Uusi vuosi, parempi ruokavalio
Taas on se aika vuodesta, kun tehdään lupaus siitä, että syödään entistä terveellisemmin ja liikutaan enemmän. Tässäpä teille helppo, terveellinen ja herkullinen ehdotus lounaalle: kesäkurpitsapasta. Olen itse aivan hullaantunut kesäkurpitsapastaan. Olin jo parin vuoden ajan halunnut tehdä sitä, mutten ollut löytänyt kunnon kasvissorvia, jolla saisin pastamaista nauhaa kesäkurpitsasta. Viime keväänä löysin sitten vihdoin netistä näppärän pienen raastimen, jolla saan nopeasti aikaan spagettimaista nauhaa mistä tahansa vihanneksesta. Ja pienenä vinkkinä, että mm. Jysk myy sellaisia raastimia muutamalla eurolla.
Käytän tässä reseptissä valkoisia Shimeji-sieniä, joihin olen aivan hurahtanut. Ainakin Citymarket myy valkoisia ja ruskeita Shimeji-sieniä vihannesosastollaan. Ne ovat pannuvalmiita ja todella hyviä. Suosittelen.
Ensin siis raastoin kesäkurpitsan valmiiksi nauhaksi. Sitten ruskistin sieniä pannulla ja heitin sekaan raastettua valkosipulia sekä raastettua inkivääriä. Sen jälkeen lisäsin kookoskerman, jonka keitin kokoon, jotta sain seoksesta kastikemaista. En halunnut suurustaa kastiketta jauhoilla, koska viimeksi kun kokeilin laittaa sekaan kookosjauhoja, koostumus jäi rakeiseksi. Toki saat varmasti paksun ja tasaisen kastikkeen aikaan jollain gluteenittomalla jauhoseoksella, mutten ole itse jaksanut tehdä kokeiluja sitä varten. Mielestäni tämä resepti ei kaipaa jauhoja, kunhan seoksen antaa keittyä pannulla tarpeeksi kauan. Lopuksi lisäsin kastikkeeseen vielä hieman suolaa ja chilimaustetta. Kun sienikastike oli valmis, lisäsin pannulle kesäkurpitsanauhat ja sekoitin ne kastikkeeseen. Näin ne hieman lämpenivät, mutteivät menettäneet rapsakkuuttaan tai muuttuneet veteliksi.
Annos on täysin gluteeniton ja maidoton. Reseptissä parasta on se, että sitä on helppo muunnella. Jos ei pidä kookoksen mausta, kastikkeen voi tehdä tavallisesta ruokakermasta tai soijakermasta. Sekaan voi lorauttaa esimerkiksi hieman sitruunatiivistettä, jos inkivääriä ei ole tarjolla. Koristeluun käytin silmusalaattia.
Translation: It is a new year and a new chance to start eating clean. Here is a delicious, healthy and easy dish for you to try: Courgette (zucchini) pasta. All you need is a vegetable grater tool, courgette, Shimeji mushrooms, garlic, ginger and coconut cream. You can use any mushrooms, but Shimeji mushrooms are quick to use and tasty. First I make the courgette pasta by using the grater tool. Then I fry the mushrooms in a pan and add the grated fresh ginger and garlic. After that I add the coconut cream and let the sauce reduce slowly, so that you don´t need to add any flour to this mixture. I use salt and chili for seasoning. If you don´t like the taste of coconut, you can use soy cream or normal cream. And lemon juice is a good option if you don´t have a fresh ginger. When the sauce is reduced, I add the grated courgette and mix it with the sauce, so that the courgette is a bit warm but still crunchy and fresh. This dish is gluten and dairy free and quick to make.