Kun läppärin mä auki saan ja maailman siinä nään ihan lähelläin
Jos sähkön saanti loppuisi, se tarkoittaisi maailmaloppua. Ihmiskunta menisi sekaisin ja totaaliseen kaaokseen. Olemme riippuvaisi niin monesta asiasta, jota sähkö tuottaa. Ruuan ja veden saanti vaikeutuisi. Eläisimme aika pitkiä aikoja pimeydessä, ainakin näillä leveysasteilla. Liikkuminen olisi erityisesti suurkaupungeissa haasteellista. Mutta mitä tapahtuisi, kun tätä maailmanloppua ei pääsisi postaamaan facebook-statukseen tai soittamaan apua. En voisi jakaa Instagram kuviani tältä viikolta tai pahinta mitä taphatuisi olisi hiljaisuus, kun en pystyisi kuuntelemaan enää musiikkia jatkuvasti.
No ääripäästä takaisin todellisuuteen. Sosiaalista mediaa hieman pohtiessa lähti ajatus kulkemaan pitkälle katastrofikuviin. Itse olen hyvin riippuvainen useasta sosiaalisen median kanavasta. Puhelimellani tarkistan riippuvaisena eri medioiden kanavia, mitä tapahtuu ja missä.
Itse käytän aktiivisesti seuraavia: WhatsApp, Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube, Vimeo. Twitteriä tai LinkldIn en itse ole käyttänyt, mutta olen jonkilaisen tilin sinne jonakin aikana luonut. Itselleni yksilönä nämä foorumit ovat henkilökohtaisen informaation jakamisen välineitä ja aktiivisimmin päivitän Instagram-tililleni hetkiä elämästäni filtteroituna todellisuutta. Facebookissa olen hiljainen käyttäjä, en koe tarpeelliseksi jakaa siellä päivän tapahtumia, mutta käytän aktiivisesti ryhmiä, joita sieltä löytyy. Erinomainen ryhmätöiden väline, koska saa jaettua nopeasti suuriakin tiedostoja. Pinterest on ainakin näin luovan alan opiskelijalle oiva inspiraation lähde. Koukuttava ja ah niin ihana. YouTube ja Vimeo ovat liikkuvan kuvan jakoon tarkoitettuja välineitä. Sieltä löytyy apua kun olen peukalo keskellä kämmentä asian kuin asian kanssa tai tylsänä hetkenä ajan saa kulumaan niitä kissavideoita vaikka katsomalla. Ja tämän hetken Suomen kuumin vientituotekin nousi YouTube videoillaan maailman tietoisuuteen.
Pienelle yritykselle sosiaalinen media on jopa elinehto. Markkinointi on kallista, mutta yrityksen esille tuonti useissa eri medioissa ei useinkaan ole maksullista. Yritykselle Facebook status, jonne saa yrityksen perustiedot ja jaettua nopeasti ja helposti tulevat tapahtumat ja yleiset tiedotteet. Siellä on helppo jakaa linkkejä muista medioista, koska kaikki ovat yhteyksissä toisiinsa, ja ilman toista mediaa toinen media ei toimisi tarkoituksen mukaisesti. Sosiaalisen median periaate on jakaa tietoa. Twitter on nopean ja lyhyen tiedon foorumi. Mitä, missä ja milloin 140 merkkiin. Mahdollisesti kaikki sanat alkavat # joten yhteen viestiin saa mahduttetua hyvinkin paljon tietoa, joka jakautuu eri lähteisiin löydettäväksi.
Yritykseltä vaaditaan omat nettisivut, mutta ne pelkästään eivät riitä. Aktiivisesti somessa toimiminen kertoo aktiivisesta yrityksestä, joka on kiinnostunut asiakkaistaan ja antaa asiakkailleen mahdollisuuden olla osallisena jakamassa yrityksen jakamia linkkejä tai kommentoida postauksia. Tällöin asiakas kokee olevansa tervetullut ja arvostettu, kun hänen mielipidettään ja toiveitaan kuunnellaan ja palaute otetaan vastaan, oli se sitten ruusuja tai risuja.
Tärkeää yrityksen on keskittää julkaisut ja visuaalinen informaatio omaa imagoa tukevaksi ja yrityksen filosofian mukaiseksi. Liian laajalla alueella ei ole hyvä liikkua, koska liiallinen informaatiokin hämmentää. Vaikka itseään naurattaisi viisitoista minuuttia kuva tytöstä joka halaa kalaa ja näyttää maailman onnellisimmalta ihmiseltä (pisteet sille, joka on jo nähnyt tämän kuvan ja onnittelut sille, joka löytää tämän kuvan näiden kuvailujen perusteella) ei ole yrityksen ilmeelle kovin hyvää markkinointia. Siinä joutuu miettimään samalla oman henkilökohtaisen profiilin ilmeen vastaamaan omaa yritystä. Yksityisyrittäjä varsinkin on sama-asia kuin hänen yrityksensä, joten edelleen imagon on oltava samalla linjalla, muttei niin tiukkapipoinen. Löytäkää kultainen keskitie tai ennemminkin se oma polkunne, jota ei vielä viitoitettu. Ne opasteet laitetaan sitten itse sitä mukaan kun polkua kuljetaan. Aina riippuu millainen yritys on kyseessä, ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa käyttäytyä sosiaalisessa mediassa. Just be yourself!
Jatkan tällä musiikkilinjalla. Muutama päivä sitten Lykke Li julkaisi ensi viikolla ilmestyvän uuden levyn ensisoittoon Spotifyssa, ja sitähän on tullut tässä muutaman päivän ajan kuunneltua läpi useamman kerran. Nainen kuulostaa aina vaan niin kauniilta ja jopa hieman riipivältäkin, kun välillä tuohon melankoliseen ajattelutapaan satun samaistumaan.