Pehmeän tulinen kasvissosekeitto
Tässäpä teille kivan tulisen kasivissosekeiton resepti! Pehmeää tulisuutta tuo tuore chili ja inkivääri.
Resepti on hieman varioitu versio Safkaa-kirjan vastaavanlaisesta reseptistä.
Pehmeän tulinen kasvissosekeitto
1 keskikokoinen bataatti
6 keskikokoista porkkanaa
2 sipulia
1 chili
noin peukalon kokoinen pala inkivääriä
noin 2 rkl voita
noin 1,5 dl valkoviiniä
vettä
2 dl kuohukermaa
suolaa ja pippuria
Kuori ja pilko porkkanat, bataatti, inkivääri ja sipuli. Ei tarvitse silputa, sillä lopuksi keitto kuitenkin soseutetaan. Pese ja viipaloi chili ohuiksi renkaiksi.
Kuumenna voi kattilassa ja heitä kaikki edellä mainitut kasvikset sekaan. Sekoita, ettei ainekset pala pohjaan.
Lorauta mukaan valkoviini ja anna sihistä hetken aikaa. Lisää vettä niin paljon, että kasvikset peittyvät juuri. Lisää suolaa ja pippuria.
Keitä kasvikset kypsiksi ja soseuta keitto sitten. Lisää kerma ja kiehauta. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Keiton päälle voi ripotella vaikkapa paahdettuja ja soijalla terästettyjä auringonkukansiemeniä. Tämän mahtavan reseptin opin eräältä ystävältäni. Tokihan ekaa kertaa sitä kokatessani epäonnistuin, mutta ensi kerralla tulee varmasti hyviä… Resepti on niinkin yksinkertainen, että kuivalla paistinpannulla paahdetaan auringonkukansiemeniä. Ja kun siemenet on tarpeeksi paahtuneet, sekaan lorautetaan noin 1 rkl soijakastiketta. Parempia kuin sipsit, sanoi ystäväni.
Jos keiton lisukkeeksi haluaa extra-annoksen proteiinia, sopii raejuusto tämän kanssa erinomaisesti. Arlan Keso on mun lemppari.
Kuulostaa ehkä erikoiselta yhdistelmältä, mutta me syötiin tämän keiton kanssa karjalanpiirakoita ja munavoita. Herkkua! Munavoi tehtiin itse, karjalanpiirakoita ei sentään. Sekin taito täytyy kyllä vielä opetella.
Munavoihan muuten syntyy super helposti. Keitä munat kypsiksi ja viipaloi ne munanleikkurilla kahteen kertaan, molempiin suuntiin. Niin että lopputuloksena on pieniä kuutioita. Lisää sekaan sopiva määrä voita tai Oivariinia sekä suolaa. Valmista! Oivariini on siitä parempi mun mielestä, että se ei kovetu jääkaapissa samalla tavalla kuin voi.
Miltäs kuulostaa? :) Ja onko teillä jotain helppoja arkeen sopivia vakioreseptejä?