Vastuullinen sijoittaminen

Vastuullinen sijoittaminen oli minulle melko juttu puoli vuotta sitten. Muistan ajatelleeni että no, se varmasti liittyy siihen että tehdään sijoittamalla vastuullisia valintoja. Mutta kun yritin esimerkiksi googletella miten voisin löytää vastuullisia sijoituskohteita, oli niiden löytäminen aika vaikeaa. Saatika sitten miten löytää ja vertailla tuottavia vastuullisia sijoituskohteita?

Mitä on vastuullinen sijoittaminen?

Vastuullisessa sijoittamisessa ei sijoiteta seuraaviin: alkoholi, aseet, eläinkokeet, geenimuunnellut organismit (GMO), hiilivoima, palmuöljy, pienaseet, pornografia, sotateollisuus, torjunta-aineet, tupakka, uhkapelit ja ydinvoima. Sen sijaan vastuullisessa sijoittamisessa keskitytään yrityksiin jotka kiinnittävät toiminnassaan huomiota ympäristöön, sosiaalisiin vaikutuksiin ja hyvään hallintotapaan. Näitä kolmea kategoriaa kutsutaan ESG-kriteereiksi (environment, social, governance).

Kun vähän pureudutaan syvemmin noihin kolmeen termiin niin ympäristöllä tarkoitetaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen huomioimista ja energiatehokkuutta. Sosiaalisilla vaikutuksilla tarkoitetaan vastuuta ihmisoikeuksista ja henkilöstöstä huolehtimista. Näistä viimeiseen eli hyvään hallintotapaan liittyy muun muassa verojen maksu ja korruption estäminen.

Minä ajattelin ennen, että vastuullinen sijoittaminen on vain sitä, että jätetään kokonaan sijoittamatta yrityksiin tai toimialaan, jotka lukeutuvat tuohon aikaisempaan joukkoon. Mutta kuuntelin Taloudellinen mielenrauha -podcastista jakson, jossa käsiteltiin vastuullista sijoittamista, ja siellä sanottiin hyvin että kyllähän me tarvitsemme myös näitä ei niin vastuullisia toimialoja, mutta sijoitukset voi kohdistaa toimialan vastuullisimpaan yhtiöön.

vastuullinen sijoittaminen mamma sijoittaa blogi

Mistä tietää onko kohde vastuullinen?

Nyt kun vastuullinen sijoittaminen on alkanut nousta enemmän ja enemmän puheenaiheeksi, on myös helpompi löytää siitä lisätietoja. Pankit ovatkin alkaneet koota sivuilleen tietoa vastuullisesta sijoittamisesta ja nostaa vastuullisen sijoittamisen kohteita helpommin löydettäväksi. Itsehän sijoitan Nordnetin kautta, joten en pysty oikein kertomaan kokemuksia muista, mutta ainakin siellä pystyy hakemaan rahastoja niin että ne eivät sisällä yrityksiä jotka toimivat esimerkiksi aseteollisuudessa. Lisäksi rahastoja voi verrata Maapallo -ikonilla, joka on Morningstarin symboli kestävälle kehitykselle ja vakaalle tuotolle, sekä tuloksiin voi suodattaa sellaisia rahastoja joiden hiiliriskin arvioidaan olevan matala.

Tuo mainitsemani Morningstar on yksityinen Amerikkalainen analyysiyritys, jonka sivuilla pystyy tutkimaan eri yhtiöiden ja rahastojen vastuullisuutta.

Jos mielenkiintoa riittää ja halua on lukea yrityksien vastuullisuudesta enemmänkin, niin nämä yrityksien vastuullisuusraportit ovat yleensä kaikkien saatavilla yrityksen verkkosivuilla. Kannattaa käydä tsekkaamassa, ne ovat yleensä ihan mielenkiintoista luettavaa.

Minä vastuullisena sijoittajana

Olen itsekin aika hämmentynyt siitä, miten minulla onkin mennyt koko vastuullinen sijoittaminen niin ohi, että olen alkanut paneutua siihen enemmän vasta muutama kuukausi sitten. Koska pidän itseäni kuitenkin aika ympäristötietoisena: kierrätämme muovit, pahvit, metallin, lasin jne. Automme kulkee biokaasulla, työmatkat ja muutenkin liikumme pyörällä aina kun se on mahdollista, lisäksi ostamme paljon tavaroista käytettynä.

Täytyy myöntää, että en ole tietoinen kaikkien rahastojeni vastuullisuudesta. Varsinkaan niiden joita olen jo ostanut ennen kuin tämä vastuullinen sijoittaminen alkoi minua kiinnostaa. Mutta sen jälkeen kun otin enemmän selvää ja  kuinka etsiä vastuullisia  vaihtoehtoja, olen ottanut ne päätöksissäni huomioon ja sijoittanut mahdollisimman vastuullisesti.

Kiinnitätkö huomiota sijoituskohteiden vastuullisuuteen? Kerro kommentteihin! Lue myös edellinen postaus miksi minä sijoitan!

PS.  Muista seurata blogia täällä Lilyssä, Bloglovinissa, Facebookissa ja nyt myös Instagramissa!

-Emmi 

tyo-ja-raha raha vastuullisuus ostokset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *