Raha-asiat parisuhteessa – Näin ne meillä hoidetaan

Raha, välttämättömyys joka on yksi suurimmista riidan aiheuttajista parisuhteessa. Olen lukenut aika monta keskustelun aloitusta somesta, missä puolisojen suhtautuminen rahaan on täysin erilainen. Ja olenpa törmännyt myös aika övereihinkin esimerkkeihin lehdessä, että mies kulkee monen tonnin puvussa ja äiti ja lapset kirpparivaatteissa. Meidän parisuhteessa raha-asiat hoituvat todella hyvin. En muista että olisimme koskaan riidelleet rahasta. Ja miksi näin?

Raha parisuhteessa

Ajattelemme rahasta samalla tavalla. Kumpikaan meistä ei ole kovin tuhlailevaa sorttia, eikä kulutuksessa ole sinänsä eroja. Meillä ei synny esimerkiksi kiistoja siitä että toinen haluaisi käydä joka viikko hienosti syömässä ravintolassa, kun toinen ei missään nimessä. Tykkäämme molemmat matkustamisesta, ja siihen sitten panostammekin. Ruokakaupassakaan ei synny kiistoja siitä, mitä ostetaan. Onko tämä liian kallista meille vai ei. Tietysti olemme joutuneet käymään keskustelua joistakin hankinnoista, koska no minä nyt aina saan päähänpistoja että joku asia olisi tosi kiva, ja mieheni sitten toppuuttelee että tarvitaanko me todella nyt sitä.

Luulen että suurimpia törmäyksiä parisuhteessa rahan suhteen tulee juuri noista kulutustottumuksista. Toisen maku asioihin on paljon kalliimpi kuin toisen ja pahimmassa tapauksessa toisella ei ole edes varaa ja tuloja elää samanlaista elämäntyyliä kuin toisen. Ja tässä kohtaa, avaimena on tietty rahasta puhuminen.

Raha-asiat parisuhteessa - mamma sijoittaa blogi
Kuvalähde

Yhteiset tilit

Meillä on kaksi yhteistä tiliä, jotka avasimme samantien kun muutimme yhteen. Näille tileille siirretään kuukausittain tietyt summat. Minulle ei toimisi, ja olisi ehkä vähän ahdistavakin ajatus, että kaikki rahamme menisivät yhteisille tileille. Mutta tämä tuntuu olevan aika yleistä. Mutta takaisin meidän yhteisiin tileihin. Toinen tili on käyttötili johon meillä molemmilla on kortit. Täältä maksetaan kaikki yhteiset ostokset. Kauppakäynnit yms, sekä esimerkiksi lapsen vaatteet.

Toinen yhteinen tilimme on tarkoitettu kaikkien yhteisten laskujen maksamiseen ja tälle tilille ei ole kortteja. Joka vuosi laskemme ja arvioimme paljonko kuluja tulee olemaan. Sitten jaamme summan 12 ja sitten vielä puoliksi, näin saadaan kuukausittain siirrettävä summa tälle kakkostilille molempien osalta. Tältä kakkostililtä siirrämme myös lapsemme Nordnet tilille rahaa.

On jotenkin todella helppoa, kun palkkapäivänä lähtee ensin 360€ kauppatilille ja 700€ laskujenmaksu/muiden kulujen hoitotilille ja tietää että ei tarvitse stressata mistään laskuista, koska kaikki menevät yhteiseltä tililtä.

Kulut tasan parisuhteessa?

Meillä on aina laitettu kulut tasan, vaikka tulomme eivät olleetkaan kovin samansuuruiset. Ennen kuin asuimme yhdessä, maksoimme tietty molemmat omien asuntojemme kulut, mutta yhteisiä ostoksia maksoimme vuorotellen.  Mutta tämä on minun mielestäni ollut reilua. Ainoastaan kun olin äitiyslomalla, mies otti suurempaa roolia laskujen maksamisessa, ja silloin tämä on mielestäni oikein. Koska äitiyslomalla tulot kuitenkin tippuvat aika huomattavasti.

Olen kuitenkin kuullut myös muista tosi hyvistä menojen jakamistavoista parisuhteessa! Jos toinen pariskunnasta tienaa enemmän, maksaa myös tämä puoliso enemmän. Esimerkiksi ensin lasketaan kaikki kulut ja sen jälkeen jaetaan ne siinä suhteessa missä saadaan tuloja.

Tai sitten vaan yksinkertaisesti maksetaan vuorotellen kauppaostoksia ja laskuja. Mutta jos meillä olisi ollut tällainen tyyli käytössä ei se olisi toiminut. Koska aika usein minä olen ollut aikaisemmin se joka on käynyt kaupassa, koska olen ollut töissä kaupassa ja se on ollut järkevää hoitaa heti töiden jälkeen.

Miten teillä hoidetaan raha-asiat parisuhteessa? 

PS.  Muista seurata blogia täällä Lilyssä, Bloglovinissa, Facebookissa ja nyt myös Instagramissa!

-Emmi 

tyo-ja-raha parisuhde raha vanhemmuus
Kommentit (2)
  1. Meillä kanssa yhteinen tili miehen kanssa johon kummallakin on kortit, josta maksamme nimenomaan ruokakulut, yhteiset laskut jne. Vielä meillä ei ole lapsia joten sen suhteen menot eivät ole kovin suuria. Rahasta olemme puhuneet aina paljon, juurikin sen vuoksi että niistä ei tulisi riitoja vaan asiasta oltaisiin rehellisiä. Meillä haaste varmaankin se, että minulla suht säännölliset tulot, mutta mies on yrittäjä ja tulot vaihtelevat todella paljon per kuukausi, hän kuitenkin tienaa enemmän ja välillä ottanut tästä syystä enemmän koppia jonkun hankinnan osuudesta. Vielä ainakin tämä toiminut ja jos jossain vaiheessa ei toimi enää niin onneksi puhumme rahasta paljon 🙂

    1. Moi! <3 Teidän järjestely kuulostaa erittäin hyvältä. Onneksi olette ottaneet alusta lähtien linjan että puhutte rahasta. 🙂

      -Emmi

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *