Minimalistinen keittiö

kitchen_3_blogi.jpg

 

Muutimme vuosi sitten omaan asuntoon, jonka remontoimme lattiasta kattoon ihan itse. Asunto oli 80-luvun alussa valmistunut ja alkuperäisessä kunnossa. Ainoa, mikä oli uusittu, oli alakerran suihkutila. Keittiöstä jouduimme kaatamaan seinät ja laittamaan kaikki pinnat uusiksi. Keittiön kaapitkin kokosimme itse ja asensimme paikoilleen, joten keittiö oli ehdottomasti työläin koko asunnossa.  

Halusimme avaran ja valoisan keittiön, joka olisi helppo pitää siistinä. Emme halunneet yläkaappeja, vaan teimme pitkän saarekkeen, johon varmasti mahtuisi kaikki tarvittava laatikoihin. Nyt keittiö on enää listoja vaille valmis, joten pääsemme vihdoin sitä sisustamaan. Pidän siitä, että keittiössä ei ole tasoilla kuin ne välttämättömät. Niiden lisäksi olen yrittänyt tuoda kodikkuutta yrteillä ja muutamalla pienellä koriste-esineellä. Vaikka monen mielestä keittiömme saattaa olla liiankin kliininen ja simppeli, olen itse kovin iloinen siitä, miten helppo se on siivota. Toki vaaleat pinnat ovat aina haasteellisia, mutta pintamateriaalien takia lika lähtee nopeasti parilla pyyhkäisyllä.

Keittiömme betoniseinä on tehty tavallisella saneerauslaastilla, joka oli todella edullinen ratkaisu. Ohueksi tehty massa levitettiin seinään puoliympyrää muistuttavin vedoin. Koska halusimme kunnolla tekstuuria pintaan, ei haitannut vaikka laasti meni hieman miten sattui. Kun seinä oli kuiva, levitimme telalla siihen useamman kerroksen Tikkurilan Supi Saunasuojaa, joka ei muuta seinän väriä, mutta suojaa kaikilta rasvaroiskeilta. Mikään ei siis imeydy betoniin, vaan lika on poispyyhittävissä.

 

kitchen_2_blogi.jpg

 

Vaikka valkoinen on sisustuksessa jo mennyt trendi, valitsimme valkoisen, koska se tuo avaruutta pieneen asuntoomme. Väriä on helppo lisätä valkoisen rinnalle tekstiileillä sekä muilla sisustuselementeillä. Harmaa betoniseinä luo myös hieman kontrastia valkoiselle. Kultaisesta hanasta olin haaveillut jo pitkään ja se toimii kivana yksityiskohtana muuten niin minimalistisessa ja vaaleassa keittiössä. 

Avokeittiössä olevaan ruokailuryhmään teimme ruokapöydän itse, koska emme löytäneet mieluisaa ja budjettiin sopivaa pöytämallia kaupasta. Halusimme mahdollisimman yksinkertaisen pöydän, jonka ympärille mahtuu kahdeksan henkilöä. Suunnittelimme pöydän ja sahautimme siihen oikeanpituiset vanerilevyt, jotka sitten porasimme yhteen ja käsittelimme Osmolla. Suosittelen harkitsemaan tätä ratkaisua, jos haluaa saada tietyn mittaisen ruokapöydän ja vieläpä edullisesti. Kannattaa siis kysyä paikalliselta sahaamolta tarjous ja saat ainakin juuri sellaisen pöydän kuin itse haluat.

Nyt puuttuisi enää muutama lista keittiöstä ja ehkäpä yksi avohylly, johon saisin jotain pientä ja kaunista esille. Ruokailuryhmän vieressä olevasta ikkunasta puuttuu myös kaihtimet ja etsinnässä on edelleen joku persoonallinen tarjoiluvaunu. Sitten keittiömme alkaa näyttämään pikkuhiljaa valmiilta.

 

kitchen_1_blogi.jpg

kitchen_4_blogi.jpg

 

Translation: This is our minimalistic kitchen. We renovated an old apartment and the kitchen was the hardest part. We wanted the kitchen to be as simple as possible and easy to clean. Now it is finally finished, apart from  a few small details. 

 

Koti Sisustus

Uusi vuosi, parempi ruokavalio

kesakurpitsapasta2.jpg

 

kesakurpitsapasta1.jpg

 

Taas on se aika vuodesta, kun tehdään lupaus siitä, että syödään entistä terveellisemmin ja liikutaan enemmän. Tässäpä teille helppo, terveellinen ja herkullinen ehdotus lounaalle: kesäkurpitsapasta. Olen itse aivan hullaantunut kesäkurpitsapastaan. Olin jo parin vuoden ajan halunnut tehdä sitä, mutten ollut löytänyt kunnon kasvissorvia, jolla saisin pastamaista nauhaa kesäkurpitsasta. Viime keväänä löysin sitten vihdoin netistä näppärän pienen raastimen, jolla saan nopeasti aikaan spagettimaista nauhaa mistä tahansa vihanneksesta. Ja pienenä vinkkinä, että mm. Jysk myy sellaisia raastimia muutamalla eurolla.

Käytän tässä reseptissä valkoisia Shimeji-sieniä, joihin olen aivan hurahtanut. Ainakin Citymarket myy valkoisia ja ruskeita Shimeji-sieniä vihannesosastollaan. Ne ovat pannuvalmiita ja todella hyviä. Suosittelen.

Ensin siis raastoin kesäkurpitsan valmiiksi nauhaksi. Sitten ruskistin sieniä pannulla ja heitin sekaan raastettua valkosipulia sekä raastettua inkivääriä. Sen jälkeen lisäsin kookoskerman, jonka keitin kokoon, jotta sain seoksesta kastikemaista. En halunnut suurustaa kastiketta jauhoilla, koska viimeksi kun kokeilin laittaa sekaan kookosjauhoja, koostumus jäi rakeiseksi. Toki saat varmasti paksun ja tasaisen kastikkeen aikaan jollain gluteenittomalla jauhoseoksella, mutten ole itse jaksanut tehdä kokeiluja sitä varten. Mielestäni tämä resepti ei kaipaa jauhoja, kunhan seoksen antaa keittyä pannulla tarpeeksi kauan. Lopuksi lisäsin kastikkeeseen vielä hieman suolaa ja chilimaustetta. Kun sienikastike oli valmis, lisäsin pannulle kesäkurpitsanauhat ja sekoitin ne kastikkeeseen. Näin ne hieman lämpenivät, mutteivät menettäneet rapsakkuuttaan tai muuttuneet veteliksi. 

Annos on täysin gluteeniton ja maidoton. Reseptissä parasta on se, että sitä on helppo muunnella. Jos ei pidä kookoksen mausta, kastikkeen voi tehdä tavallisesta ruokakermasta tai soijakermasta. Sekaan voi lorauttaa esimerkiksi hieman sitruunatiivistettä, jos inkivääriä ei ole tarjolla. Koristeluun käytin silmusalaattia.

 

kesakurpitsapasta3.jpg

 

Translation: It is a new year and a new chance to start eating clean. Here is a delicious, healthy and easy dish for you to try: Courgette (zucchini) pasta. All you need is a vegetable grater tool, courgette, Shimeji mushrooms, garlic, ginger and coconut cream. You can use any mushrooms, but Shimeji mushrooms are quick to use and tasty. First I make the courgette pasta by using the grater tool. Then I fry the mushrooms in a pan and add the grated fresh ginger and garlic. After that I add the coconut cream and let the sauce reduce slowly, so that you don´t need to add any flour to this mixture. I use salt and chili for seasoning. If you don´t like the taste of coconut, you can use  soy cream or normal cream. And lemon juice is a good option if you don´t have a fresh ginger. When the sauce is reduced, I add the grated courgette and mix it with the sauce, so that the courgette is a bit warm but still crunchy and fresh. This dish is gluten and dairy free and quick to make. 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys