Helppo raakasuklaa-ohje
Raakasuklaan teko on nopeaa ja helppoa. Tarvitset vain muutaman raaka-aineen ja saat tehtyä terveellistä suklaata juuri sen makuisena kuin itse haluat. Olen maistanut monia raakasuklaita, joista en ole pitänyt. Ne ovat olleet liian tuhteja tai liian pistävänmakuisia. Raakasuklaan teossa on hauskaa se, että reseptiä voi muokata vaikka miten paljon oman makunsa mukaan.
Ohje:
Kaakaomassaa (Cocovi)
Kookosöljyä
Ruususuolaa
Mustikkahunajaa (Oiva Luomuhunajaa)
Manteleita
Herkku Mix (Mulperimarjarouhe, Via Naturale)
En anna tähän nyt mitään tarkkoja ohjeita, vaan itse olen tehnyt aina hyvin vapaalla kädellä näitä suklaasatseja. Yhdestä isosta suklaamassapalasta tulee jo paljon suklaata, joten ota pala massaa ja laita se metallikulhoon. Ota samalla toinen suurempi metallikulho ja keitä siihen vettä. Laita metallikulhot päällekkäin, jotta saat vesihauteen suklaamassalle. Kun olet laittanut kaakaomassan sulamaan hauteeseen, lisää siihen ruokalusikallinen kookosöljyä. Kookosöljyn määrää voit vaihdella riippuen siitä, miten paljon massaa haluat suklaaseen. Itse olen hyvin varovainen öljyn kanssa, koska juuri se tekee raakasuklaasta helposti liian tuhtia ja öljyistä. Mitä vähemmän, sen parempi. Sen avulla saat kuitenkin kaakaomassaan juoksevuutta, mutta kunhan jaksat pitää massaa tarpeeksi kauan hauteessa, se kyllä sulaa notkeaksi. Jos laitat liikaa öljyä, voit lisätä sekaan leivontaan tarkoitettua tummaa kaakaojauhetta, niin se pelastaa tilanteen. Kun suklaa on juoksevaa, voit maustaa sen hunajalla ja ripauksella ruususuolaa. Maistele suklaata, koska vain siten saat siitä tarpeeksi makeaa. Itse pidän siitä, että suolaa on tarpeeksi, koska se leikkaa suklaan kitkeryyttä. Kun suklaa on maustettu, kaada se leivinpaperilla vuoratulle vuoalle niin ohuelti kuin mahdollista. Lopuksi voit koristella suklaan mielesi mukaan. Itse olen käyttänyt tässä murskattuja kuorellisia ja kuorittuja manteleita sekä Herkku Mixiä, joita ripoittelin tasaisesti massaan. Sitten vain jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
Jos haluat hyviä raakasuklaa-ohjeita tai muita terveellisiä jälkiruoka-ohjeita, kannattaa lukea Kiitos hyvää-kirja. Sieltä löytyy uskomattoman ihania jälkiruoka-ohjeita ilman sokeria ja gluteiinia. On itse tarkoitus kokeilla kirjan ohjeita ihan lähitulevaisuudessa, joten jaan kokemukset niistä sitten täälläkin. Ja jos teet raakasuklaata, niin kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä. Itse kokeilin kerran tuoreilla vadelmilla, ja oli kyllä hyvää.
Translation: raw chocolate is quick and easy to do. All you need is:
– cocoa mass or cocoa powder
– coconut oil
– honey, agave syrup or stevia
– Himalayan salt
– almonds, mulberrys or fresh berries for the flavour and to garnish the chocolate
First you just melt the cocoa mass in a bowl above a hot water. You can use two metal bowls on top of each other to melt the cocoa mass. Then add the coconut oil (be carefull with the amount) and when the chocolate has melted, add the honey and the salt and remember to taste it. Pour the melted chocolate to a tray and sprinkle the almonds or other garnish on the top. Let the chocolate set in a refrigerator or a freezer for a while. You´ll get the hang of it after a few times. And don´t be afraid to try different combinations. You might even discover the most amazing flavours by accident.