Jos et matkusta, älä myöskään jupise

IMG_20140430_040546.jpg

Nata pohtii blogissaan, että ei huvita matkustaa.

Pisteet siitä!

Jos en itse reissaisi, se olisi varmasti inhokki-ilmiöni. Reissujutut (myös omani) ovat usein rasittavaa hehkutusta ja omahyväisyydessä lillumista. Ei siis ihme, että monia ärsyttää. 

Sanonkin tämän heti alkuun hyvin selvästi: on enemmän kuin ok, että viihtyy paremmin kotona kuin reissussa. Maailmassa on tuskin yhtään asiaa, josta kaikki pitäisivät, eikä tämä ole poikkeus.

Kirjoituksen kommenteissa nousi kuitenkin esiin yksi asia, joka ärsyttää minua.

Se, miten tuntuu, että pitäisi matkustaa.

Huoh.

Vastaava jupina saa ärsytysarvoni koholle, oli kyseessä sitten ura, äitiys tai ihan mikä tahansa elämänarvo.

Kaava on aina sama.

Jupisijalla on aina tunne, että jonkun mielestä hänen pitäisi elää jollain toisella tavalla..

Tässä poimintoja keskustelusta.

Nata itse kirjoittaa: ”Olisi junttia olla kiinnostumatta maailmasta ympärillä. Pitäisi haluta matkustaa uusiin paikkoihin ja mahdollisesti kaikkein extremella tavalla, ei missään tapauksessa turistikohteisiin.”

Kommentteissa ollaan samaa mieltä:

”Olen itse samoilla linjoilla, mutta tuntuu että yhteiskunta ei ole. Missä vaiheessa tuosta on tullut normaalia?”

”Turhautuminen kun pitäis mennä ja tulla ja kiirehtiä, juosta kaupunki läpi ja tutustua kaikkiin ihmisiin kahdessa päivässä.”

”Kaikkilla kavereilla tuntuu olevan ihan hirmuinen kaukokaipuu ja kattovat mua kieroon kun sanon, että mun ideaali loma ois se, että saisin maata kotona ja joku tiskais, veisi roskat mun puolesta ja vaikka siinä sivussa löyhyttelis jotain lehteä. Kutsuttakoon mua sitten maalaisjuntiksi.”

”Onpa kiva, että joku kirjoittaa joskus näinkin. Varsinkin kun blogeissa yleen kaikki on aina menossa ja uus reissu on jo varattu ennen kuin edelliseltä on päästy kotiin.”

”Välillä oikein turhauttaa, kun tuntuu että olisi PAKKO haluta koko ajan olla reissussa ja potea matkakuumetta ja kaukokaipuuta ja löytää joku ihana originelli kohde jossa seikkailla. Toivottavasti ihmiset sallisivat myös tällaisen näkökulman asioihin!”

Joku sanoi minulle kerran täällä blogissa, että nyt se pää pois perseestä. Jos se ei olisi kovin passiivis-aggressiivista, saattaisin sanoa niin nyt. Sen sijaan taidan sanoa, että äly hoi.

Ihan tosi: kuka niin vaatii? Kuka sanoo, että sinun pitäisi ajatella tai elää tietyllä tavalla? Ihan kuule sinä itse.

Kyse on ihan samasta, kuin ihminen kokee, että hänen pitäisi treenata/hankkia lapsia/olla kunnianhimoinen/tehdä jotain merkittävää/jupijupimitäikinä. Älä tee jos et halua! Ja vielä tärkeämpää: älä valita, että pitäisi. Älä mene hiton tunnemössökonditionaalin taakse. Jos et halua, niin et halua.

En voi käsittää, miksi moni on niin kamalan herkkänä siitä, miten toiset ihmiset elävät. Ihan sama, jos bloggari tai pari käy viidesti vuodessa ulkomailla. Käyköön! Ihan sama, jos lehdissä, mainoksissa ja kavereiden puheissa hehkutetaan, miten kivaa maailmalla on. Mahtuu puheisiin muutakin paskaa!

