUTTAMINEN

Hajautan tällä hetkellä sijoituksiani aika paljon, ja jokaisen sijoittajan pitäisi mielestäni muistaa hajauttaa. Olen hajauttanut sijoitukseni rahastoihin, osakkeisiin ja asuntoihin. Tämän lisäksi olen hajauttanut sijoituksiani maantieteellisesti esimerkiksi asuntoja minulla on Jyväskylässä ja Pirkanmaalla, rahastoihin kuuluu indeksirahastoja pohjoismaista ja kasvuyhtiöihin keskittyviä rahastoja Amerikasta, ja osakkeita Suomesta ja Amerikasta. Toimialakohtaisesti olen hajauttanut juurikin asuntoihin, rahastoistani löytyy indeksirahastoja, rakennuttamiseen keskittyviä rahastoja, uusiutuviin energioihin keskittyviä rahastoja jne.

Sijoitussuunnitelman päivittämisestä sai taas lisäpotkua ja oman ajatukset selkiytyivät. Tuntui myös hyvältä tehdä pieni tilannetsekki omaan sijoittamiseen. Vaikkei yleensä sijoutussuunnitelmaa varmasti päivitellä reilun puolen vuoden välein, koin sen itselleni nyt tarpeelliseksi. Seuraavan suunnitelman päivityksen voisin kyllä katsoa vähän pidemmän ajan päästä, mutta tavoitteiden toteutumista pitää tarkastella jo aikaisemminkin.

Millainen on sinun sijoitussuunnitelmasi, kerro kommentteihin!

PS.  Muista seurata blogia täällä Lilyssä, Bloglovinissa, Facebookissa ja tietty myös Instagramissa!

-Emmi

tyo-ja-raha raha tyo oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *