Taloudellinen puskuri – Mikä se on ja paljonko sitä tarvitaan?

Aina silloin kun joku kysyy esimerkiksi Facebook ryhmässä kuinka aloittaa sijoittaminen, joku heittää: säästä ensin puskuri. Toinen suosittu puheenaihe (ehkä välillä myös väittelyn aihe) on kuinka paljon puskuria pitäisi olla. Aiheena tämä jakaa mielipiteitä varmaan yhtä paljon kuin se mikä on paras sijoituskohde. Tarvitseeko puskurin maata tilillä vai voisiko se vaikka olla helposti lunastettavissa olevassa rahastossa?

Mikä on puskuri?

Puskuri on sitä varten, että jos elämässä tapahtuu jotain yllättävää, on sukanvarressa vähän rahaa millä pärjätä ensimmäisten kuukausien yli. Esimerkiksi kalliiden kodinkoneiden hajoaminen, sairastuminen tai työpaikan menetys. Puskurin määrä on jokaisesta itsestään kiinni, onko se sitten 1 kuukauden tai vaikka vuoden palkan verran. Se missä puskurin tykkää säilyttää, on myös ihmisriippuvaista. Osa tykkää että se on tilillä, mutta jotkut tykkää sijoittaa myös sen tai osan siitä. Kuulun itse noihin jälkimmäisiin. Pääasia on että puskuri on helposti muutettavissa käteiseksi.

Ihannetilanteessa puskuri on jotain sellaista, jossa arvon menetystä ei tulisi. Kyllä se harmittaisi että joutuisi myymään taloudellisen ahdingon takia esimerkiksi asunnon tai osakkeet.

Paljonko on tarpeeksi puskuria - mamma sijoittaa blogi

Paljonko minulla on taloudellista puskuria?

Paljonko minulla on taloudellista puskuria? Pidän yleensä noin 1000 euroa tilillä ylimääräistä, joidenkin mielestä tämä voisi olla varmasti enemmänkin. Mutta toimii minulle, ja miksi? Olen kuitenkin ajatellut asian niin että minulla on helposti käteiseksi muutettavia varoja, kuukausittaista vuokratuloa, asuntolainankin saan tauolle vaikka samantien ja hyvät vakuutukset jotka kattavat myös laajat yksityiset lääkärikäynnit ja toimenpiteet. Lisäksi meillä on mieheni kanssa yhteistä puskuria yhteisillä tileillä, joten kodinkoneiden yms rikkoutuessa pystymme aina maksamaan kaiken sieltä.

En siis ole pistänyt puskuriani vain yhteen paikkaan, enkä kyllä koe järkevänäkään makuuttaa useampia tonneja tilillä kuukausi toisensa jälkeen. Mutta suosittelen, että jokaisella olisi edes jonkinnäköinen puskuri ja suunnitelma sen varalle, jos jotain tapahtuu ja tuloja ei enää tule.

Onko sulla taloudellista puskuria? Onko se käteisenä vai sijoituksina? Kerro kommentteihin!

PS.  Muista seurata blogia täällä Lilyssä, Bloglovinissa, Facebookissa ja nyt myös Instagramissa!

-Emmi 

tyo-ja-raha tyo raha oma-elama
Kommentit (5)
 1. Tuore säästäjä
  2.7.2019, 19:24

  Tällä hetkellä tavoitteena on säästää miehen kanssa yhteinen kymppitonnin puskuri,josta on jo kasassa 7500 euroa. Mulle se kymppitonni on jokin henkinen rajapyykki, että sitten kun näen sen ns. ylimääräisenä ja koskemattomana tilillä, niin uskallan ruveta varmaan sijoittamaan enemmänkin ja haaveilemaan omasta asunnostakin. Olisi tietysti viisasta laittaa osa poikimaan jo nyt, mutta olen vasta tänä vuonna ottanut raha-asiat kunnolla haltuun ja olen hidas tekemään mitään uusia siirtoja 😀

  1. Moi Tuore säästäjä 🙂
   Teillä on jo tosi hienosti kasassa tavoitteesta. Onneksi rahastoihin pääsee esim Nordnetissä käsiksi 15 eurolla jos siltä tuntuu aikaisemmin. 🙂 Tsemppiä vielä loppurutistukseen!

   1. Antwerpenin Anna
    11.7.2019, 11:10

    Kiitos! Mulla on tässä sellainen haaste, etten asu Suomessa ja etsin yhä Nordetin tapaista alustaa, jossa olisi helppo aloittaa. Voisin tietty käyttää Nordnetiäkin, mutta pitääkseni verotuksen ja byrokratian mahdollisimman yksinkertaisena haluaisin pitää raha-asiat mahdollisimman pitkälti asuinmaassani. Juuri kun opin sijoittamisen perusasiat suomeksi niin pitäisi ottaa sanasto haltuun vielä englanniksikin ja ehkä paikallisellakin kielellä 😀

    1. Antwerpenin Anna
     11.7.2019, 11:21

     (Eka kommentti oli siis myös multa, kun en ollut kirjautuneena)

     Että jos kellään on vinkkiä ns. Belgian Nordnetistä niin otan kiitollisena vastaan 😀

     1. Moi Anna!
      Toivotaan että jostain löytyis samantyylinen palvelu, en ole kyllä itse törmännyt. Ei tosin ole ollut tarvettakaan ottaa selvää ulkomaiden palveluista. 😀

      -Emmi

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *