6 X terveellinen välipala
Onko sinulla vaikeuksia keksiä terveellistä välipalaa? Itse kamppailen päivittäin asian kanssa. Liikun niin paljon, että minulla on jatkuvasti nälkä, mutta olen sen verran allerginen erilaisille ruoka-aineille, etten pysty syömään mitä tahansa. Tällä hetkellä olen vetänyt melko tiukan linjan gluteenin ja maitotuotteiden suhteen, koska olen huomannut sen vaikuttavan sekä ihooni, että yleiseen hyvään olooni. Voin siis paremmin, kun katson, mitä syön ja vältän maitotuotteita ja gluteenia. Siksi olen viimeisten vuosien aikana joutunut kehittelemään sellaisia välipaloja itselleni, jotka ovat nopeita tehdä, mutta joita voi syödä huoletta.
Olen jo muutaman vuoden ajan tehnyt näitä siemennäkkäreitä, joita voi syödä välipalana kotona, tai ottaa töihin evääksi. Siemennäkkärit pitävät hyvin nälkää ja ovat todella hyviä. Itse olen käyttänyt Risentan valmista siemennäkkäripussia, johon lisätään vain kiehuva vesi, öljy sekä suola tai mausteet. Tämä sekoitus on kiireisellekin ihmiselle täydellinen, koska näkkäripellillinen valmistuu kuin itsestään. Sekoitat vain ainekset keskenään ja laitat uuniin. Ja näistä voi tehdä hieman suolaisempia, jos haluaa vain nopeaa naposteltavaa. Itse teen näistä enemmän leipämäisiä ja paksuja, joten ne pitävät myös paremmin nälkää.
Voit käyttää näkkäreiden valmistukseen haluamaasi öljyä. Itse olen käyttänyt aina kookosöljyä. Voit myös kokeilla vaihdella öljyn määrää annoksessa, niin saat joko rapeampia näkkäreitä, tai sitten hieman tuhdimpia, mutta myös pehmeämpiä ja koossa paremmin pysyviä. Näkkäreiden päälle voit laittaa mitä tahansa haluat. Itse olen ihastunut Hummukseen, joka korvaa hyvin maitotuotteet. Lidl myy todella ihanaa ja pehmeää, valmista Hummusta, jos et kerkeä sitä itse tekemään.
Tein tällä kertaa kuusi eri vaihtoehtoa, joita voi näkkärin päälle laittaa. Näkkäri on mielestäni jo itsessään todella maistuvaa, mutta jos kaipaat siihen päälle jotain, tässä olisi ehdotuksia: punaista levää (Cavi-Art), viikunoita, hummusta & vesikrassia, hummusta, avocadoa tai retiisiä. Itse käytän paljon Cavi-Artin merilevävalmisteita, mutta hummus on ehkä näistä se oma suosikkini. Tässä siis vain muutama ehdotus, jos haluat syödä terveellisesti ja pitää kuitenkin nälän loitolla. Kalorittomia nämä eivät ole, mutta sisältävät juurikin niitä terveellisiä rasvoja, joita kipeästi tarvitsemme.
Jos käytät paljon erilaisia siemeniä ruoanlaitossa, voit kokeilla tehdä siemennäkkileipää ilman valmiita sekoituksiakin. Pienet siemenet toimivat parhaiten, mutta suuremmatkin varmasti menevät siellä mukana. Itse en ole ikinä kokeillut muita kuin näitä valmiita siemensekoituksia, mutta tärkeintä on se, että sekoituksen saa pysymään koossa. Risentan valmiissa sekoituksessa on Chian siemeniä sekä Psylliumia, jotka molemmat sitoo aineksia yhteen. Siksi tämä on helppo ja nopea ratkaisu. Joskus olen lisäillyt hieman Psylliumia vielä joukkoon, jotta saan näkkäreistä vieläkin paremmin koossa pysyviä, sekä kuitupitoisempia. Se ei kuitenkaan tässä ole tarpeellista. Olen tehnyt näkkäreitä jo niin kauan, että muuntelen välillä itse reseptiä, milloin mistäkin syystä. Nyt haluaisin seuraavaksi kokeilla joitain mausteita, jotka toisivat potkua näkkäriin. Ehkäpä laitan chiliä ja suolaa seuraavaan annokseen, tai jopa tuoreita yrttejä. Entä miltähän aito kaakaomassa maistuisi näissä? On hauskaa, kun voi tuunata näkkärit ihan millaiseksi itse haluaa. Varminta on kuitenkin tehdä näkkärit ohjeiden mukaan ja lisätä makua sitten jälkikäteen, päällisen muodossa.
Nämä ovat myös kiva idea illanviettoon. Voit tehdä näistä niin monenmakuisia, että varmasti maistuvat kaikille.
Mikä olisi oma suosikkisi?
Translation: Have you ever tried to make a bread out of seeds? If you want to eat healthy and avoid dairy products and glutein, here is the perfect solution for you. These crisp breads are easy and quick to make. There are many ready-made solutions in stores these days. I use this mix of seeds with Psyllium fiber by Risenta. You just need to add boiling water and oil to this mix. If you can´t find these ready mixed products from your store, you can always buy different seeds (preferably small seeds), Chia seeds, Psyllium fiber and coconut oil or any oil you like and just mix them together. The challenge is to make the crisp bread solid enough, so that it won´t crack. The Psyllium fiber and the Chia seeds will help the seeds stay together. Just put the final mix into the oven for about an hour and that´s it. You can enjoy your crisp bread for example with hummus, figs, avocado, watercress, radish or seaweed product (like this red seaweed product). My favourite one is with hummus. You can make these more salty, or you could make the crisp bread spicy and hot with chili. Or put a slice of cantaloupe melon and make your bread a bit sweeter, if you like.