En siis ärsyyntynyt kommenteissa siitä, että matkustusta kritisoidaan. Ärsyynnyin siitä, miten moni antaa aivan turhan ulkoisen paineen aiheuttaa itselleen pahaa mieltä.

Sillä ei ole olemassa mitään yhtä suurta mielipidettä, jonka kaikki allekirjoittaisivat.

Ihan samoin minusta voisi tuntua, että muiden ihmisten ja yhteiskunnan mielestä minun pitäisi lopettaa hedonistiset arkipakoiluni ja keskittyä uraani. Ihan yhtä hyvin voisin kokea, että yleinen mielipide sanoo, että liftaaminen on typerää, lentäminen itsekästä ja matkoista kirjoittaminen narsismia.

Mutta minäpä en koe, koska en tahdo.

On elämän suurta haaskausta keskittyä vollottamaan, miten tuntee sanatonta painostusta. Yleensä se on juuri sitä: pelkkä tunne. Mitä epävarmempi on omista valinnoistaan, sitä helpommin muiden sanat kokee kritiikkinä.

Ihmisiä kiinnostavat toisten asiat aika vähän.

Joten ensi kerralla, kun jonkun puheista tai kirjoituksista syntyy olo, että pitäisi tehdä jotakin, mitä et aidosti halua, vedä syvään henkeä. Kyse ei ole sinusta, vaan hänestä.

Jos kukaan ei kritisoi valintojasi suoraan, älä inise varmana, että aivan varmasti muut salaa tuomitsevat ja katsovat kieroon. Tuskin. Yksikään bloggaaja ei kirjoita reissuistaan, jotta juuri sinulle tulisi syyllinen olo. Kukaan kaverisi ei hehkuta vaihtovuottaan saadakseen sinut tuntemaan, että olet tylsä kotihiiri. Yleensä takana on aito palo.

Ja jos joku kritisoi valintojasi, hän on tyhmä. Ei sellaisten ihmisten kanssa ole pakko viettää aikaa. Sano vastaan. Seiso ylpeänä itsesi ja elämäsi takana.

Ja jos mikään muu ei auta, kuuntele kaikkien kliseiden isää Pelle Miljoonaa:

Sisko meille on annettu elämä 
ja mä en aio heittää sitä menemään 
olen aina tarttunut joka sekunttiin 
ja se on sattunut 
mutta sydän sanoi niin.

Elämä on ihan uskomattoman hieno asia ja kestää vain hetken. On ihan sama, tartutko siihen Kairossa vai Keravalla, kunhat lopetat jupinan ja tartut. Tai olet vaikka tarttumatta, jos siltä tuntuu.

Kommentit (27)
  1. Kommentoin tätä hiukan jälkijunassa, mutta hieno kirjoitus! HS:ssä olikin juuri juttua kesälomasta ja siinä yhteydessä mainittiin, että lomatyytyväisyyteen ei tutkimusten mukaan vaikuta se, onko ihminen ollut reissussa vai ei lomallaan. Ehkä siihen tosiaan vaikuttaa vain ja ainoastaan se, että on ollut itse tyytyväinen valintaansa oli se mikä tahansa:) Itse olen elänyt jo useamman vuoden ilman kaukolomia olosuhdesyistä; asuntolainoista ja remonteista on ollut liikaa kuluja vrt. äitiysloma- ja osa-aikatyötuloihin, jotta siitä olisi lohjennut vielä kaukomatkailuunkin. Harmittaisi ehkä enemmän jos a) ei olisi valinnut remonttia yli matkustelun ja b) ei olisi aikakaudella ennen lapsia/koiria/asuntolainaa/remontteja tullut reissattua yli 30 maata ristiin rastiin. Ja tosiaan kannustan; jos on matkakuumeista sorttia, kannattaa reissata silloin kun olosuhteet ovat elämässä kohdillaan! 🙂

  2. Pakko tallentaa tää teksti johonkin suosikkeihin ja palata näihin tunnelmiin aina kun on tuollainen olo. Koski se sitten matkustelua, treenaamista, opiskelua, mitä vain. Kiitos aivan mahtavasta postauksesta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *